Hazeleger al 25 jaar flexibel in metaalbewerking

0

Hazeleger Metaalbewerking in Renswoude is volop in beweging. Al ruim een jaar is ook het bedrijfspand van de buurman in gebruik en het aangekochte pand zal spoedig tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor nieuwbouw. “Daardoor krijgen we niet alleen meer ruimte, maar kunnen we ook RVS en staal volledig gaan scheiden.” In de nieuwe hal gaat Hazeleger onder meer RVS vacuüm- en druktanks bouwen.

Kees Hazeleger startte zijn bedrijf in 1994 met vooral kleine klusjes zoals het maken van trapjes en hekjes. “Als het te lassen was, pakten we het aan. En dat doen we eigenlijk nog steeds, al is het werk natuurlijk wel enorm veranderd. Maar die kleine opdrachten zijn hier nog steeds welkom, als het enigszins kan duwen we ze er wel tussendoor. Flexibel zijn blijft onze drijfveer, al vraagt dat tegenwoordig wel wat meer dan in de beginjaren. We zijn in 25 jaar tijd immer flink gegroeid, van eenmanszaak naar 20 man personeel. Dan moet toch je anders gaan denken en werken.”

Specialist in tankbouw
Hazeleger is gespecialiseerd in het toeleveren van plaatwerk, CNC-walsen van profielen en platen, plasma lassen, tankbouw en het bouwen van machineframes. Ongeveer 60 procent van de omzet wordt behaald met de productie van vacuüm- en druktanks voor truckopleggers en aanhangwagens. De tanks worden in eigen huis vervaardigd en zijn geschikt voor het vervoer van vloeibare producten “Elke tank wordt op maat geproduceerd en blinkt uit in techniek, kwaliteit en oog voor detail.”

Plasma keyhole lassen
Aan de tanks zit veel laswerk. Hazeleger legt uit: “Een tankromp wordt opgebouwd uit twee bodems en daartussen metalen platen van 1,5 à 2 meter hoog. Deze platen worden eerst tot een ring gewalst en vervolgens aan elkaar gelast. We gebruiken hiervoor een geautomatiseerd plasma keyhole lassysteem van Valk Welding, waarmee we de binnen- en buitenzijde van de tanks in één keer kunnen aflassen. Dit kan alleen, als we de tank rechtopstaand opbouwen. Het tankgedeelte dat klaar is wordt omhoog gehesen, de volgende ring wordt er onder geschoven en er aan vast gelast. Het plasma lassysteem zetten we ook in voor ander toeleverwerk. Als het product maar van RVS is, rond is en een maximale diameter van 4 meter heeft.”

Geavanceerd machinepark
Vakbekwame medewerkers en een geavanceerd machinepark vormen de gereedschappen voor metaalbewerking van hoog niveau. In de productiehal wordt gewerkt met een platenwals met een walslengte van 2000 mm waarmee platen met een maximale dikte van 8 mm bewerkt kunnen worden. Daarnaast is er een profielenwals met hulpgereedschap voor het buigen van leuningen voor spiraaltrappen en speciale kunststof rollen voor RVS buizen. Voor kantwerk zijn twee SafanDarley kantbanken beschikbaar, 1x 300 ton met een maximale lengte van 4 meter en 1x 40 ton met een maximale lengte van 1.6 meter. Ook heeft Hazeleger een 4 meter schaar van SafanDarley waar platen mee geknipt kunnen worden tot max 10 dik. “Dankzij onze moderne machines kunnen we metaal precies de vorm geven die naadloos aansluit bij de wensen, eisen en het budget van onze opdrachtgevers.”

Hazeleger behaalt ongeveer 60 procent van de omzet met de productie van vacuüm- en druktanks voor truckopleggers en aanhangwagens. De tanks worden in eigen huis vervaardigd en zijn geschikt voor het vervoer van vloeibare producten.

Eigen fabricaat: de Computergestuurde profielenstelling
Hazeleger brengt een eigen product op de markt: een computergestuurde profielenstelling. Deze is in eerste instantie ontwikkeld en gebouwd voor eigen gebruik, maar wordt nu ook verkocht aan derden. De Van Mourik Groep in Ede en Van Ee Staalspecialisten in Barneveld hebben deze stellingen al in gebruik. De profielenstelling is een compact systeem, waarin veel stafmateriaal ordelijk en efficiënt kan worden opgeslagen op een beperkte ruimte. De computer van de stelling houdt de voorraad bij en kan tevens een bestellijst genereren. Ook is koppeling mogelijk met het netwerk op kantoor om ook daar de inhoud van de stelling te kunnen bekijken. De hoogte van de stelling en het aantal hoge en lage bakken (maximaal 3 ton laadvermogen per bak) zijn naar klantwens aan te passen. Bij Hazeleger zelf is de stelling in een put geplaatst voor extra capaciteit. De bakken zijn voorzien van rollen om het materiaal er makkelijk uit te halen. Met een liftsysteem wordt de juiste bak naar de uitvoertafel(s) gebracht, die links en rechts van het systeem geplaatst kunnen worden. Zo is de stelling, die gestraald en gepoedercoat kan worden in de elke gewenste kleur, in alle opzichten een flexibel en op maat te bouwen opslagsysteem.