Flexibele buigautomatisering

0

Geautomatiseerd en handmatig buigen; het is allebei mogelijk met de Mobile Bending Cell 80. Bystronic presenteerde deze compacte en krachtige buigoplossing afgelopen najaar op de Blechexpo in Stuttgart.

Het is de grote zus van de flexibele buigautomatiseringsoplossing Mobile Bending Cell 40, die twee jaar daarvoor werd gelanceerd. De 80 is twee maal zo sterk. Bij een buiglengte van circa 1,5 meter levert hij een perskracht van maximaal 80 ton. Dit is mogelijk door de krachtige afkantpers Xpert 80. Wie al over de handmatige pers beschikt, kan deze probleemloos upgraden naar de volautomatische Mobile Bending Cell. Hierbij wordt de Mobile Bending Robot simpelweg naar de Xpert gereden en binnen tien minuten geïnstalleerd en afgesteld.

Ook ’s nachts produceren

Het modulaire design zorgt voor maximale flexibiliteit. Het trefwoord: Automation on Demand. Want net zo eenvoudig als de robot aan de afkantpers gekoppeld kan worden, kan hij ook weer weggehaald worden. Plaatwerkers hoeven dus geen keuze meer te maken tussen handmatige en geautomatiseerde productie. Ze beschikken nu over beide mogelijkheden en kunnen naar gelang de orderportefeuille in een handomdraai switchen. Kleine partijen of complexe delen kunnen net als voorheen handmatig geproduceerd worden, grote batches met de 6-assige Mobile Bending Robot.
Er is tegenwoordig steeds meer behoefte aan flexibiliteit, want buigdelen worden in toenemende mate geproduceerd in uiteenlopende vormen, groottes en aantallen. En het blijft altijd noodzakelijk om de delen zo snel mogelijk en kostenbesparend te produceren. Hiermee houdt de Mobile Bending Cell allemaal rekening. Door het gebruik van de robot neemt de efficiency toe en worden tegelijkertijd de operators ontlast. Bovendien kan er ook ’s nachts geproduceerd worden. Als de buigopdrachten namelijk eenmaal geprogrammeerd zijn, verloopt de productie zonder onderbreking.

Intuïtieve gebruikersinterface

Offline programmeren van buigopdrachten met de Robot Manager-software en importeren van gegevens in de gebruikersinterface ByVision Bending zijn eenvoudig en intuïtief uit te voeren. Basiskennis is niet nodig. “De software is een belangrijk USP van onze Mobile Bending Cell”, aldus Benedikt Kreisel, productmanager Bending Automation bij Bystronic. De handmatige afkantpers Xpert onderscheidt zich vanwege zijn realtime compensatiesystemen door een hoge mate van nauwkeurigheid. Kreisel: “Het is echter wel zo dat de kans op fouten toeneemt als een operator acht uur lang aan meerdere machines tegelijk werkt. Dat geldt niet voor de robot. Zo kan de herhaalnauwkeurigheid dankzij de automatisering verder geoptimaliseerd worden.”
De proceszekerheid neemt verder toe met de optionele transportband. Omdat deze nog stabieler werkt dan de buigdeelbaan, zorgt hij ervoor dat de gebogen delen bij het afvoeren onbeschadigd blijven.

Net zo eenvoudig als de robot aan de afkantpers gekoppeld kan worden, kan hij ook weer weggehaald worden.
Net zo eenvoudig als de robot aan de afkantpers gekoppeld kan worden, kan hij ook weer weggehaald worden.