Hannover Messe jaagt industriële transformatie aan

0

De Hannover Messe is weer massaal bezocht door vertegenwoordigers van de Nederlandse industrie. Maar liefst 5900 Nederlanders passeerden de toegangspoortjes in Hannover en daarmee zorgde ons land na China voor het grootste buitenlandse bezoekerscontingent.

Daarmee lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de Nederlandse industrie bovengemiddeld is geïnteresseerd in alle technologieën die samenhangen met de industriële transformatie die momenteel gaande is. De Hannover Messe toonde opnieuw aan hiervoor het platform bij uitstek te zijn. De industriebeurs bood een alomvattende blik op toepassingsscenario’s, potentieel en het samenspel van Industrie 4.0, kunstmatige intelligentie, 5G en energie-oplossingen. Dat alles trok in totaal 215.000 bezoekers uit de hele wereld.

Meer dan 500 voorbeelden
Rond 6500 exposanten – eveneens uit de hele wereld – presenteerden in Hannover oplossingen voor de industriële productie en de energievoorziening van morgen. Er waren meer dan 500 voorbeelden te zien van de inzet van kunstmatige intelligentie in de industriële productie, 5G-toepassingen alsmede oplossingen voor de energie- en mobiliteitstransitie. Vooral robots trokken ook de aandacht van de bezoekers. De grote robotproducenten, maar ook robotica-start-ups toonden tal van toepassingsvoorbeelden voor diverse industriële sectoren.

5G netwerk
De Hannover Messe toonde voor het eerst ook het potentieel van de vijfde generatie telecomtechnologie 5G. Er wordt beweerd dat het supersnelle 5G netwerk een doorslaggevende factor gaat worden bij het inrichten van digitale productieprocessen, waarin alles met elkaar wordt verbonden. De Hannover Messe gaf de eerste impulsen op dit gebied. Met ondersteuning van technologiepartners Nokia en Qualcomm had de beursorganisatie voor het eerst een 5G-testomgeving opgebouwd. Hier demonstreerden netinrichters en -gebruikers het potentieel van de nieuwste telecomtechnologie voor industrieel gebruik. De Hannover Messe gaat hiermee snel verder. De komende maanden wordt het beursterrein onder de noemer ‘Smart Venue’ ingericht als het eerste 5G-beurscomplex ter wereld. De verwachting is dat op de Hannover Messe van volgend jaar al diverse concrete toepassingen van 5G te zien zullen zijn. 5G wordt evenals kunstmatige intelligentie gezien als een belangrijke concurrentiefactor in de industrie. De volgende Hannover Messe is van 20 tot en met 24 april 2020. Het partnerland is dan Indonesië.