Grote kantbank arriveert aan de Maas

Vrijdag 9 januari 2018, 7.00 in de ochtend. Het is donker en het is koud. Voor Piet Kamp is het vandaag een belangrijke dag. Een grote investering doet haar intrede in zijn bedrijf P.C. Kamp Scheeps- en Konstruktiewerken. Het machinepark wordt uitgebreid met een nieuwe kantbank met een perskracht van 400 ton en een werkbreedte van 4 meter van het merk Uzma.

Voor 7.00 uur waren de mannen van de hijsploeg al begonnen met de voorbereidingen om de machine in de hal te krijgen. Met de heftruck hebben ze een parcours van staalplaten aangelegd: van buiten de hal naar de bestemmingsplaats voor de machine binnen. Het voorwerk was al door Piet Kamp gerealiseerd middels heipalen onder de machineplaats en de aanleg van een dikke stroomkabel.

Grote mobiele kraan
Tegen zonsopgang verscheen een grote mobiele kraan om de 30 ton zware machine van de oplegger te nemen en voor de hal te zetten. De oplegger met de machine was midden in de nacht gearriveerd. Dit op zich was al een huzarenstukje, als je je realiseert dat de machine uit Turkije via Marseille naar Aalst aan de Maas is vervoerd. Het laatste stukje was misschien wel het mooiste: het voerde over de dijken langs de afgedamde Maas. Om 8.00 uur werd de vrachtwagenchauffeur gewekt zodat hij zijn dieplader in positie kon brengen. Ondanks dat regen en sneeuw was voorspeld, klaarde het mooi op en rond 9.30 uur  zwaaide de zware machine door de lucht. Hierna kon de machine op de kleine wielen van pantserrollen aan het laatste stukje van zijn reis naar de eindbestemming beginnen. Daar is hij gezamenlijk door transporteur en monteur waterpas gezet. De transportploeg kon gaan opruimen en voor de monteur begon het werk.

Eerste buigbewegingen
De machine met forse afmetingen (hoogte 3,5m, breedte 5,5m, diepte 2,3m en een massa van bijna 30 ton) is speciaal geprepareerd voor het transport. Dit betekent dat alles wat fragiel is of uitsteekt voor transport is gedemonteerd. Tevens is de machine zonder de benodigde hydrauliekolie getransporteerd. Alles bij elkaar een mooie klus om alle losse eindjes aan elkaar te knopen om de machine mooi werkend op te leveren.

De elektricien had de machine spoedig onder stroom en de monteur ging voortvarend te werk. Dit resulteerde er in dat de machine in de namiddag al zijn eerste buigbewegingen kon maken en dat X-as, R-as en bombering naar de geprogrammeerde posities liepen. De veiligheidssystemen werden nog afgesteld en gecontroleeerd, waarna op zaterdagochtend werd verder gegaan met afstellen en het afmonteren van de beschermkappen.

Soepele en veilige start
Zo beschikt P.C. Kamp nu over een stuk gereedschap dat je niet op elke hoek van de straat zult vinden. De machine is geleverd door KLPM uit Heel (Limburg) van eigenaar, monteur Gerard Jansen, die 30 jaar ervaring heeft op het gebied van kantbanken. “Geen enkele uitgave staat het bedrijf van Piet Kamp nog te wachten”, zegt Gerard Jansen. “Alles is volgens afspraak in de prijs van de machine inbegrepen. Hij is bedrijfsklaar opgeleverd en de medewerkers zijn geschoold voor een soepele en veilige start op deze grote machine.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Belangrijke investering Apparaten Fabrikage Waalwijk

22-08 Apparaten Fabrikage Waalwijk is het bedrijf van de familie Van der Wilk. Het wordt…

Plaatbewerking

Nieuwe 300 tons E-Brake sluit aan bij duurzame filosofie TEMA Process

05-01 Zijn bedrijf maakt machines voor de productie van grondstoffen voor de food, chemie, mineralen…

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X