Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

Renishaw toont op Technishow een reeks producten waarmee maakbedrijven hun productie kunnen beheersen en afwijkingen kunnen opsporen en corrigeren. Dit aanbod loopt van meettasters, meetsystemen, kalibratie-oplossingen, software, inbouwsets voor CMM’s tot aan styli voor schakelende meettasters.

Renishaw presenteert een high-productivity machining cell op de TechniShow om aan te tonen hoe verschillende technologieën samen kunnen bijdragen aan hogere productiecapaciteiten.

Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze installatie is om aan te tonen hoe verschillende technologieën samen kunnen bijdragen aan hogere productiecapaciteiten in CNC-verspanende bewerkingen. Tevens kan het percentage afkeur drastisch worden gereduceerd, zodat bedrijven ook bijdragen aan het verduurzamen van de waardeketen.

Meettasters, software en inbouwsets

Een ander hoogtepunt op de stand zijn de vijfassige meetsystemen van Renishaw. In tegenstelling tot de conventionele meetmethodes op CMM’s bewegen bij deze technologie de CMM en meetkop gesynchroniseerd om de dynamische machinefouten bij hoge scansnelheden te minimaliseren. Ongeacht of het nu de REVO-scantasters zijn of de PH20 schakelende tasters, deze systemen vergroten de meetdoorvoer en verkorten de doorlooptijden. Daarnaast wordt een uitgebreide evaluatie van de kwaliteit van het product weergegeven. Renishaw demonstreert de vijfassige technologie op een Wenzel CMM.

Equator meetsysteem met ATS

Een alternatief voor de traditionele specifieke meetopstellingen is het Equator 500 meetsysteem met ATS (Auto Transfer System), gebaseerd op de traditionele vergelijking van gemaakte producten met een referentieproduct. Een referentie gaat net zo gemakkelijk als een product meten en veranderingen in de thermische omstandigheden worden meteen gecompenseerd. De Equator kan ingezet worden in fabrieken met grote temperatuurvariaties. IPC (Intelligent Process Control) software voor de Equator maakt het mogelijk bewerkingen constant te bewaken en bij te stellen, zodat de productmaten dicht bij nominaal en ruim binnen de limieten van de procescontrole blijven.

Opspansystemen

Renishaw heeft een uitgebreid programma modulaire opspansystemen, specifiek bestemd voor CMM’s, visionsystemen en het Equator meetsysteem. Deze systemen kunnen de capaciteit, reproduceerbaarheid en nauwkeurigheid van het inspectieproces verbeteren met snelle, herhaalbare en eenvoudig te configureren opspanningen. De elementen worden handmatig opgezet; speciaal gereedschap is niet nodig.

Meettasters en apps

De bekendste productgroepen van Renishaw zijn de meettasters en software voor bewerkingsmachines. Tasteroplossingen verminderen tot wel 90% van de insteltijden. Cyclustijden worden verkort door de werkstukken automatisch op te zetten en in-proces te inspecteren. Een technologie die steeds meer terrein wint, is de Sprint 3D-sensortechnologie in de OSP60 taster. Deze taster maakt snel en nauwkeurig meten op CNC-bewerkingsmachines mogelijk. De NC4+ blauwe lasertechnologie is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van meettasters voor contactloos gereedschap instellen. De Renishaw NC4+ Blue systemen bevatten blauwe-lasertechnologie en verbeterde optieken en zijn leverbaar met een werkopening tot 240 mm. Ze bieden een stap voorwaarts in nauwkeurige gereedschapsmeting, aantoonbaar volgens industriële normen.

Tevens biedt Renishaw een softwareprogramma van smartphone apps en on-machine apps waarmee tasterroutines vlot en eenvoudig gecreëerd en uitgevoerd kunnen worden. In de high-productivity cell kunnen deze ontwikkelingen en systemen bekeken worden.

Producten om nauwkeurigheid te testen

De Renishaw laserinterferometer- en ballbarmeetsystemen verifiëren, volgen en verbeteren de statische en dynamische prestaties van bewerkingsmachines, CMM’s en andere bewegende systemen met kritische positionering. Deze producten zijn een eerste stap in procesverbetering en vormen een aanvulling op de meettasters of bij machines. Op TechniShow presenteert Renishaw het XK10-lasersysteem voor het uitlijnen van bewerkingsmachines. Het systeem kan gebruikt worden op lineaire rails om zeker te weten dat ze recht, haaks, vlak, evenwijdig en horizontaal zijn, en eveneens om de spindelrichting en coaxialiteit van roterende machines vast te stellen. Daarnaast is er Renishaw Compensate aanwezig. Dit is een nieuwe toevoeging aan de CARTO softwaresuite. Gebruikers van de XM-60 meerassige kalibrator, kunnen hiermee volumetrische compensatie toepassen op bewerkingsmachines in een snel en eenvoudig proces.
Onlangs lanceerde Renishaw de ACS-1 (Advanced Calibration Sphere), een eenvoudig systeem dat spindeltasters kalibreert en wel zodanig dat dit niet meer handmatig uitgevoerd hoeft te worden. Kalibratie met de ACS-1 zorgt voor een grote nauwkeurigheid en zodoende kan ook de nauwkeurigheid in herhaalbaarheid gegarandeerd worden.

FORTiS encoders

Tevens is de FORTiS-S en FORTiS-N gesloten lineaire absolute encoder te bekijken. FORTiS encoders zijn voorzien van de beproefde absolute encodertechnologie van Renishaw in een robuust gesloten ontwerp. Ze voeren hoogwaardige metingen uit onder de zwaarste omstandigheden, waarin ze aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van conventionele systemen. Op het 3D-plein besteedt Renishaw aandacht aan de 3D-metaalprinters en bijbehorende software.

Renishaw is deelnemer TechniShow

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoffmann Group biedt procescontrole met Renishaw

19-07 De Hoffmann Group adviseert nu over de relevante diensten en heeft Renishaw-producten in haar…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

23-01 De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema