Gecontroleerd ontbramen en richten in één lijn

0

Arku, producent van richt- en ontbraammachines, heeft tijdens haar open huis in Baden-Baden voor het eerst een productiestraat gedemonstreerd waarin drie processen met elkaar zijn verbonden. Deze complete lijn, die al operationeel is bij een klant, behelst verschillende processen van richten tot en met vlakheidscontrole.

De kernonderdelen van deze constructie zijn een ontbraammachine EdgeBreaker 2000 Plus, een nauwkeurige richtmachine FlatMaster 55 80 en een automatisch vlakheidscontrolesysteem FlatJack. De EdgeBreaker ontbraamt en rondt de platen tweezijdig af. In de FlatMaster worden die vervolgens getransformeerd tot vlakke en vrijwel spanningsloze platen. Het geïntegreerde controlesysteem FlatJack controleert aansluitend de vlakheid van de uitslagen. De verschillende installaties lopen volautomatisch en zijn perfect op elkaar afgestemd. Een centrale computer maakt de onderlinge communicatie van de aggregaten mogelijk. Zo kunnen bij storingen machines tijdig worden uitgeschakeld zonder de productie te beïnvloeden.

Mijlpalen
Naast de hoge kwaliteit van de delen en de procesefficiency illustreert deze lijn ook de consequente uitbouw van het portfolio van Arku Maschinenbau. “Elke machine markeert een mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf”, zegt Arku directeur Albert Reiss. “Precies 50 jaar geleden verkochten wij onze eerste richtmachine. Sindsdien hebben we onze expertise op dit gebied verdiept.”
Zo is de in 2005 ontwikkelde hydraulische nauwkeurige richtmachine FlatMaster het resultaat van tientallen jaren ervaring met het richten van plaatmateriaal. In 2015 volgde met de ontbraammachine EdgeBreaker een belangrijke processtap in de bewerking van kanten. Deze installatie bevrijdt plaatuitslagen tweezijdig van oneffenheden en zorgt voor gladde delen. Sinds 2016 controleert het vlakheidscontrolesysteem FlatJack reeds gerichte uitslagen met een nauwkeurigheid van een tiende millimeter.

ARKU-Maschinenbau-GmbH_FlatJack_Ebenheitskontr_A5-300_für-Zeitungsdruck
FlatJack: automatische vlakheidscontrole direct bij de richtmachine

Doorlopend proces
Arku heeft volgens Reiss de toekomst van geautomatiseerde productie scherp in het oog. “Industrie 4.0 speelt in de plaatbewerkende industrie een belangrijke rol. Het gevolg hiervan zijn toenemend verknoopte processen, waarvoor wij passende oplossingen aanbieden”, benadrukt de Arku directeur. “Onze installaties zijn daarom naadloos met elkaar te verbinden, waardoor ze efficiënt richten en ontbramen in één doorlopend proces mogelijk maken.”

De voordelen hiervan voor de klant zijn uiterst nauwkeurige delen, waardoor navolgende bewerkingen zoals lassen of poedercoaten beter en makkelijker kunnen worden uitgevoerd. Naast de hoge kwaliteit van de onderdelen profiteren producenten tevens van reproduceerbare meetresultaten. Hiervoor zorgen de programmeerbare besturingen van alle aggregaten. Deze slaan procesparameters op die naar behoefte weer kunnen worden opgeroepen. Ook zijn dankzij de complete lijn kortere cyclustijden mogelijk. Zo reduceert het automatische vlakheidscontrolesysteem FlatJack inspannende metingen na het richten. De met elkaar verbonden installaties zorgen bovendien voor minder handling. De uitslagen gaan per lopende band van de ene machine naar de andere in plaats van met een handtafel.