Flexibel mobiel lasrobotsysteem

0

OTC Daihen Europe heeft een nieuw mobiel lasrobotsysteem ontwikkeld, dat voldoet aan de economische en pragmatische eisen van de (toelever)industrie. Deze Easy Arc omvat een compacte lasrobot met intuïtieve OTC Easy-Teach besturing, die de operator een perfecte lasnaad biedt, en een in het systeem geïntegreerde eigen 400A MIG/MAG lasbron van de fabrikant.

OTC Daihen speelt hiermee in op de toenemende vraag van metaalbewerkende bedrijven naar praktische oplossingen om snel en gemakkelijk lastaken uit te voeren. De geautomatiseerde oplossingen die tot dusverre worden aangeboden op de markt, zijn lastig rendabel te maken voor kleine series. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om gekwalificeerde medewerkers te vinden die handmatig kunnen lassen. Hier wil OTC Daihen nu een mouw aan passen met de Easy Arc. De robot is opgebouwd op een lastafel die is voorbereid voor klemelementen en uitgerust met rollen. De simpele omstelmogelijkheden van het system zorgen voor de gewenste flexibiliteit in de productie.

Vrije toegang tot werkstuk
De werkruimte van de robot wordt beveiligd middels elektronische voorzieningen. Een aanvullende lichtgewicht behuizing zorgt ervoor dat men veilig zicht heeft op en toegang tot de werkplek. Dankzij deze combinatie is het hele systeem CE-gecertificeerd. Om de klemelementen te kunnen wisselen en lastaken te kunnen programmeren, kan de behuizing open gezwaaid worden, wat vrije toegang geeft tot het werkstuk en de klemelementen. Gedurende het plaatsen/assembleren van de werkstukken kan de operator de elektronisch bewaakte voordeur gebruiken om gelaste onderdelen te verwijderen en nieuwe delen te klemmen. Tijdens de productie is de behuizing gesloten. Het lasproces kan dan in de gaten worden gehouden door transparante kijkvensters. De functies die essentieel zijn voor een lasrobot, zoals pendelen, de functie voor automatische parameter suggesties, de 3D-kopieerfunctie en programmacontroles zitten ook in de basisversie en kunnen gemakkelijk worden geactiveerd via het touchscreen van de handbediening. Optioneel kan de Easy Arc van OTC Daihen worden uitgerust met een volledig geïntegreerde horizontale manipulator (tot 250 kg payload) zodat het component kan roteren tijdens het lasproces. Aanvullend zijn versies voor TIG lassen beschikbaar.