Opmars producerende industrie blijft aanhouden

De Nederlandse productiesector heeft in oktober een sterke prestatie neergezet met de hoogste PMI in drie maanden: de NEVI PMI steeg van 52.2 in september naar 53.0 in oktober. NEVI-hoogleraar Inkoopmanagement Arjan van Weele verwacht dat deze groei de komende maanden nog wel even zal aanhouden.

Voor de achttiende maand op rij nam de productieomvang toe, en wel in de grootste mate sinds juli. Deze groei was het gevolg van de grootste stijging in acht maanden van het aantal nieuwe orders. Desondanks daalde de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk opnieuw en aanzienlijk. De voorraad gereed product daalde voor de tweede achtereenvolgende maand, zij het gering.
De Nederlandse producenten breidden hun inkoopactiviteiten uit en de toename van de hoeveelheid ingekocht materiaal was aanzienlijk en de grootste in drie maanden. Dit voorkwam echter niet dat de voorraad ingekocht materiaal voor de zesde maand op rij daalde. De levertijden waren opnieuw langer en deze verlenging was de grootste in vier maanden.
De inkoopprijzen waren voor de tweede opeenvolgende maand lager, maar deze daling bleef beperkt. De verkoopprijzen daalden in oktober voor de derde maand op rij.

Groei zal aanhouden
NEVI-hoogleraar Inkoopmanagement Arjan van Weele verwacht dat de groei de komende maanden nog wel even zal aanhouden. “Waarom? In de eerste plaats vanwege de sterke, aanhoudende vraag uit zowel binnen- als buitenland. Bedrijven maken melding van aanhoudend nieuwe orders uit Europa en Noord Amerika, maar nu ook uit Afrika en Zuid Amerika (index: 55.7). Ook de binnenlandse vraag is met een waarde van 54.7 sterk. Als oorzaak geeft men aan dat nieuwe productlijnen in de relatie met bestaande en nieuwe afnemers aanslaan. In de tweede plaats vanwege de lage prijzen van grondstoffen en componenten. Deze worden in de verkoopprijzen doorberekend waardoor Nederlandse bedrijven hun marktpositie weten te behouden en soms ook versterken.”
Het geheel vertaalt zich in hogere productievolumes en hogere voorraden ingekochte goederen. De aanhoudend sterke vraag lijkt de betrokken bedrijven te verrassen: om klanten snel te kunnen bedienen loopt de voorraad gereed product terug. “Een en ander wettigt de verwachting dat het beeld in de industrie nog wel even zal aanhouden”, aldus Van Weele. “Leidt een en ander tot meer banen? Mondjesmaat. Ondernemers zijn er niet gek op hun vaste kosten te verhogen en daarmee hun flexibiliteit te verlagen door medewerkers in vaste dienst te nemen. Men werkt liever met flexibele arbeidsoplossingen. Wellicht ongewenst maar de situatie lijkt zo te zijn. Politici zouden zich eens over dit vraagstuk moeten buigen lijkt mij. Bedrijven en de arbeidsmarkt zijn hierbij gebaat. Gezien de vooruitzichten verhoog ik mijn rapportcijfer naar: 7.6.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

MKB-metaal breekt met traditioneel slecht derde kwartaal

23-10 Het MKB-metaal heeft een goed derde kwartaal achter de rug. Dat blijkt uit de…

Bedrijf en Economie

Grootste productiestijging in bijna 2 jaar

03-08 De Nederlandse industrie lijkt weinig last te hebben van de last van de discussies…

Bedrijf en Economie

Industrie gaat mooie zomer tegemoet

02-06 De groei van de industrie in Nederland zet nog steeds door. Met een score…

Bedrijf en Economie

Versnelling in MKB-metaal blijft uit, maar verwachtingen stijgen

30-04 Het goede economische nieuws waarop we bijna dagelijks getrakteerd worden, is nog niet terug…

Geen categorie

Industrie blijft op volle kracht draaien

02-03 De productie van de Nederlandse industrie is ook in februari weer behoorlijk gestegen, maar…

Bedrijf en Economie

Komende maanden aanvullende investeringen in industrie

05-01 Veel industriële bedrijven gaan hun capaciteit uitbreiden en dat zal de komende maanden tot…

Bedrijf en Economie

Productiegroei metaal trekt licht aan in 2015

19-12 De productie in de metaalbewerking zal in 2015 een beperkte groei kennen van 1…

Bedrijf en Economie

CBS: Industrie positiever over 2015

24-11 Voor 2015 verwachten ondernemers in de industrie een toename van hun investeringen met 15…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV