Frezer Daniël (20) wil op WorldSkills het beste uit zichzelf halen

‘Supermooi’. Het is een woord dat Daniël van Voorthuizen (20) regelmatig in de mond neemt als hij praat over programmeren, frezen, zijn werk bij RM Precision in Nijverdal of zijn komende deelname aan de WorldSkills in Kazan in Rusland.

WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen, wordt tweejaarlijks gehouden. De editie van 2019 is van 22-27 augustus in Kazan, Rusland. Zo’n 1600 deelnemers uit zestig landen verschijnen aan de aftrap van het grootste beroepenevenement van Europa. Zij gaan de strijd met elkaar aan in 56 beroepen, van bloemschikken tot schilderen, mechatronica tot lassen. De organisatie verwacht meer dan 150.000 bezoekers. Team Nederland bestaat uit dertig nationaal kampioenen van het mbo.

Daniël is gestart met zijn opleiding CNC Verspaning op niveau 3 bij REMO West-Twente in Rijssen. De eerste twee jaar volgde hij de opleiding in het praktijkcentrum van REMO en het laatste jaar is afgerond bij STODT in Hengelo. Door de goede samenwerking van deze twee opleidingsinstituten is er een mooie doorstroom voor studenten en kan Daniël meedoen aan het Wereldkampioenschap. Hij is inmiddels gestart met de opleiding verspaningstechnoloog niveau 4 bij STODT, waar hij nu hard traint de WorldSkills in Kazan (van 22 tot en met 27 augustus). De jonge frezer uit Rijssen wil daar vol voor een goede prestatie gaan. Hij is er al weken voor aan het trainen; thuis, op zijn werk en in de praktijkruimte bij STODT in Hengelo. Het fanatisme waarmee hij dat doet is één van de kwaliteiten waardoor hij uitblinkt in zijn vak. Daniël traint niet alleen zijn freescapaciteiten, maar is ook bewust bezig met fit zijn door op tijd naar bed te gaan en regelmatig te sporten.

Interessante combinatie
Daniël werd enthousiast voor het verspanen door zijn techniekdocent op scholengemeenschap Reggesteyn en een stage bij een verspanend bedrijf. “Ik had vrij snel door dat verspanen interessant is door de combinatie van achter de computer programmeren en met je handen werken aan de machine.” Daniël besloot een mbo-metaalopleiding bij REMO West-Twente te gaan doen.

Eigen manier ontwikkelen
Tijdens de opleiding trad Daniël in dienst bij RM Precision, een toeleverancier van hoogwaardige fijnmechanische producten voor onderdelen, modules en eindproducten, gespecialiseerd in CNC-draaien en -frezen. Hij heeft het daar uitstekend naar zijn zin. Begonnen met het programmeren van eenvoudige werkstukken, staat hij nu al aan de machines voor 5-vlaks bewerkingen. “Ik mag bij RM Precision alles doen. Echt supermooi.” Productieleider Jan Lans, die ook instructeur is bij STODT, is zijn aanspreekpunt, die hem goed helpt. Maar eigenlijk leert hij van alle collega’s. “Ik neem van iedereen de goede dingen mee en probeer daar mijn eigen manier van te maken.” Toen hij zijn werkgever vertelde dat hij mee wilde gaan doen aan de Worldskills wedstrijden, stond die niet direct te juichen. “Maar zijn bedenkingen duurden gelukkig maar kort”, vertelt Daniël. “Toen hij zag dat ik enthousiast was en heel graag wilde, kreeg ik alle medewerking. Hij gaf me een dag in de week de tijd om te trainen.”

Leergierig
‘The road to’ Kazan begon voor Daniël met het winnen van het Nederlands Kampioenschap voor CNC frezen. Hiermee heeft hij zich gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap.
Waarom is Daniël zo goed in programmeren en frezen? De jury op het NK: hij kan structuur in een programma brengen, zijn programma’s zijn overzichtelijk en hij bouwt ze in logische stappen op. Zelf noemt Daniël het zijn leergierigheid. “Ik wil graag veel weten over verspanen. Als collega’s op het werk een standaard manier hebben, dan kijk ik in de boeken of er een betere en snellere manier is. Ik kan op een andere manier denken en zo tot oplossingen komen die niet standaard zijn.” Daniel heeft 18 trainingsuren per week, die heeft hij hard nodig om zich voor te bereiden op de WorldSKills in Rusland. Hij moet het daar doen met andere ‘tools’ dan hij gewend is. Bij RM Precision programmeert hij in Edgecam, op de Worldskills moet dat in Mastercam. In Nijverdal freest hij op een Fehlmann machine met Heidenhain besturing, in Kazan moet dat op een DMG Mori machine met Siemens besturing. Bij STODT heeft hij alle ruimte om daar mee te oefenen. En hij krijgt er veel begeleiding. Het programmeren in Mastercam is hem bijvoorbeeld 1 op 1 uitgelegd. Vaak start Daniel thuis al met het programmeren en simuleren zodat hij bij STODT het programma kan laten inlezen en de machine goed kan instellen. Volgens Daniël is het werken aan de machine even belangrijk als het programmeren. “Je moet altijd alert zijn als je aan de machine staat. Frezen is complex, er komt veel bij kijken en juist dat is interessant. Uitdenken hoe je een werkstuk zo netjes en zo snel mogelijk kan maken is supermooi. En daarbij streef je dan naar een steeds betere kwaliteit.” Daniël kijkt uit naar het avontuur in Rusland, waar hij als lid van TeamNL naar toe gaat. “Ik doe mee aan de Worldskills omdat ik heel graag wil laten zien dat ik goed in dit vak ben. Ik doe er alles aan om het beste uit me zelf te halen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Personeel en Opleiding

Twentse bedrijfsopleider groeit als kool in hightech Brabant

06-11 De vestiging in Best is in 2017 geopend. STODT had destijds al diverse klanten…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT

04-09 Dit event is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in de…

Automatisering

Data brengt elke productie op nieuw digitaal niveau

19-07 Data wordt gezien als ‘de nieuwe energie’ voor productie- en bedrijfsprocessen. Maar om succesvol…

Verspanen

Optimaal verspanen in een digitale fabriek

30-05 Samen met een aantal partners laat Heidenhain in zes workshops zien wat de mogelijkheden…

Verspanen

DMG Mori: duurzaamheid is verplicht!

09-05 Dit jaar zal de machinebouwer 47 innovaties presenteren – waarvan 16 wereldpremières, 2 automatiseringsoplossingen,…

Verspanen

DMG Mori kwaliteitszegel voor hyper MILL

27-03 Daar kunnen klanten ook gereedschappen, spaninrichtingen en andere door DMG Mori aanbevolen producten tegen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?