Gereedschaphouder BIG Capto C4 geeft rust in de verspaning bij Heemskerk Fijnmechanica

Verspaners willen bij hun investeringen in dure bewerkingscentra en snijgereedschappen de gereedschaphouders nog wel eens vergeten. Dat geldt niet voor Heemskerk Fijnmechanica in Waddinxveen. “Wanneer je, zoals wij, qua voedingen en snijsnelheden de grenzen op zoekt van wat mogelijk, is, dan moet alles kloppen”, zegt directeur Lucien Heemskerk. “Dat geldt zeker ook voor de gereedschaphouders.”

Heemskerk Fijnmechanica heeft zijn nieuwe multitasking bewerkingscentrum Nakamura Tome MX-100, een compacte machine voor hoognauwkeurig draaien en frezen, dan ook uitgerust met BIG Capto C4 gereedschaphouders van de Zwitserse fabrikant BIGKAISER. Deze zijn geleverd door Heku Tools, dat deze producent in Nederland vertegenwoordigt. Lucien Heemskerk noemt het de Rolls-Royce onder de gereedschaphouders: “Je monteert het gereedschap in de Capto houder, plaatst deze in de voorinsteller, zet het in de machine en neemt de gecorrigeerde waarden over. Er zijn nu geen aanvullende gereedschapcorrecties meer nodig, de bewerking is gelijk goed. Zo hoort het, dat is wat je wilt!”

Met de gereedschaphouder BIG Capto C4 kan nog directer worden gekoeld, langs de schacht op het werkstuk.

Met de gereedschaphouder BIG Capto C4 kan nog directer worden gekoeld, langs de schacht op het werkstuk.

Standtijden

Heemskerk Fijnmechanica investeert al jaren in gereedschaphouders van topkwaliteit. De prijs daarvan is in de basis wat hoger, maar ze weten inmiddels wat hen dat oplevert. Lucien Heemskerk: “Wat is duur als een gereedschaphouder een machineleven lang mee gaat? En wat het oplevert is direct meetbaar in de standtijden van je frezen. Weldon-houders zul je daarom bij ons niet meer tegen komen. Op onze machines zitten minimaal ER-houders. Goede gereedschaphouders zorgen voor stabiliteit en langere standtijden van je gereedschappen. Dat geeft rust in je verspaning. Als je eenmaal kwaliteit gebruikt, ga je niet meer terug naar minder.”

Lucien Heemskerk heeft het multitasking bewerkingscentrum Nakamura Tome MX-100 uitgerust met BIG Capto C4 gereedschaphouders. “Goede gereedschaphouders zorgen voor stabiliteit en langere standtijden van je gereedschappen.”

Lucien Heemskerk heeft het multitasking bewerkingscentrum Nakamura Tome MX-100 uitgerust met BIG Capto C4 gereedschaphouders. “Goede gereedschaphouders zorgen voor stabiliteit en langere standtijden van je gereedschappen.”

Rondloopnauwkeurigheid

Het was nog niet eenvoudig om de meest geschikte houder voor de Nakamura Tome machine te vinden. Deze is uitgerust met een Capto C4 spindel. Lucien Heemskerk: “We waren op zoek naar nauwkeurige freeshouders met een hoge rondloopnauwkeurigheid.” Als je hier voor algemene tooling zou kiezen, dan kom je bij de klassieke houders uit. Maar dan mis je dus de rondloopnauwkeurigheid en de freesstabiliteit, die wij nodig hebben bij 5-assig simultaan bewerken. Daarom hebben we gekeken naar wat er nog meer verkrijgbaar is en zijn toen uitgekomen bij BIGKAISER.”

De BIG Capto C4 past precies in het plaatje van Heemskerk Fijnmechanica. Lucien Heemskerk is er zeer tevreden over: “Bij het niveau waarop wij verspanen moeten alle details kloppen. Met deze gereedschaphouder kunnen we bijvoorbeeld ook nog directer koelen, langs de schacht op het werkstuk. Ook dat is een aspect dat telt. Als alle details in je bewerkingsproces kloppen, dan komt er ook bij een gereedschaphouder uit wat er wordt beloofd.”

Licentiehouder Capto C4

De BIG Capto C4 gereedschaphouder in de spindel draagt bij aan een hoge rondloopnauwkeurigheid.

De BIG Capto C4 gereedschaphouder in de spindel draagt bij aan een hoge rondloopnauwkeurigheid.

BIGKAISER is al jaren in het bezit van de Capto licentie en heeft nu ook Capto C4 houders in het pakket. “Er zijn niet veel officiële licentiehouders voor Capto”, zegt Jan Herweijer van Heku Tools. Hij is blij met een klant als Heemskerk Fijnmechanica, die niet alleen kijkt naar de machine en het gereedschap, maar ook naar wat daar tussen zit. “De invloed van gereedschaphouders op snijgereedschappen is groot. Gereedschapsopnamesystemen van topkwaliteit zorgen voor een hoge bewerkingsprecisie en optimale bewerkingsresultaten. Gereedschappen en spindels worden gespaard, de standtijd wordt verlengd en de beschikbaarheid van machines verhoogd.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoogwaardig tappen met Z-Pro VU gereedschappen van Yamawa

02-03 Yamawa, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Heku Tools, is een wereldleider in de…

Verspanen

HFI schroeft productie verder op door uitbreiding machinepark

07-02 Inmiddels heeft HFI in Groenlo twee nieuwe CNC-machines in gebruik genomen, namelijk de Nakamura…

Verspanen

Snelle gereedschapswissel zonder frustratie

31-01 Deze houder overwint de problemen die vaak optreden bij het gebruik van ER-spantangen en…

Verspanen

Centers nog vaak ondergeschoven kindje

15-12 Dat zegt Jan Herweijer van Heku Tools, dat de centers van Bruckner in ons…

Verspanen

Trillingsvrij fijnkotteren in kleine diameters

20-07 De twee nieuwe Smart Damper EWN fijnkotterkoppen maken voor het eerst trillingsvrije bewerking van…

Verspanen

Heku Tools introduceert NC4 instapklem voor drie- en vierassige bewerking

16-11 Heku Tools heeft twee nieuwe machineklemmen in het assortiment voor drie- en vierassige bewerkingen.…

Verspanen

Velum filters beschermen tegen olienevel en stofdeeltjes

22-06 Heku Tools, specialist in verspaning en spantechniek, introduceert de Velum beschermende filters op de…

Verspanen

Populairste kotterkop van BIGKAISER is universeel

02-12 De EWN 2-152 van BIGKAISER is de populairste kotterkop in het assortiment van Heku…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X