Forse inhaalslag cybersecurity nodig in industrie

In de industriesector is dringend een versnelling van de investeringen in cyber beveiligingsoplossingen nodig. Dit geldt zeker voor het MKB. Dat zegt ING in een publicatie over cybersecurity in de industrie.

De industriesector is door de digitale dataverwerking en communicatie een zeer interessante sector voor cybercriminelen.

De industriesector is door de digitale dataverwerking en communicatie een zeer interessante sector voor cybercriminelen. Het percentage cyberaanvallen ligt met 10% op het gemiddelde van alle sectoren, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Wereldwijd gezien is volgens onderzoek van IBM de industriesector inmiddels gestegen naar de tweede plaats achter de financiële dienstverlening in percentage aanvalsvolume (17%).

Versnelling nodig

De cyberbeveiliging in de industrie ligt voor het overgrote deel van de cybersecurity maatregelen op het gemiddelde niveau of er boven. Op een aantal onderdelen loopt de beveiliging hierop nog iets achter, zoals ‘authenticatie’ (vaststellen van echtheid) en ‘encryptie van data’. Dit zijn twee zeer belangrijke pijlers in de cybersecurity strategie.

Scores op het gemiddelde niveau lijken misschien aardig maar in de werkelijkheid betekent dit dat grofweg de helft van de ondernemingen in de industrie te weinig gebruikt maakt van de meest gangbare cyber beveiligingsoplossingen. Op dit specifieke terrein is dringend een versnelling van de investeringen nodig, aldus ING, dat er op wijst dat ook werkgeversverenigingen in de industrie als FME en FHI leden oproepen zich beter te wapenen tegen deze risico’s en hen hierin ondersteunen.

MKB urgentie

Gezien de bedrijfsgrootte in de sector, die voor een groot deel uit kleine en middelgrote bedrijven bestaat, is de oproep misschien nog wel urgenter. Kleinere bedrijven nemen namelijk minder vaak cybersecurity maatregelen (zie grafiek). Dit komt onder meer door gebrek aan kennis, kostenoverwegingen en inschatting van de risico’s.

Forse inhaalslag nodig

Digitalisering behoort al tot de kern van de strategie van veel industrie ondernemingen, van machinebouw tot automotive. De digitale koppeling tussen de verschillende proces- en productiestappen is bij veel bedrijven gerealiseerd of in volle gang. Machines, robots en voorraadsystemen communiceren continu met elkaar en worden gemonitord ten behoeve van een efficiënt en vloeiend lopend productieproces. De digitale koppeling in de keten met afnemers (design, ordering) en toeleveranciers (voorraden en machinedata voor optimalisatie en onderhoud) krijgt steeds meer vorm in een digital supply chain.

e bedrijven nemen namelijk minder vaak cybersecurity maatregelen.

e bedrijven nemen namelijk minder vaak cybersecurity maatregelen.

Daarmee is cybersecurity van nog groter belang. In hightech en automotive zijn ketens lang, internationaal en complex. Waar de grotere eindfabrikanten inmiddels goed beveiligd zijn gaan cybercriminelen op zoek naar kleinere eerste- en tweedelijns toeleveranciers in deze keten waar ze hoogstwaarschijnlijk meer slagingskans hebben. Het effect van een cyberaanval in een digitaal verbonden keten is vaak groter dan in eerste instantie gedacht.

Uitbesteding ICT

Op dit moment heeft naar schatting van experts driekwart van de industriële ondernemingen de ICT uitbesteed en ligt dit percentage binnen het MKB nog hoger. De verwachting bij ICT uitbesteding is dat hiermee ook de cybersecurity adequaat geregeld is. “Hier kun je niet zomaar vanuit gaan, cybersecurity is inmiddels een specialisme en vraagt meer dan beheer en updates”, aldus ING.

Lees hier de volledige ING Sector thema update Industry over cybersecurity.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

63 Branches verenigen zich voor nieuwe Europese cybersecurity richtlijn

23-04 Met een grootschalige samenwerking slaan 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie en FME,…

Automatisering

Webinar over impact nieuwe cybersecurity-richtlijn NIS2

25-09 Onze digitale veiligheid is van cruciaal belang. Dat besef dringt steeds meer door in…

Automatisering

Aangevallen Metalnet adviseert collega maakbedrijven: Investeer in cybersecurity!

21-06 Cybersecurity… Er is veel over te doen, maar toch staat het thema bij veel…

Bedrijf en Economie

Beperkte krimp industrie verwacht in 2023

19-12 De energiecrisis en een teruglopende binnen- en buitenlandse vraag zorgen volgens ING voor een…

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Personeel en Opleiding

Personeelstekorten vereisen productiviteitsverhoging technologische industrie

20-06 De economische meerwaarde die de technologische industrie produceert, is de afgelopen vijf jaar gemiddeld…

Toeleveren

Circulariteit vraagt om strategische keuzes

23-03 Circulaire innovaties zijn vaak complex en kostbaar, terwijl afnemers nauwelijks extra geld voor (meer)…

Automatisering

Altair koopt Cassini voor cloudgebaseerde PLM-technologie en kennis

23-02 De software van Cassini creëert een 360-graden digitale rode draad van de producten en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV