Het belang van edelmetalen in printplaten

Je hebt vast weleens gehoord dat er goud wordt gebruikt voor het maken van printplaten. Nu moet je niet denken dat je dit om grammen gaat, maar wel een dusdanige hoeveelheid dat het voor veel recyclagebedrijven interessant is om oude telefoons, laptops en andere elektronica in te zamelen en daar in specifieke gevallen zelfs een vergoeding voor te geven.

Goud wordt namelijk gebruikt voor het beschermen van de contactvlakken en ook de connectoren die op de printplaat aanwezig zijn.

Naast dat er goed wordt gebruikt voor het produceren van de printplaat van je smartphone, zien we ook dat er allerlei andere edelmetalen worden gebruikt. Maar waarom eigenlijk? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je je afvraagt wat het belang van edelmetalen in printplaten nu eigenlijk is, zijn wij er verder voor je ingedoken.

Waarom worden edelmetalen gebruikt?

Er zijn een aantal redenen waarom edelmetalen worden gebruikt in printplaten. Het is daarom dus ook belangrijk dat deze materialen worden gerecycled, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt voor andere toepassingen. Dus heb je nog oude apparaten liggen waar je niets meer mee doet? Lever ze dan in! Printplaten inleveren bij een recyclebedrijf draagt namelijk niet alleen bij aan een schoner en beter milieu, maar zorgt er ook voor dat bedrijven kostenefficiënter kunnen produceren. Dit kan uiteindelijk, als het goed is, ook te merken zijn in de portemonnee van de consument.

Welke edelmetalen worden gebruikt?

Als we kijken naar welke edelmetalen er allemaal worden gebruikt in printplaten, dan zien we dat goud met stipt op nummer één staat. Goud wordt namelijk gebruikt voor het beschermen van de contactvlakken en ook de connectoren die op de printplaat aanwezig zijn. Hierbij is het belangrijk dat de verbinding stabiel en goed is. Daarnaast heeft goud een lage weerstand en reageert het niet met andere metalen. De perfecte keuze dus om toe te passen op printplaten. Naast goud worden ook zilver en koper veel gebruikt, met name doordat de geleidbaarheid ervan hoog is. Goed om te weten: koper is geen edelmetaal, maar wordt wel ontzettend vaak in combinatie met goud of zilver waardoor deze zeker niet mag ontbreken in dit lijstje.

Bescherming tegen corrosie en oxidatie

Je kunt je wel voorstellen dat corrosie en ook oxidatie killing zijn voor je apparaten. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom er gebruik wordt gemaakt van edelmetalen. Vooral als we kijken naar bijvoorbeeld zink, dan heeft dit een enorm goede afstotende werking, als het gaat om het beschermen tegen vocht, maar ook eventuele chemische stoffen. Hierbij moet je denken aan eenvoudige apparaten zoals onze telefoon, maar ook printplaten in machines in vochtige productieruimtes. Je kunt je dus wel voorstellen dat het een onmisbaar materiaal is tijdens het produceren van printplaten voor zowel kleine als grote apparaten.

Elektrische geleidbaarheid

De werking van een printplaat is vooral door middel van geleiding van stroom. Dit is daarom dan ook een belangrijke andere reden waarom er wordt gekozen voor edelmetalen. Zo kun je je voorstellen dat koper een stuk beter geleidt dan wanneer je gebruikmaakt van plastic, wat overigens niet geleidt. Door te kiezen voor deze metalen kunnen signalen en stroom effectief door de printbanen stromen, waardoor de prestaties van de printplaat worden geoptimaliseerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Circular Industries gaat fabrieken bouwen voor terugwinnen metalen

01-07 De gepatenteerde fabrieksconfiguratie van Circular Industries biedt een flexibele terugwinningsmethode met ecologische en economische…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?