Gemeenschappelijke taal voor werktuigmachines krijgt meer vorm

0

Alle partijen die mee willen werken aan de verdere ontwikkeling van de gemeenschappelijke taal voor werktuigmachines umati (universal machine tool interface), kunnen dat binnenkort doen. De Duitse branchevereniging voor werktuigmachinefabrikanten VDW heeft samen met de OPC Foundation een zogeheten Joint Working Group opgericht. Door alle digitale ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat machines van verschillende merken moeiteloos kunnen communiceren met elkaar en met andere onderdelen/systemen van productieprocessen. De VDW werkt hiervoor aan umati en streeft ernaar dat dit de algemeen erkende standaardtaal wordt.

Behoeften van klanten meenemen
Hiervoor is opnieuw een horde genomen door de samenwerking met de OPC Foundation. Dit is een industrieel consortium dat standaards voor open connectiviteit van apparatuur en systemen voor industriële automatisering creëert en onderhoudt, zoals industriële besturingssystemen en procesbesturingen. De Joint Working Group die nu is opgericht, zal vanaf januari actief zijn. Geïnteresseerde leden van de OPC Foundation, de VDW of aangesloten verenigingen, die aan een gemeenschappelijke ontwikkeling van umati naar maatstaven van de zogeheten Companion Specifications van de OPC Foundation willen meewerken, kunnen zich melden. De VDW wil hiermee bereiken dat ook de behoeften van klanten in de standaard vloeien. Dat zou de acceptatie van umati als wereldwijde standaard voor connectiviteit verhogen.

Commentaren verwerken
Zoals gebruikelijk bij internationale standaards, wordt een ontwerp van umati openbaar gemaakt voor opmerkingen en commentaren. Na afloop van een bepaalde tijdslimiet worden de ontvangen commentaren zo ver als mogelijk verwerkt en wordt een uiteindelijke standaard uitgestuurd. In tegenstelling tot de klassieke standaardiseringsorganisaties horen daar bij OPC ook configuratiedata bij, die het opzetten van een zogenoemde OPC-server eenvoudiger maken. Die neemt dan de eigenlijke communicatie over.

Ontwikkeling interface
Basis voor umati is een initiatief van leidende Duitse werktuigmachinebouwers, die zijn aangesloten bij de VDW. Zij willen het verbinden van werktuigmachines aan verschillende IT-infrastructuren van klanten vereenvoudigen. Een projectteam van de machinebouwers Chiron, DMG Mori, Emag, Grob, Heller, Liebherr-Verzahntechnik, Trumpf en United Grinding werkt al ruim een jaar aan de interface. Dit kernteam wordt ondersteund door de besturingsproducenten Beckhoff, Bosch Rexroth, Fanuc, Heidenhain en Siemens. Verder wordt de groep begeleid door een onderdeel van de Universiteit van Stuttgart. Ook zijn inmiddels de ondernemingen GF Machining Solutions en Pfiffner (FFG groep) geïntegreerd.

Eerste vuurproef
De eerste vuurproef heeft umati al doorstaan in het kader van een showcase op de vakbeurs AMB. In totaal werden vijftien machines van negen fabrikanten met vijf besturingsplatformen aan talrijke communicatiepartners gebonden. Basis was een uittreksel van de eerste parameterset, die tot dat moment gemeenschappelijk was gedefinieerd. De deelnemende ondernemingen lieten weten dat het ‘vernetten’ tussen de 8 en 16 uur in beslag had genomen. “De volgende mijlpaal voor umati is het voorstellen van een omvangrijke showcase op de EMO Hannover 2019”, zegt Alexander Broos, projectleider umati van de VDW. “Bij deze wereldwijd toonaangevende vakbeurs voor metaalbewerking willen we een duidelijk groter aantal vooral ook internationale partners voor umati introduceren.” Hiertoe voert de VDW momenteel intensieve gesprekken met tal van betrokken partijen in de hele wereld. De branchevereniging streeft niet alleen naar samenwerking met ondernemingen maar ook naar nauwe afstemming met zusterorganisaties in Europa, de VS, Japan, China en Zuid-Korea.