Geslaagd open huis All Special Products ASP

0

Met een interessant en goed bezocht open huis en een knallende feestavond heeft All Special Products ASP in Eindhoven het 12½-jarig bestaan gevierd.

De leverancier van hoogwaardige snijgereedschappen, tooling en toebehoren voor metaalbewerkingsmachines had samen met de eigen leveranciers en enkele machineleveranciers een aantrekkelijk programma in elkaar gezet met enkele praktische demonstraties en een stukje theorie.

Afsteken met binnenkoeling
Op de Doosan Puma 2600 CNC draaibank, beschikbaar gesteld door Dormac, werd onder meer het afsteken met gereedschappen van Arno Werkzeuge gedemonstreerd. Steekdraaigereedschappen vormen een key product in het assortiment van deze Duitse toolingfabrikant, die hiermee een aantal jaren geleden bescheiden is begonnen, maar inmiddels beschikt over een uitgebreid programma, dat goed scoort in de markt. Vooral sinds het ACS systeem (Arno Cooling System) met binnenkoeling is geïntroduceerd. Hierdoor wordt het koelmiddel direct op de snede gebracht. Er is keuze uit ACS1, waarbij het koelmiddel bovenaan de snijkant wordt gebracht, en ACS2, waarbij een extra straal van onderen voor nog meer koeling zorgt.
Voorwaarde voor het gebruik van het ACS systeem is wel een stabiele machine, die genoeg druk opbouwt. Is dat het geval dan biedt ACS veel voordelen: een geleide koelmiddelstraal, goede koel- en smeerwerking, gecontroleerde spaanbreuk, betere oppervlaktekwaliteit, de mogelijkheid om hogere snijsnelheden en voedingen in te zetten en dus een verhoging van de productiviteit.

Trochoïdaal frezen
Ook het frezen kwam ruimschoots aan bod. Hiervoor werd in samenwerking met Jatec Machines een verticaal bewerkingscentrum (met 12.000 toeren DCS spindel, 36 meter ijlgangen op alle assen, ATC met 24 gereedschappen en BT40 opname) van het Taiwanese merk LK Machinery gedemonstreerd. Hierop werden een nulpuntspansysteem, 5-ssige klem, enkele gewone klemmen en touchdeck (vierde as) van OML gedemonstreerd. Ook werd het trochoïdaal frezen getoond met volhardmetalen frezen van de Franse fabrikant Amaya.  Sander Beker van All Special Products ASP gaf de bezoekers uitleg over het trochoïdaal frezen, waarbij circulair frezen wordt gecombineerd met tegelijkertijd een voorwaartse beweging. Door slimmere, efficiëntere banen met name bij het voorfrezen kan meer materiaal in korte tijd worden verspaand. Er zijn drie technieken: statisch dynamisch en pendelend trochoïdaal frezen, waarbij ASP de pendel variant vaak afraadt, omdat dat wel heel veel van de machine vergt.

Zo stond het open huis in het teken van kennisoverdracht in een feestelijke sfeer. En dat was precies wat de jubilaris voor ogen stond.