Heller showt productiviteit in de volle bandbreedte

0
305

Heller toonde medio mei tijdens haar huisshow de Heller WerkTagen zeven bewerkingscentra onder spaan. De Duitse machinebouwer liet hiermee zien hoe de dagelijkse uitdagingen van de verspaningspraktijk rendabel opgelost kunnen worden.

De huisshow trok maar liefst 800 bezoekers uit 20 landen, een aantal waardoor Heller zelf in positieve zin werd verrast. De bezoekers kregen niet alleen nieuwe bewerkingscentra, maar ook diverse podiumpresentaties over modern en efficiënt verspanen voorgeschoteld.
Op de zeven bewerkingscentra werden live verschillende werkstukken bewerkt. Bij het 5-assig bewerken legde Heller de zwaartepunten met het 5-asssige bewerkingscentrum FP 4000 op de nauwkeurigheid in het meetgestuurde proces, de 5-assige bewerking op zes zijden en de strategische 5-assige simultaan bewerking op een FT 4000. Op de 5-assers CP 8000 daarentegen werden de Heller cycli en de gecombineerde draaifreesbewerkingen verduidelijkt.
Op basis van talrijke nieuwe en doorontwikkelingen op het gebied van machines, techniek en proces liet Heller in Nürtingen dus productiviteit in de volle bandbreedte zien. Daartoe telde onder meer ook het Heller CBC (CylinderBoreCoating) voor het coaten van cilinderoppervlakken van lichtgewicht aluminium motoren. CBC voorziet de cilinderwand van een duurzaam materiaal dat de levensduur van de motor verlengt en de prestaties verbetert.

Stabiel door instabiele tijden
Ondertussen gaat het Heller zakelijk gezien voor de wind. Vorig jaar boekte de machinebouwer voor een bedrag van 413,5 miljoen euro aan orders. Dat was weliswaar duidelijk minder dan in 2012, maar dat was volgens de bedrijfsleiding dan ook wel een uitzonderlijk goed jaar. Ook de omzet (532,7 miljoen euro) bleef achter bij de recordomzet van 2012, maar betekende wel de op één na hoogste jaaromzet ooit.
De orderintake over de eerste drie maanden van 2014 was prima: met een volume van 187 miljoen euro werd die van dezelfde periode vorig jaar met 120 procent overtroffen. Over heel 2014 verwacht Heller voor meer dan 500 miljoen aan orders te scoren.

Heller wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer.