Francken Metaal compleet vernieuwd

Met een uitstekend bezochte open dag (2500 bezoekers!) heeft Francken Metaal medio september haar nieuwe bedrijfspand officieel in gebruik genomen. De toeleverancier is er in alle opzichten enorm op vooruit gegaan: qua ruimte, uitstraling en werkomstandigheden.  Ook het machinepark is flink vernieuwd en uitgebreid.

Dat het zo druk was op de open dag, is niet vreemd. Francken Metaal was ruim 100 jaar gevestigd in het dorpscentrum van Nieuwerbrug. Daar begon de overgrootvader van de huidige directeur-eigenaar Martin Francken in 1908 met een smederij. Martins opa opende er een fietsenzaak naast en zijn vader en oom startten met constructiewerk. Gezien deze historie was iedereen natuurlijk nieuwsgierig naar het nieuwe onderkomen. Dat bevindt zich hemelsbreed slechts 500 meter verderop, maar Francken is daarbij wel twee grenzen overgestoken: het bedrijf is verhuisd van Nieuwerbrug naar Woerden en van Zuid-Holland naar Utrecht.

Meer ruimte nodig
De verplaatsing van de bedrijfsactiviteiten was dringend noodzakelijk. “We hadden eigenlijk geen keus”, zegt Martin Francken. “Het was verhuizen en verder ondernemen of blijven zitten en doodbloeden. We hebben op de oude locatie meerdere keren uitgebreid en er liepen twee wegen tussen onze bedrijfspanden door. De woningbouw om ons heen was steeds verder toegenomen, terwijl wij steeds groter en zwaarder materiaal gingen bewerken. Daardoor werden onze transporten groter en groter. Het uitladen van materiaal veroorzaakte regelmatig verkeersopsopstoppingen. Maar ons belangrijkste probleem was de beperkte werkruimte. We konden echt niet meer uit de voeten op onze 2000 vierkante meter.”

De ruimte is nu geen enkel probleem meer. Francken Metaal beschikt in het nieuwe bedrijfspand over een oppervlakte van 8500 vierkante meter. Daarachter ligt nog een hectare grond voor eventuele uitbreiding. Maar daarvan zal voorlopig geen sprake zijn. Want ondanks de verdubbeling van het machinepark is er sprake van een zee van ruimte in de productiehal achter het moderne kantoorgebouw met ontvangstruimte voor relaties, diverse kantoren en een fraai ingerichte kantine voor de tien medewerkers.  

Brede klantenkring
Francken heeft een brede klantenkring. Het bedrijf verricht werkzaamheden voor klanten die werkzaam zijn in de woningbouw, utiliteitsbouw en infra-sector en voor particulieren. Hiervoor worden zakbakens, trappen, leuningen, hekwerken, staalconstructies, hallen en bruggen gemaakt, vaak maatwerk. Francken verwerkt vooral balkstaal, maar ook buis en plaat. De veelzijdigheid van het bedrijf blijkt uit de verscheidenheid van de projecten. Dit varieert van het voorbereiden/uittekenen en het produceren en monteren van een complete staalconstructie van een bedrijfshal tot maatwerk van een toegangshek.

Kant- en knipcapaciteit
Om alles te kunnen produceren beschikt Francken over een breed machinepark, dat met de verhuizing in omvang is verdubbeld. De meeste nieuwe machines zijn geleverd door huisleverancier Tuwi uit Winterswijk. Allereerst is de oude kantbank van 160 ton vervangen door een Durma kantbank met 320 ton perskracht en een werkbereik van 4 meter. Hierop kan kantwerk tot 12 mm worden uitgevoerd. “We hoeven nu geen kantwerk meer uit te besteden”, zegt Francken tevreden. De reeds aanwezige 3 meter Durma schaar heeft gezelschap gekregen van 4 meter schaar (eveneens van Durma) die tot 13 mm dik kan knippen. Verder zijn er een volautomatische lintzaagmachine en een halfautomatische lintzaagmachine, allebei van Imet, bijgekomen en twee kolomboormachines van Alzmetall, waarvan er één speciaal is uitgelegd voor vloeiboren.
Al deze uitbreidingen waren meer dan welkom omdat het werk groter en zwaarder wordt en nieuwe materialen – exotische metaalsoorten zoals Hardox – in opkomst zijn. “Daar kunnen we nu goed op inspringen”, zegt Francken, die ervan overtuigd is dat de machines zich snel zullen vullen. “Als je een nieuwe machine neerzet, komt het werk vanzelf. Klanten horen daarover en komen vanzelf met nieuwe opdrachten, al blijft het natuurlijk afwachten wat je binnenhaalt. Want we zijn een pure toeleverancier en hebben geen eigen producten.”

Volop perspectief
Martin Francken en zijn medewerkers zijn dolgelukkig met hun nieuwe werkomgeving, die volop perspectief biedt voor een gezonde toekomst. “We hebben trouwe klanten die graag werk bij ons neerleggen, maar dat moeten we natuurlijk wel goed kunnen maken. Die mogelijkheden hebben we nu. En de entourage wordt steeds belangrijker. Men wil zien waar en hoe er geproduceerd wordt. We doen veel voor projecten van Rijkswaterstraat en hun  mensen voeren tijdens het proces controles uit op de werkvloer. We kunnen hen nu uitstekend ontvangen. Uitstraling en entourage hebben een aanzuigende werking. Daarom verwachten we de komende jaren groei. Voorlopig gaan we uit van een kleine groei. We willen het een jaartje aankijken en kijken hoe alles zich vult. We zullen in ieder geval ook veel rendabeler kunnen werken. In ons oude pand lag er altijd wel wat voor je voeten. Hier hebben we ruimte en meerdere halkranen; logistiek is alles perfect voor elkaar. We kunnen hier echt voorui

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Plaatbewerking

Ziptool reduceert gereedschapswissels op kantbank

09-03 Ziptool is het bedrijf van Bart Embrechts. Hij is er 5 jaar geleden mee…

Plaatbewerking

Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

23-02 Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken…

Plaatbewerking

Complete kantbank geeft De Wilde alle vrijheid

22-02 De Wilde Metaal is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Door de veelzijdigheid van de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X