Heller maakt ‘groene’ lascel van bewerkingscentrum

Bekend als een groene verbindingstechnologie voor non-ferrometalen zoals aluminium, heeft wrijvingsroerlassen (Friction Stir Welding) – zich in sommige industrieën gevestigd. Productiebedrijven met Heller machines hebben hiervoor geen extra hardware meer nodig. Zij kunnen deze bewerkingsstap met hun vier- of vijfassige bewerkingscentra in één set-up voltooien.

Het Friction Stir Welding proces wordt vooral interessant omdat het succesvol is geïntegreerd in Heller gereedschapsmachines. Hierdoor besparen gebruikers een extra werkstap.

Als het gaat om het produceren van hoogwaardige, holtevrije en dichte lassen met uitstekende vermoeiingseigenschappen, is wrijvingsroerlassen een goede keuze. Dit proces wordt dan ook veel toegepast in de containerbouw, scheepsbouw en ruimtevaarttechniek. Bovendien raakt deze verbindingstechniek steeds meer ingeburgerd in de elektro-industrie en in de autoproductie met de groeimarkt van e-mobiliteit – bijvoorbeeld voor het lassen van batterijbehuizingen.

Volgens Dieter Drechsler, algemeen directeur van Heller, heeft FSR verschillende voordelen in alle toepassingsgebieden. Ten eerste is de kwaliteit erg hoog. Dankzij de relatief lage warmte-inbreng ontstaat er een zeer fijnkorrelige structuur zonder scheuren of poriën in het materiaal. De vervorming in het onderdeel is minimaal. Zo voldoet de lasnaad aan de hoogste eisen op het gebied van dichtheid en botsgedrag.

Ten tweede worden verschillende milieu- en gezondheidsaspecten als belangrijke pluspunten gezien, vandaar dat wrijvingsroerlassen ook wel groene technologie wordt genoemd. Redenen hiervoor: In tegenstelling tot klassieke lasprocessen zijn er geen gevaarlijke lichtflitsen of schadelijke dampen die zouden moeten worden afgezogen tijdens het verbindingsproces. Daarnaast is de milieubalans van het proces zeer gunstig dankzij het lage energieverbruik.

Hoog rendement door integratie

Ten derde: het hoge niveau van winstgevendheid is een echte winstfactor. Aangezien er geen verbruiksartikelen zoals gevulde draad of beschermgas nodig zijn, zijn de verbruikskosten minimaal.

Het lasproces wordt vooral interessant omdat het succesvol is geïntegreerd in Heller gereedschapsmachines. Hierdoor besparen gebruikers een extra werkstap en hebben ze verder alleen de goedkope gereedschappen, activering van de Heller-technologiecyclus en de ‘adaptieve besturingsfunctie’ in de Sinumerik 840D sl nodig.

De machineoperator kan de lasbaan eenvoudig programmeren op het CNC-bedieningspaneel met behulp van G-code. Ook de overdracht van CAD/CAM-gegevens is probleemloos mogelijk. Om het lasproces te starten, moeten ook de belangrijke parameters druk en snelheid worden bepaald. Deze zijn onder meer afhankelijk van factoren als de materiaalsamenstelling en de gewenste soort en diepte van de lasnaad. Zoals Drechsler zegt, zit er een zekere uitdaging in deze taak. Maar: “Natuurlijk ondersteunen onze specialisten de klant als hij dat wenst. En de eerste proefprojecten hebben aangetoond dat de operators van onze klanten het zelf heel snel aankunnen.”

De verscheidenheid aan lasvarianten die Friction Stir Welding op Heller bewerkingscentra mogelijk maakt is vrij groot: stootvoegen, hoek- en T-verbindingen en overlappende voegen - enkelvoudig, meervoudig en als T-variant - zijn probleemloos te realiseren.

De verscheidenheid aan lasvarianten die Friction Stir Welding op Heller bewerkingscentra mogelijk maakt is vrij groot: stootvoegen, hoek- en T-verbindingen en overlappende voegen – enkelvoudig, meervoudig en als T-variant – zijn probleemloos te realiseren.

Eenmaal gedefinieerd, kunnen druk en snelheid gedurende een cyclus worden opgeroepen. Zodra het lasproces is gestart, registreert de Siemens CNC het volledige proces en controleert op betrouwbare wijze of alle parameters worden nageleefd. Eerder noodzakelijke ‘loadcellen’ zijn achterhaald.
De verscheidenheid aan lasvarianten is vrij groot. Naast klassieke stootvoegen zijn ook hoek- en T-verbindingen mogelijk. Zelfs overlappende voegen – enkelvoudig, meervoudig en als T-variant – zijn probleemloos te realiseren.

Wrijvingsroerlassen

Bij wrijvingsroerlassen zakt het penvormige, roterende gereedschap met hoge axiale kracht in de spleet tussen de te verbinden componenten totdat de zogenaamde gereedschapsschouder op het oppervlak van het onderdeel rust. De wrijving die tijdens dit proces optreedt, warmt op en maakt uiteindelijk het materiaal van de component week. Als gevolg hiervan vermengen en hechten de materialen van de componenten zich met elkaar in de voegspleet. Nu wordt het gereedschap, dat blijft draaien, met constante contactdruk langs de voegspleet bewogen, het materiaal wordt continu geplastificeerd en gemengd rond de gereedschapspen. Er ontstaat een hoogwaardige las. Aan het einde van de beoogde lasnaad stopt de aanvoerbeweging en wordt het gereedschap uit de verbindingszone getild.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Heller en Walter worden technologiepartners

22-11 De twee bedrijven streven ernaar hun producten te testen, te optimaliseren en op de…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Heller Open House richt zich op nieuwe generatie vier- en vijfassers

04-05 Bezoekers konden deze week hun hart ophalen bij het Open House van Heller. Met…

Verspanen

Heller organiseert Open House én verwerft belang in IGH Infotec

11-04 Heller pakt dit jaar stevig uit op het Open House. Met live presentaties van…

Verspanen

Heller introduceert tweede generatie van vijfassige HF-serie

23-11 Heller heeft medio november tijdens de digitale beurs V-CON 2020, de nieuwe generatie van…

Verbinden

De lasrobots staan praktisch niet stil

22-10 Lever ons een lasrobotsysteem waarmee we zoveel mogelijk trailers op een dag kunnen lassen.…

Verbinden

Barbas Bellfires installeert tweede robot lascel

29-06 Bij kachelproducent Barbas Bellfires in Bladel is vorig jaar een eerste lasrobot geïnstalleerd om…

Verbinden

Video volstaat om cel van Trumpf te laten lichtbooglassen

09-06 Als het gaat om lastechniek, staat Trumpf vooral bekend om haar laserlassystemen. Maar op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV