Foutloos werken met cobot en AR

0
115

Mensgerichte technologie, zoals collaborative robots (cobots), Augmented Reality (AR) supportsystemen en exoskeletten hebben effect op productiviteit, productkwaliteit, inleertijd en werkbelasting van werknemers. TNO presenteerde onlangs tijdens de opening van het Delftse Smart Industry fieldlab RoboHouse onderzoeksresultaten waar het effect uit blijkt.

 

Voor implementatie van deze nieuwe technologieën is het volgens TNO van belang goed te kijken naar welke taken zich lenen zich voor robotisering en welke niet. Daarnaast moet er gekeken worden naar welke informatie ervaren en onervaren medewerkers nodig hebben om foutloos te kunnen werken. Verder is het zaak om bij implementatie na te gaan hoe deze robots en AR support systemen digitaal verbonden zijn met bestaande informatiesystemen.

Kleine series, grote productmix
Ruud Keulen, algemeen directeur van Thomas Regout International (producent van telescopische sliders in Maastricht), schetste aan de hand van videobeelden de transitie die het bedrijf doormaakt naar een flexibele fabriek waarin kleine series en een grote productmix in korte tijd gemaakt kunnen worden. “De medewerkers die er voorheen werkten, werken er nu nog steeds, maar hebben een andere rol. De toegevoegde waarde van de mens is toegenomen: robots nemen transport- en handlingtaken over. De medewerker voert kritische inspectie en assemblagetaken uit, bijvoorbeeld bij het samenstellen van de gereedschappen, hierbij ondersteund door een AR projectiesysteem. Dit voorkomt mogelijke fouten en verkort de inleertijd van nieuwe onervaren medewerkers.” Ook benadrukte Keulen dat een dergelijke transitie tijd kost en eerst ook weerstand oproept in de organisatie. “Het betrekken van de medewerkers bij het ontwikkelen en invoeren van nieuwe technologie, en vervolgens laten zien en ermee gaan werken zijn van groot belang.” Bedrijven die interesse hebben om de toepassingen in de praktijk te bewonderen, kunnen het Fieldlab RoboHouse in Delft bezoeken. Ook in het Fieldlab Flexibel Manufacturing (Brainport Industrie Campus) zijn vanaf april diverse voorbeelden van slimme mensgerichte technologieën in een pilot productielijn te bezichtigen.