Grenzen verleggen voor vakmensen

Elke ondernemer in de metaalsector die tot zijn nek in het werk zit, herkent de uitdaging. Echte vakmensen zijn schaars. Machinefabriek Heerlen heeft daarom letterlijk zijn grenzen verlegd en een programmeur/draaier uit India in dienst genomen. Een zet die het bedrijf het liefst veel eerder had gedaan.

Machinefabriek Heerlen heeft meer dan 45 jaar ervaring in de verspaningsmarkt en is onder meer gespecialiseerd in het bewerken van mechanische componenten in middelgrote series en het leveren van subassemblys. Zo houdt het bedrijf uit Hoensbroek zich onder meer bezig met draaien, frezen, slijpen, honen, lassen en samenstellen. Vakmanschap is een kerncompetitie die daarbij hoog in het vaandel staat. Het bedrijf maakt een sterke groei door, die vraagt om hoger gekwalificeerd personeel. Personeel dat in Nederland niet zomaar voorhanden is.

Internationale vakmensen
De sterke groei gaat gepaard met op stapel staande investeringen in nieuwe machines. “Meer geavanceerde machines vragen om hoger gekwalificeerde vakmensen die het totale bereik van werkvoorbereiding, programmering en bewerken invullen”, zegt Jos Louwhoff, directeur van Machinefabriek Heerlen. Vanwege eerdere ervaringen met het zoeken naar personeel, kwam Louwhoff bij Jobpertunity uit. Deze arbeidsbemiddelaar uit Apeldoorn is een full-service verloningsbedrijf met een groot internationaal netwerk. Door jarenlange ervaring in de recruitmentsector heeft Jobpertunity-eigenaar/oprichter Wouter van den Broek een netwerk opgebouwd met diverse bedrijven in verschillende landen. “Bij mijn vorige bedrijf bemiddelde Jobpertunity veel vakmensen uit Polen”, vervolgt Louwhoff. “Poolse vakmensen zijn echter ook schaars geworden. Die bekleden in hun eigen land of in Nederland een mooie functie. Om die reden hebben wij sinds enkele maanden een jonge programmeur/draaier uit India in dienst.”

Goede arbeidsethos en integratie
De keuze voor een medewerker uit Azië is niet voor niets. “De programmeurs en verspaners uit Azië zijn vaak hoogopgeleide ingenieurs uit hoger opgeleide families, waardoor ze de mogelijkheid hebben gehad om te studeren”, zegt Van den Broek. “Daarom spreken ze goed Engels. Bovendien zijn ze zeer gedreven om in Europa te kunnen werken, omdat de kansen op de arbeidsmarkt in eigen land vaak klein zijn. Daarbij integreren ze snel en beschikken ze over een goed arbeidsethos.” Dat is ook Louwhoff opgevallen. Hij is erg tevreden met zijn nieuwe Indiase medewerker Murugesh: “Naast dat Murugesh erg goed werk levert, klikte het vanaf het begin erg goed met de collega’s op de werkvloer. Zijn komst heeft daarnaast voor een heuse vernieuwing gezorgd.”

Grenzen verleggen voor vakmensen

Machinefabriek Heerlen heeft een jonge programmeur/draaier uit India in dienst genomen. Een keuze die het bedrijf het liefst eerder had gemaakt, als dat mogelijk was geweest.

Soepel traject
Het traject van Murugesh is met de huidige technieken vlot verlopen. “Wij hadden een vraag en die heb ik bij Wouter uitgezet”, vertelt Louwhoff. “Jobpertunity is daarna voortvarend aan het werk gegaan. Het heeft al het papierwerk verricht, maakte een goede voorselectie van de kandidaten, zorgde voor duidelijke tussentijdse evaluaties en heeft ons eigenlijk volledig ontzorgd. We konden zelf via een videoverbinding een sollicitatiegesprek houden. Na dat traject heeft Jobpertunity ook voor huisvestiging gezorgd en – misschien nog wel belangrijker – Wouter neemt een sociale positie in naar de werknemer. Vooraf wordt veel aandacht besteed aan de normen en waarden in Nederland, aan de leefomstandigheden hier en alle randzaken die nodig zijn om in Nederland te kunnen werken. Jobpertunity communiceert open en eerlijk en dat opgeteld bij mijn goede ervaringen, kies ik bij een volgende functie weer voor hetzelfde traject.”

Dezelfde koker
Dat volgende traject kan al snel zijn, want Machinefabriek Heerlen heeft nog steeds behoefte aan vakmensen. Ook dan zal Jobpertunity weer in beeld komen. “Dat is een bekroning op het werk”, zegt Van den Broek. “Wij vinden het mooi om te zien hoe we de klanten helpen hun personeelstekort op te lossen en de kwaliteit kunnen verbeteren door vaklieden te leveren.” Om dat te waarborgen, leidt Jobpertunity momenteel ook eerder bemiddelde vakmensen uit Oost-Europa op om op een hoger niveau te komen. Door ontwikkelingen in de markt, ziet Van den Broek echter dat er voor Aziatische vakmensen groeiende kansen bestaan om in Nederland aan de slag te gaan. “Vaak hebben vaklieden uit Azië al ervaring met het werken in buitenland, namelijk het Midden-Oosten en het Verre Oosten of hebben ze gewerkt voor buitenlandse bedrijven in het thuisland. Ook in Nederland werken al jarenlang veel Indiërs en mensen uit andere Aziatische landen in de IT en andere sectoren. Doordat de opleidingen in Nederland nog steeds achterlopen op de vraag, veel Oost-Europeanen in eigen land aan het werk gaan en er dus tekorten ontstaan, is er nu een instroom van Aziatische vakkrachten. En we merken ook dat de Aziaten geïnteresseerd zijn te integreren. Onze insteek is dan ook jonge ingenieurs naar Nederland te halen, te laten integreren en naturaliseren. Zo kunnen wij de beste kandidaten voor de verspanende industrie binnenhalen.” Hierin wordt hij bijgestaan door Jos Louwhoff, die aangeeft dat hij veel eerder voor een collega uit India zou hebben gekozen als dat mogelijk was geweest: “Ik heb al meer dan tien jaar ervaring met Jobpertunity. Het is een betrouwbare partij en Wouter is altijd zijn woord nagekomen. Onze volgende kandidaten komen dus zeker weer uit de India-koker van Jobpertunity!”

Grenzen verleggen voor vakmensen

Jos Louwhoff is erg tevreden met zijn nieuwe Indiase medewerker Murugesh.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Toenemende krapte op de arbeidsmarkt: hoe vind je goed geschoold technisch personeel?

29-06 Ik zoek technisch personeel, maar heb geen idee waar ik moet beginnen. Herkenbaar? Dan…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Personeel en Opleiding

Suplacon werkt nieuwe medewerkers vlot in

16-08 TWI staat voor Training within Industry. De methode is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog,…

Bedrijf en Economie

Omzet metaal in eerste kwartaal 5 procent hoger

19-05 Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het tweede kwartaal van 2021 een hogere omzet…

MetaalNieuws Extra IM

Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

03-02 Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom…

Verspanen

Magistor vindt nieuwe partner voor volgende groeifase

23-12 Investeringsmaatschappij Het Participatie Huis heeft een minderheidsbelang verworven in de technische groothandel Magistor, specialist…

Personeel en Opleiding

Miguel Delcour directeur ingenieursvereniging KIVI

15-10 Miguel Delcour is per 12 oktober benoemd tot directeur van het KIVI-bureau. Hij heeft…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?