Hoogproductieve bewerkingscel laat zien wat kan

Renishaw toont op Technishow een reeks producten waarmee maakbedrijven hun productie kunnen beheersen en afwijkingen kunnen opsporen en corrigeren. Dit aanbod loopt van meettasters, meetsystemen, kalibratie-oplossingen, software, inbouwsets voor CMM’s tot aan styli voor schakelende meettasters.

Renishaw presenteert een high-productivity machining cell op de TechniShow om aan te tonen hoe verschillende technologieën samen kunnen bijdragen aan hogere productiecapaciteiten.

Hoogtepunt is een hoogproductieve bewerkingscel (‘high-productivity machining cell’) met geïntegreerde procesbesturing. Doel van deze installatie is om aan te tonen hoe verschillende technologieën samen kunnen bijdragen aan hogere productiecapaciteiten in CNC-verspanende bewerkingen. Tevens kan het percentage afkeur drastisch worden gereduceerd, zodat bedrijven ook bijdragen aan het verduurzamen van de waardeketen.

Meettasters, software en inbouwsets

Een ander hoogtepunt op de stand zijn de vijfassige meetsystemen van Renishaw. In tegenstelling tot de conventionele meetmethodes op CMM’s bewegen bij deze technologie de CMM en meetkop gesynchroniseerd om de dynamische machinefouten bij hoge scansnelheden te minimaliseren. Ongeacht of het nu de REVO-scantasters zijn of de PH20 schakelende tasters, deze systemen vergroten de meetdoorvoer en verkorten de doorlooptijden. Daarnaast wordt een uitgebreide evaluatie van de kwaliteit van het product weergegeven. Renishaw demonstreert de vijfassige technologie op een Wenzel CMM.

Equator meetsysteem met ATS

Een alternatief voor de traditionele specifieke meetopstellingen is het Equator 500 meetsysteem met ATS (Auto Transfer System), gebaseerd op de traditionele vergelijking van gemaakte producten met een referentieproduct. Een referentie gaat net zo gemakkelijk als een product meten en veranderingen in de thermische omstandigheden worden meteen gecompenseerd. De Equator kan ingezet worden in fabrieken met grote temperatuurvariaties. IPC (Intelligent Process Control) software voor de Equator maakt het mogelijk bewerkingen constant te bewaken en bij te stellen, zodat de productmaten dicht bij nominaal en ruim binnen de limieten van de procescontrole blijven.

Opspansystemen

Renishaw heeft een uitgebreid programma modulaire opspansystemen, specifiek bestemd voor CMM’s, visionsystemen en het Equator meetsysteem. Deze systemen kunnen de capaciteit, reproduceerbaarheid en nauwkeurigheid van het inspectieproces verbeteren met snelle, herhaalbare en eenvoudig te configureren opspanningen. De elementen worden handmatig opgezet; speciaal gereedschap is niet nodig.

Meettasters en apps

De bekendste productgroepen van Renishaw zijn de meettasters en software voor bewerkingsmachines. Tasteroplossingen verminderen tot wel 90% van de insteltijden. Cyclustijden worden verkort door de werkstukken automatisch op te zetten en in-proces te inspecteren. Een technologie die steeds meer terrein wint, is de Sprint 3D-sensortechnologie in de OSP60 taster. Deze taster maakt snel en nauwkeurig meten op CNC-bewerkingsmachines mogelijk. De NC4+ blauwe lasertechnologie is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van meettasters voor contactloos gereedschap instellen. De Renishaw NC4+ Blue systemen bevatten blauwe-lasertechnologie en verbeterde optieken en zijn leverbaar met een werkopening tot 240 mm. Ze bieden een stap voorwaarts in nauwkeurige gereedschapsmeting, aantoonbaar volgens industriële normen.

Tevens biedt Renishaw een softwareprogramma van smartphone apps en on-machine apps waarmee tasterroutines vlot en eenvoudig gecreëerd en uitgevoerd kunnen worden. In de high-productivity cell kunnen deze ontwikkelingen en systemen bekeken worden.

Producten om nauwkeurigheid te testen

De Renishaw laserinterferometer- en ballbarmeetsystemen verifiëren, volgen en verbeteren de statische en dynamische prestaties van bewerkingsmachines, CMM’s en andere bewegende systemen met kritische positionering. Deze producten zijn een eerste stap in procesverbetering en vormen een aanvulling op de meettasters of bij machines. Op TechniShow presenteert Renishaw het XK10-lasersysteem voor het uitlijnen van bewerkingsmachines. Het systeem kan gebruikt worden op lineaire rails om zeker te weten dat ze recht, haaks, vlak, evenwijdig en horizontaal zijn, en eveneens om de spindelrichting en coaxialiteit van roterende machines vast te stellen. Daarnaast is er Renishaw Compensate aanwezig. Dit is een nieuwe toevoeging aan de CARTO softwaresuite. Gebruikers van de XM-60 meerassige kalibrator, kunnen hiermee volumetrische compensatie toepassen op bewerkingsmachines in een snel en eenvoudig proces.
Onlangs lanceerde Renishaw de ACS-1 (Advanced Calibration Sphere), een eenvoudig systeem dat spindeltasters kalibreert en wel zodanig dat dit niet meer handmatig uitgevoerd hoeft te worden. Kalibratie met de ACS-1 zorgt voor een grote nauwkeurigheid en zodoende kan ook de nauwkeurigheid in herhaalbaarheid gegarandeerd worden.

FORTiS encoders

Tevens is de FORTiS-S en FORTiS-N gesloten lineaire absolute encoder te bekijken. FORTiS encoders zijn voorzien van de beproefde absolute encodertechnologie van Renishaw in een robuust gesloten ontwerp. Ze voeren hoogwaardige metingen uit onder de zwaarste omstandigheden, waarin ze aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van conventionele systemen. Op het 3D-plein besteedt Renishaw aandacht aan de 3D-metaalprinters en bijbehorende software.

Renishaw is deelnemer TechniShow

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

TechnishowNieuws

TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

10-08 Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het…

3D

Automatisering B&R integreert 3D-printer in productiestroom

18-07 Het verkort de doorlooptijd en verlaagt de kosten voor het maken van op maat…

3D

Industrieel 3D-printen: van prototyping naar serieuze productietechnologie

13-07 3D-printen ontwikkelt zich in rap tempo als digitale productietechnologie. Bedrijven zetten het in om…

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

Bijeenkomst over mogelijkheden 3D-printen

28-03 Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X