Hannover Messe krijgt vernieuwde opzet

Een meer thematische clustering van technologieën, passend bij de steeds sneller veranderende industrie: de Hannover Messe krijgt een nog betere opzet. Wat gaat er precies veranderen? En wat kunnen bezoekers van de grootste industriebeurs ter wereld nog meer verwachten?

De Hannover Messe is al jaren dé plek om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van industrial intelligence en om waardevolle contacten op te doen. Aan dát uitgangspunt verandert in 2020 niets: nog altijd is de Hannover Messe (dit jaar van 20 tot en met 24 april) de grootste industriebeurs ter wereld, met naar verwachting zo’n 211.000 internationale bezoekers en meer dan 1.500 presentaties.

Grenzen vervangen
Wél is het onderliggende concept van de beurs grondig herzien, schetst Victor Koppelaar, directeur van Hannover Consultancy, de officiële Nederlandse vertegenwoordiging van organisator Deutsche Messe. “Lange tijd was de Hannover Messe anders verdeeld in vakbeurzen, rondom verscheidene onderwerpen als logistiek en aandrijftechniek. Die indeling, in aparte (vak)beurzen, voelde steeds minder vanzelfsprekend. De industrie verandert, en de Hannover Messe verandert mee”, aldus Koppelaar. “De afgelopen jaren zijn de grenzen tussen de verschillende industriesectoren onderling en IT steeds diffuser geworden. Binnen de industrie is er volop sprake van digitale transformatie. Ook energietransitie is een steeds prominenter thema. Bedrijven zoeken naar manieren om hun productieprocessen te vergroenen en te verduurzamen.”

Digital Ecosystems
Om tegemoet te komen aan die vervagende grenzen en de voortschrijdende digitalisering, kiest de Hannover Messe nu voor een meer thematische aanpak rondom verschillende clustertechnologieën als Engineered Parts, Energy Solutions en Digital Ecosystems. Dat laatste thema krijgt een prominente plek toebedeeld, in het hart van het beursterrein. Koppelaar: “Daarmee onderstrepen we de essentiële rol die IT en digitalisering spelen in de industrie van de toekomst. Grote spelers op het gebied van digitalisering zijn in Hannover vertegenwoordigd. Dan kun je denken aan IT-partijen als Microsoft, Google en SAP en netwerkleveranciers als Cisco en Telefónica. Maar bijvoorbeeld óók aan een bedrijf als Amazon Web Services, dat zich met zijn clouddiensten steeds nadrukkelijker op de industrie richt.”

Supply chain
Om het Digital Ecosystems-cluster zijn de andere clustertechnologieën op een dusdanige plek geposteerd, dat de hele industriële supply chain op een logische manier wordt gevolgd. De routing die bezoekers afleggen is daarmee volledig anders dan voorheen, schetst Koppelaar. “Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in duurzaamheid en CO2-reductie in industriële omgevingen? Dan vind je in elk cluster wel iets van je gading: of het nu gaat om lichtgewicht materialen en additive manufacturing in het cluster Engineered Part & Solutions, tot slimme oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit in het cluster Automation, Motion & Drives. Bezocht je vroeger vooral de hallen die voor jouw specifieke sector relevant waren, nu nodigt de opzet van het beursterrein je veel meer uit om een thematische rondgang te maken. Daardoor ontmoet je vanzelf ook mensen die je in de oude opzet misschien niet tegen zou komen.”

Victor Koppelaar, directeur van Hannover Consultancy: “De Hannover Messe kiest voor een meer thematische aanpak rondom verschillende clustertechnologieën als Engineered Parts, Energy Solutions en Digital Ecosystems.

Innovatiekracht
Ook de innovatiethema’s zijn nu letterlijk dichterbij elkaar gezet, vervolgt Koppelaar. “Grote bedrijven investeren niet alleen in eigen R&D; ze kopen ook graag kennis en concrete innovaties in bij onderzoeksinstituten, startups en scale-ups. In de oude opzet van de beurs zaten die twee werelden, Research & Technology en Young Tech Enterprises, relatief ver uit elkaar. In de nieuwe opzet is alles samengebracht in één Future Hub, zodat bedrijven die op zoek zijn naar innovatiekracht op één plek terechtkunnen.” Innovatiekracht is sowieso een sterk punt van de Nederlandse industrie, aldus Koppelaar. “Inmiddels heeft al een groot aantal Nederlandse startups aangegeven aanwezig te zijn op de Hannover Messe. Ook veel kennisinstellingen reizen af naar Hannover. Voor partijen die geïnteresseerd zijn in innovatie is een bezoek aan de Hannover Messe dus eigenlijk een must.”

Industrial Transformation
Naast de vele netwerkmogelijkheden biedt de Hannover Messe ook een uitgebreid inhoudelijk programma, met lezingen, seminars en forumdiscussies. Interessant voor bezoekers én voor Nederlandse bedrijven en organisaties die zichzelf in de kijker willen spelen voor een internationaal publiek. Maar: wacht niet te lang met aanmelden, benadrukt Koppelaar. “Er is enorm veel animo voor een plek in het lezingenprogramma.”
Het centrale thema voor de Hannover Messe is Industrial Transformation. De komende jaren zal de beurs dit nieuwe hoofdthema blijven voeren, vertelt Koppelaar. “De enige constante in de industrie is momenteel verandering. Daar spelen we met dit thema en de nieuwe, thematische indeling graag op in.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

17-04 “De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Toeleveren

Hannover Messe 2024: klimaatneutrale oplossingen voor de industrie

18-10 Het concurrentievermogen vergroten, het klimaat beschermen en de welvaart stimuleren – dit zijn de…

Toeleveren

Hannover Messe ideale showcase voor Industrie 4.0

17-04 Industrie 4.0 is een overkoepelend merk dat sensorfabrikanten, automatiseringsbedrijven, roboticabouwers, softwareproducenten en gebruikers groepeert.…

Toeleveren

Open samenwerking is kracht van NL hightech-sector

12-04 Meer dan 25 partijen uit de Nederlandse Smart Industry-sector presenteren zich gezamenlijk in het…

Toeleveren

Hannover Messe 2023: vijf megatrends

20-02 Wie een goed beeld wil krijgen van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV