Hoffmann Quality Tools gaat nieuw bouwen

0

Hoffmann Quality Tools start in juni met de bouw van een nieuw bedrijfspand, dat in de zomer van 2019 zal worden betrokken. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe onderkomen wordt een Experience Center, waar nieuwe producten kunnen worden gepresenteerd en waar honderd mensen tegelijk training/scholing kunnen krijgen. Vanaf 2020 verwacht Hoffmann hier ook betaalde trainingen te gaan aanbieden.

Hoffmann Quality Tools is onderdeel van de Duitse Hoffmann Group, die in de metaalbewerkende industrie vooral bekend is van de kwaliteitsgereedschappen, welke onder de merknaam GARANT op de markt worden gebracht. Het bedrijf is al 19 jaar gevestigd aan de Platinastraat in Hengelo. “We waren al 2 jaar bezig met nieuwe bedrijfsruimte omdat het huurcontract afloopt en we door onze groei een flink ruimtegebrek hebben”, vertelt directeur Henry Blom. “Uiteindelijk was onze conclusie dat nieuwbouw de enige optie was.”

Ruimte voor persoonlijk contact
Nieuwbouw geeft allereerst de beste mogelijkheden voor een optimale corporate identity uitstraling. Maar Hoffmann Group zocht ook naar een bijzondere samenstelling van het gebouw. Er is niet veel ruimte nodig voor logistieke activiteiten omdat het moederbedrijf in Nürnberg beschikt over een hypermodern logistiek centrum, waar alle artikelen op voorraad liggen. Van hieruit kunnen de klanten in heel Europa razendsnel rechtstreeks worden beleverd. Daarentegen is er des te meer behoefte aan ruimte voor maximaal contact met de klanten. “Want we merken  dat er ondanks al het digitale geweld, waar we zelf ook heel veel energie in steken, grote behoefte is aan persoonlijk contact”, aldus Blom. “De ontwikkelingen in gereedschappen gaan zo snel, dat het voor onze klanten allemaal niet is bij te benen. Daarom moeten we beschikken over optimale mogelijkheden om onze noviteiten professioneel te presenteren en de medewerkers van onze klanten te informeren, trainen en scholen. In het nieuwe pand komen daarom een draaibank en een 5-assig bewerkingscentrum te staan om bijvoorbeeld het bewerken van nieuwe materialen goed te kunnen demonstreren.”

In het Experience Center zullen ook betaalde trainingen worden aangeboden. Dit doet Hoffmann Group in Duitsland al langer en de Italiaanse collega’s zijn er ook al mee begonnen. Nederland volgt nu ook. “We verwachten in 2020 met een seminarprogramma te beginnen, met onderdelen als trochoïdaal frezen en het verspanen van ‘exotische materialen’.

Attractieve werkgever
Hoffmann is nu nog gevestigd in Hengelo, maar verhuist straks naar Borne, dat tegen Hengelo aanligt. In deze gemeente is op het industrieterrein Westermaat De Veldkamp een perceel van 5000 vierkante meter gekocht, dat niet alleen zichtbaar, maar ook goed bereikbaar is vanaf de snelweg A1. Van dit perceel wordt 2200 vierkante meter bebouwd. Het nieuwe pand biedt alle ruimte om door te groeien. Hoffmann Quality Tools heeft nu 85 medewerkers in dienst en daar komen er jaarlijks vier à vijf bij. Blom: “We willen een attractieve werkgever zijn. Daar heeft deze nieuwbouw ook mee te maken. We bieden hier een mooie, professionele omgeving om in te werken. Met goede werkplekken voor onze medewerkers die binnen werken en functionele flexplekken voor onze buitendienstmensen en specialisten.”

Hoewel logistieke taken dus niet voorop staan in de nieuwbouw, is er wel 600 vierkante meter gereserveerd voor een werkplaats/logistiek centrum. Hier kunnen specials worden verwerkt en aanpassingen voor klanten worden gedaan. Een van de activiteiten van Hoffmann is het inrichten van containers tot mobiele werkplaatsen voor grote concerns. Als er nu twee containers tegelijk moeten worden ingericht is dat problematisch. Straks niet meer.

Sterke groei in gereedschap-uitgiftesystemen
Hoffmann Quality Tools heeft een uitstekend jaar achter de rug. De omzet in Nederland en Vlaanderen, dat ook vanuit Hengelo wordt bediend, is met dubbele cijfers gegroeid. Directeur Henry Blom verwacht in 2018 een zelfde ontwikkeling.

De groei betekent dat ook het aantal medewerkers toeneemt. De Nederlandse vestiging gaat in 2018 al richting de negentig medewerkers. Er komt onder andere een fulltime online marketeer bij, maar ook een medewerker voor strategisch productmanagement. Hoffmann Group beschikt nu in München over een team van 120  mensen voor strategisch productmanagement. Zij bepalen welke producten er in de catalogus wordt aangeboden. Het concern heeft zich echter ten doel gesteld dat in 2027 30 procent van het strategisch productmanagement internationaal is, met meer invloed vanuit de Europese landen. “We gaan mee praten over de hoe de catalogus er uit gaat zien en een  – weliswaar klein – deel van het aanbod zal meer op de landen worden toegesneden”, aldus Blom.

Hoffmanna GARANT_Tool24_PickOne
Hoffmann Quality Tools ziet vooral de markt voor gereedschap-uitgifteapparaten momenteel sterk groeien. Pick-One is een innovatief enkelstuks uitgiftesysteem dat in maart tijdens de TechniShow op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd.

Gereedschap-uitgiftesystemen
Hij ziet vooral de markt voor gereedschap-uitgifteapparaten momenteel sterk groeien. “Het besef neemt toe dat een investering in gereedschappenbeheer aan de voorzijde zich dubbel en dwars terugverdiend.” Met een uitgiftesysteem wordt de gereedschappenvoorraad gestroomlijnd. Klanten kunnen hiermee hun voorraadniveau zo laag mogelijk houden en tegelijk volledige grip op de logistiek houden; de gereedschappen  en persoonlijke beschermingsmiddelen die nodig zijn, zijn altijd voorhanden. Onder de eigen merknaam GARANT is Hoffmann Group bezig met het opbouwen van de productfamilie Tool24 gereedschap-uitgiftesystemen. Een nieuw onderdeel hiervan is Pick-One, een innovatief enkelstuks uitgiftesysteem dat in maart tijdens de TechniShow op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd.