Herstel industrie zet door; snelle groei productie

De Nevi PMI-hoofdindex steeg van 51.3 in april naar 52.5 in mei, wat wijst op de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie in 21 maanden.

Het aantal ontvangen nieuwe orders steeg in mei voor de derde achtereenvolgende maand. Grotere interesse van  klanten en een verbetering van de vraag (in het bijzonder uit de bouwsector) zorgde voor een forse toename van het aantal nieuwe orders, de grootste in meer dan twee jaar.

Forse vergroting productieomvang

Als gevolg hiervan vergrootten de bedrijven hun productieomvang fors en in de grootste mate sinds april 2022. Het aantal nieuwe exportorders nam in mei ondertussen voor de vierde opeenvolgende maand toe. Deze toename was gematigd en vergelijkbaar met die van april.

Meer personeel

Om de hogere productie aan te kunnen, namen de productiebedrijven in mei voor de vierde achtereenvolgende maand meer personeel aan. Er waren aanwijzingen dat nieuwe vaste krachten werden aangenomen om de groei te ondersteunen. De banengroei was echter bescheiden en kleiner dan in april. De Nederlandse producenten maakten in mei opnieuw gebruik van de bestaande materiaalvoorraad om aan de productievereisten te voldoen. De voorraad ingekochte materialen daalde voor de zestiende maand op rij en in de grootste mate in drie maanden. Sommige bedrijven maakten melding van plannen voor voorraadverkleining om zo hun cashflow te verbeteren. Na twintig maanden van krimp was in mei de hoeveelheid ingekocht materiaal gelijk aan die van vorige maand. De aanhoudende voorzichtigheid van de bedrijven met betrekking tot de inkoopactiviteiten leidde halverwege het tweede kwartaal tot een lagere werkdruk bij de leveranciers. De verbetering van de levertijden was echter gering en de kleinste in drie maanden.

Dieptepunt lijkt geweest

Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN AMRO, concludeert op basis van de jongste cijfers dat het herstel van de Nederlandse industrie doorzet. “De deelindicator voor de productie maakte een flinke sprong, en duidt op een snelle groei van de productie. Ook de deelindicator voor de nieuwe orders verbeterde. De cijfers over de industriële productie zijn dus over de breedte positief, maar wel moet worden bedacht dat de toename is gebaseerd op een relatief laag niveau, daar de productie in 2023 en ook in het eerste kwartaal van 2024 is gedaald. Het dieptepunt lijkt nu dus achter ons te liggen. In veel andere landen presteert de industrie nog matig en gemiddeld onder het niveau van de Nederlandse. Vermoedelijk profiteert de Nederlandse industrie met vlaggenschip ASML bovenmatig van het herstel van de halfgeleiderindustrie.”

Stemming positief

De stemming bij de Nederlandse productiebedrijven was in mei positief en de verwachting was dat de productieomvang in het komende jaar zou toenemen. De bedrijven maakten melding van nieuwe projecten en groeiverwachtingen als redenen voor dit vertrouwen. Het optimisme was echter wel kleiner dan in april, toen het hoogste niveau in 26 maanden werd bereikt.

Stijging inkoopkosten

Wat betreft de prijzen was er in mei sprake van een forse stijging van de inkoopkosten en er waren meldingen van hogere energie- en grondstofkosten. De inflatie was bovendien hoger dan in april en het hoogst in 16 maanden. Als gevolg hiervan verhoogden de bedrijven voor de vijfde achtereenvolgende maand hun verkoopprijzen en deze verhoging was groter dan vorige maand.

Lees hier het gehele rapport.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Industrie groeit eindelijk weer

01-05 Deze stijging was het gevolg van een grotere groei van de productieomvang, het aantal…

Bedrijf en Economie

Stijging aantal nieuwe orders, groot vertrouwen bij fabrikanten

02-04 David Kemps, sector banker industrie bij ABN AMRO, noemt in zijn maandelijkse commentaar vooral…

Bedrijf en Economie

Inkoopmanagers industrie optimistisch gestemd over 2024

01-02 Het hoofdindexcijfer steeg van 44.8 in december naar 48.9 in januari en wijst daarmee…

Bedrijf en Economie

Industriële krimp houdt aan door zwakke klantvraag

03-12 Deze verslechtering was minder groot dan vorige maand, maar bleef aanzienlijk. Hiermee komt de…

Bedrijf en Economie

Productieomvang blijft fors dalen

01-11 Deze verslechtering was echter iets minder groot dan in september, toen het cijfer 43.6…

Bedrijf en Economie

Industrie zet mes in productie en banen

02-10 De overcapaciteit werd verder duidelijk uit een aanzienlijke daling van de achterstanden en de…

Bedrijf en Economie

Grootste verslechtering bedrijfsomstandigheden in meer dan drie jaar

03-07 Er was in de Nederlandse productiesector aan het eind van het tweede kwartaal opnieuw…

Bedrijf en Economie

Snelle daling aantal nieuwe orders

01-06 De daling is de negende achtereenvolgende verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse productiesector.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV