Frezer Daniël (20) wil op WorldSkills het beste uit zichzelf halen

‘Supermooi’. Het is een woord dat Daniël van Voorthuizen (20) regelmatig in de mond neemt als hij praat over programmeren, frezen, zijn werk bij RM Precision in Nijverdal of zijn komende deelname aan de WorldSkills in Kazan in Rusland.

WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen, wordt tweejaarlijks gehouden. De editie van 2019 is van 22-27 augustus in Kazan, Rusland. Zo’n 1600 deelnemers uit zestig landen verschijnen aan de aftrap van het grootste beroepenevenement van Europa. Zij gaan de strijd met elkaar aan in 56 beroepen, van bloemschikken tot schilderen, mechatronica tot lassen. De organisatie verwacht meer dan 150.000 bezoekers. Team Nederland bestaat uit dertig nationaal kampioenen van het mbo.

Daniël is gestart met zijn opleiding CNC Verspaning op niveau 3 bij REMO West-Twente in Rijssen. De eerste twee jaar volgde hij de opleiding in het praktijkcentrum van REMO en het laatste jaar is afgerond bij STODT in Hengelo. Door de goede samenwerking van deze twee opleidingsinstituten is er een mooie doorstroom voor studenten en kan Daniël meedoen aan het Wereldkampioenschap. Hij is inmiddels gestart met de opleiding verspaningstechnoloog niveau 4 bij STODT, waar hij nu hard traint de WorldSkills in Kazan (van 22 tot en met 27 augustus). De jonge frezer uit Rijssen wil daar vol voor een goede prestatie gaan. Hij is er al weken voor aan het trainen; thuis, op zijn werk en in de praktijkruimte bij STODT in Hengelo. Het fanatisme waarmee hij dat doet is één van de kwaliteiten waardoor hij uitblinkt in zijn vak. Daniël traint niet alleen zijn freescapaciteiten, maar is ook bewust bezig met fit zijn door op tijd naar bed te gaan en regelmatig te sporten.

Interessante combinatie
Daniël werd enthousiast voor het verspanen door zijn techniekdocent op scholengemeenschap Reggesteyn en een stage bij een verspanend bedrijf. “Ik had vrij snel door dat verspanen interessant is door de combinatie van achter de computer programmeren en met je handen werken aan de machine.” Daniël besloot een mbo-metaalopleiding bij REMO West-Twente te gaan doen.

Eigen manier ontwikkelen
Tijdens de opleiding trad Daniël in dienst bij RM Precision, een toeleverancier van hoogwaardige fijnmechanische producten voor onderdelen, modules en eindproducten, gespecialiseerd in CNC-draaien en -frezen. Hij heeft het daar uitstekend naar zijn zin. Begonnen met het programmeren van eenvoudige werkstukken, staat hij nu al aan de machines voor 5-vlaks bewerkingen. “Ik mag bij RM Precision alles doen. Echt supermooi.” Productieleider Jan Lans, die ook instructeur is bij STODT, is zijn aanspreekpunt, die hem goed helpt. Maar eigenlijk leert hij van alle collega’s. “Ik neem van iedereen de goede dingen mee en probeer daar mijn eigen manier van te maken.” Toen hij zijn werkgever vertelde dat hij mee wilde gaan doen aan de Worldskills wedstrijden, stond die niet direct te juichen. “Maar zijn bedenkingen duurden gelukkig maar kort”, vertelt Daniël. “Toen hij zag dat ik enthousiast was en heel graag wilde, kreeg ik alle medewerking. Hij gaf me een dag in de week de tijd om te trainen.”

Leergierig
‘The road to’ Kazan begon voor Daniël met het winnen van het Nederlands Kampioenschap voor CNC frezen. Hiermee heeft hij zich gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap.
Waarom is Daniël zo goed in programmeren en frezen? De jury op het NK: hij kan structuur in een programma brengen, zijn programma’s zijn overzichtelijk en hij bouwt ze in logische stappen op. Zelf noemt Daniël het zijn leergierigheid. “Ik wil graag veel weten over verspanen. Als collega’s op het werk een standaard manier hebben, dan kijk ik in de boeken of er een betere en snellere manier is. Ik kan op een andere manier denken en zo tot oplossingen komen die niet standaard zijn.” Daniel heeft 18 trainingsuren per week, die heeft hij hard nodig om zich voor te bereiden op de WorldSKills in Rusland. Hij moet het daar doen met andere ‘tools’ dan hij gewend is. Bij RM Precision programmeert hij in Edgecam, op de Worldskills moet dat in Mastercam. In Nijverdal freest hij op een Fehlmann machine met Heidenhain besturing, in Kazan moet dat op een DMG Mori machine met Siemens besturing. Bij STODT heeft hij alle ruimte om daar mee te oefenen. En hij krijgt er veel begeleiding. Het programmeren in Mastercam is hem bijvoorbeeld 1 op 1 uitgelegd. Vaak start Daniel thuis al met het programmeren en simuleren zodat hij bij STODT het programma kan laten inlezen en de machine goed kan instellen. Volgens Daniël is het werken aan de machine even belangrijk als het programmeren. “Je moet altijd alert zijn als je aan de machine staat. Frezen is complex, er komt veel bij kijken en juist dat is interessant. Uitdenken hoe je een werkstuk zo netjes en zo snel mogelijk kan maken is supermooi. En daarbij streef je dan naar een steeds betere kwaliteit.” Daniël kijkt uit naar het avontuur in Rusland, waar hij als lid van TeamNL naar toe gaat. “Ik doe mee aan de Worldskills omdat ik heel graag wil laten zien dat ik goed in dit vak ben. Ik doe er alles aan om het beste uit me zelf te halen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

Verspanen

Vijfassig simultaan frezen op slechts 3,15 m2

08-09 Dit compacte bewerkingscentrum is gebaseerd op en deels uitgerust met dezelfde componenten als de…

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Automatisering

Nieuwe versie Edgecam nu standaard met Designer

30-06 De Designer Companion licentie is met de komst van Edgecam 2022.0 automatisch toegevoegd voor…

Personeel en Opleiding

STODT vult niche in met opleiding tot meettechnicus

02-06 Om te voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven kiest STODT ervoor om tijdens…

Personeel en Opleiding

STODT runt kraamkamer voor verspanend talent

19-05 De verspanende BBL-opleidingen van STODT zijn op verzoek van en samen met de industrie…

Verspanen

Abonnement op een freesbank

03-05 DMG Mori noemt dit zogeheten subscription-businessmodel PAYZR (Pay with Zero Risk). Klanten kunnen innovatiecycli…

Verspanen

Nauwkeurigheid van First CNC-freesbanken maakt indruk op PMP

20-04 CVK Service in Alphen aan den Rijn is het bedrijf van Cor van Klooster.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X