Groeiend marktaandeel voor Europese werktuigmachinebouw

0

Van alle werktuigmachines die vorig jaar wereldwijd zijn verkocht, was 35 procent geproduceerd in Europa. Dat heeft Cecimo, de organisatie van de Europese werktuigmachine-industrie, bekendgemaakt. De omzet van de Europese producenten groeide vorig jaar met 9 procent, maar doordat de wereldhandel vertraagt en het sentiment negatiever wordt, is er volgens Cecimo risico op krimp.

“We verwachten dat de industriële activiteit in 2019 vertraagt en in 2020 enigszins zal herstellen. Dit jaar zal de Europese markt voor werktuigmachines minder snel uitbreiden dan de VS en Azië”, aldus Cecimo na de ledenvergadering in Zwitserland.
Vorig jaar is er voor 27,5 miljard euro aan machines geproduceerd in Europa. De wereldwijde productie groeide licht met 1 procent naar 79,7 miljard euro. Dit percentage werd negatief beïnvloed door China, Brazilië, Turkije en Canada, die dalingen met twee cijfers noteerden. De Europese producenten hebben dus juist van deze landen marktaandeel afgesnoept.

De Europese klanten die de machines van de Cecimo-producenten kopen registreerden vorig jaar een groei van 1,8 procent en verwachten dit jaar een afvlakking. Wereldwijd groeide de productie van de industrieën die werktuigmachines consumeren in 2018 met 5 procent en de dit zal in 2019 afnemen tot 2,3 procent. Gevolg is dat de handel in werktuigmachines een tandje lager schakelt. Voor de oorzaak hiervan wijst Cecimo naar de VS. Hoewel de voornaamste importmaatregelen van de VS zich richten op China, loopt ook de Europese automotive sector risico’s. De industriële activiteit van andere consumentensectoren neemt ook af.

Een vertraging van de wereldhandel, geopolitieke risico’s en verstoringen in de toeleverketens drukken volgens Cecimo zwaar op de Europese werktuigmachineproducenten. “Een sterke wereldhandel is nodig om de industriële activiteit in Europa en de wereld te ondersteunen. Daarom moeten wij ons uiterste best doen om een sterke handelsrelatie met de VS te bouwen. Een bilaterale handelsovereenkomst over industriële goederen zou een goede start zijn”, aldus Marcus Burton van Cecimo.