Herstel industrie houdt onverminderd aan

De inkoopmanagersindex voor de industrie, de NEVI PMI, is in november gestegen naar 56.8. Dat is het hoogste cijfer sinds april 2011. De productieomvang was aanzienlijk hoger dan vorige maand. Het aantal nieuwe orders was opnieuw groter en het aantal nieuwe export orders bereikte het hoogste niveau sinds april 2011.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor het eerst in 32 maanden toe, zij het in geringe mate. De levertijden werden aanzienlijk langer. De hoeveelheid ingekochte materialen nam in de grootste mate toe sinds april 2011 en de voorraad ingekochte materialen steeg voor de vierde maand op rij, al was deze stijging de kleinste in die periode. De voorraad gereed product daalde voor de twaalfde achtereenvolgende maand.
De werkgelegenheid steeg in november voor de derde maand op rij en wel in de grootste mate sinds juli 2011. De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in 12 maanden en de verkoopprijzen stegen eveneens, zij het beperkt.

In zijn maandelijkse commentaar stelt hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele dat de toeleveringsketen voor onze industrie een belangrijke bottleneck begint te vormen voor de groei van de bedrijvigheid. Hij legt uit: “De omzetgroei van onze industrie houdt onverminderd aan getuige de 56.8 (in oktober 54.4) die over november werd geregistreerd (waarde >50 wijst op groei). Oorzaak hiervoor: de aanhoudend sterke toename van de binnenlandse vraag (nu 5 maanden op rij, november registreerde de grootste toename in 31 maanden) en de nog altijd sterke exportvraag. Meer orders in portefeuille schroeft het productievolume op waardoor bedrijven meer personeel en meer componenten en materialen nodig hebben. Hier gaat de schoen wringen want het valt niet mee de inkoopbehoeften tijdig ingevuld te krijgen. Oorzaken: leveranciers lopen tegen capaciteitsproblemen aan en krijgen zelf ook niet alle materialen binnen. Een en ander wordt geïllustreerd door de verslechterde levertijden index. En oplopende productie-achterstanden. Capaciteitstekorten en schaarste in inkoopmarkten vertalen zich uiteraard in hogere inkoopprijzen. Die op zich weer, zij het met mate, in hogere verkoopprijzen worden doorberekend. Dit zijn problemen die de industrie de afgelopen jaren niet heeft gekend.”

Van Weele vervolgt: “De werkgelegenheid begint voor het eerst in lange tijd te stijgen. De industrie heeft de weg naar boven gevonden. Nu oppassen dat men niet gaat overreageren. Nieuwe orders kritisch bekijken en accepteren is het devies. De ketenpartners tijdig informeren, bestellingen goed plannen en capaciteiten goed benutten is belangrijk. Dan kan dit plaatje nog even aanhouden. Gezien deze ontwikkelingen verhoog ik mijn rapportcijfer naar een dikke 7.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

MKB-metaal breekt met traditioneel slecht derde kwartaal

23-10 Het MKB-metaal heeft een goed derde kwartaal achter de rug. Dat blijkt uit de…

Bedrijf en Economie

Industrie gaat mooie zomer tegemoet

02-06 De groei van de industrie in Nederland zet nog steeds door. Met een score…

Bedrijf en Economie

Versnelling in MKB-metaal blijft uit, maar verwachtingen stijgen

30-04 Het goede economische nieuws waarop we bijna dagelijks getrakteerd worden, is nog niet terug…

Geen categorie

Industrie blijft op volle kracht draaien

02-03 De productie van de Nederlandse industrie is ook in februari weer behoorlijk gestegen, maar…

Bedrijf en Economie

Komende maanden aanvullende investeringen in industrie

05-01 Veel industriële bedrijven gaan hun capaciteit uitbreiden en dat zal de komende maanden tot…

Bedrijf en Economie

Productiegroei metaal trekt licht aan in 2015

19-12 De productie in de metaalbewerking zal in 2015 een beperkte groei kennen van 1…

Bedrijf en Economie

CBS: Industrie positiever over 2015

24-11 Voor 2015 verwachten ondernemers in de industrie een toename van hun investeringen met 15…

Bedrijf en Economie

Opmars producerende industrie blijft aanhouden

03-11 De Nederlandse productiesector heeft in oktober een sterke prestatie neergezet met de hoogste PMI…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV