HVL brengt volautomatisch plaatwerkcentrum op de markt

HVL Metaal & Techniek komt op de markt met een uitgebreide, merkonafhankelijke  oplossing voor het automatiseren van plaatwerkproductie. Deze volledig in eigen beheer ontwikkelde automatisering bestaat uit het opslagsysteem Optistore en de beladings- en afraaprobots Optipick en Optisort. Het volautomatische plaatwerkcentrum, dat bij HVL zelf in twee varianten operationeel is, kan als maatwerk worden geleverd.

Sales manager Roger de Bock (links) en Thijs Kuijpers, manager project engineering, bij een van de twee systemen die bij HVL operationeel zijn. “We hebben inmiddels zo veel kennis en ervaring met automatisering, dat we er nu de markt mee op gaan.”

Al jaren is HVL Metaal & Techniek, een toeleverancier in het Brabantse Liessel, bezig met het automatiseren van de eigen productieprocessen en dan vooral de plaatbewerkingsafdeling. Ruim 10 jaar geleden is al besloten om de aan- en afvoer van het plaatwerk te automatiseren door alle plaatlasers en kantbanken 100 procent te integreren in het opslagsysteem Optistore (met beladingssysteem Optipick) en dit te koppelen aan het eigen ERP-systeem. Inmiddels is ook het afrapen (uitsorteren) van snijdelen geautomatiseerd met Optisort. “Het hele systeem werkt echt perfect”, zegt sales manager Roger de Bock. “En we hebben inmiddels zo veel kennis en ervaring met automatisering, dat we er nu de markt mee op gaan.”

Eindgebruiker wordt ontwikkelaar

De automatiseringsoplossing is ontwikkeld door het R&D team van het bedrijfsonderdeel HVL Projects, dat al talrijke succesvolle projecten voor klanten heeft gerealiseerd. De bedrijfsleiding van HVL was ervan overtuigd dat in de eigen productie de meeste tijdwinst was te behalen in de materiaalstroom en niet in productieproces zelf, zoals het snijden en kanten; hiervoor moest het logistieke proces volledig op orde zijn, zodat alle materialen zonder vertraging beschikbaar zijn. HVL was niet onder de indruk van de systemen die hiervoor op de markt werden aangeboden. Bovendien had de Brabantse toeleverancier grote behoefte aan een merkonafhankelijk systeem.

En zo ging HVL het pad op dat productiebedrijven wel vaker bewandelen: de eindgebruiker wordt ontwikkelaar van producten voor het optimaliseren van de eigen bedrijfsvoering. “Een merkonafhankelijk systeem krijgen was de belangrijkste reden om zelf met deze automatisering aan de slag te gaan”, zegt Thijs Kuijpers, manager project engineering. “Daarnaast zagen we veel verbeterpunten bij de systemen die voorhanden waren. We hebben nu een systeem dat aan al onze wensen voldoet en perfect te combineren is met verschillende machines ongeacht leeftijd, merk en output.”

Het volautomatische plaatwerkcentrum is merkonafhankelijk en kan als maatwerk worden geleverd.

Twee varianten

Het plaatwerkcentrum is als maatwerk voor iedere klant op te bouwen en beschikbaar in twee varianten, die allebei operationeel zijn in de productieruimte van HVL. De eerste variant is een multi-opslag systeem, dat zowel kan in- als uitvoeren. Dit betekent dat het bufferen van halffabricaten na bewerkingen in het opslagsysteem mogelijk is. Bij HVL vormt deze variant het hart van een systeem met twee lasersnijmachines, meerdere ontbraammachines en zeven kantbanken.

Vanuit het magazijn worden de lasers beladen. De gesneden platen gaan terug in het magazijn en worden daarna gepresenteerd aan de locatie waar wordt uitgeraapt. Dat gebeurt bij HVL handmatig. Indien nodig gaan de plaatdelen door de ontbraammachines, waarna ze worden teruggebracht in het magazijn. Vervolgens worden ze beschikbaar gesteld aan de operators van de kantbanken.

De tweede variant is een opslagsysteem dat alleen materiaal kan uitvoeren. Dit voert bij HVL platen uit richting de 4x2m lasersnijmachine. De Optipick voedt de laser met platen en neemt tevens de gesneden platen van de wisseltafel af om ze klaar te leggen voor de robot Optisort, die uitraapt.

Uitbreiden en aanpassen

“We kunnen het systeem uitbreiden en aanpassen zoals we willen”, zegt Kuijpers. “We zijn nu bijvoorbeeld het kanten met robots aan het testen. We zouden ook lassamenstellingen terug kunnen voeren in het magazijn. Zo gaan we steeds verder. Onze visie is dat we naar ‘de donkere fabriek’ gaan, naar volledig automatische productie van onderdelen, halffabricaten en producten. Zo ver zal het misschien nooit komen, maar het is wel onze stip op de horizon.”

De automatiseringsoplossing is ontwikkeld door het R&D team van het bedrijfsonderdeel HVL Projects.

Complete oplossing

En nu introduceert HVL dit systeem dus op de markt. “We hebben veel te bieden”, zegt Roger de Bock. “We kunnen vanuit onze eigen kennis en ervaring adviseren over het optimaliseren van de productie en daarvoor een systeem op maat aanbieden. Maar ook zijn we bereid om tijdelijk de productie over te nemen van klanten die investeren in een plaatwerkcentrum. Vaak gaat zo’n investering gepaard met de aanschaf van nieuwe lasersnijmachines en kantbanken. De oude machines willen wij wel inruilen. Verder verzorgt onze eigen service en onderhoud afdeling de service en onderhoud aan het systeem. Zo kunnen we klanten compleet ontzorgen.”

De verkoop van deze plaatwerkautomatisering wordt in eerste instantie ondergebracht bij HVL Projects. Het doel is echter dat deze activiteit een volwaardig derde bedrijfsonderdeel wordt naast metaalbewerking en projects. “We worden een automatiseringsspecialist voor de plaatwerkfabriek”, zegt De Bock. “Daar zien we echt een markt voor. Veel plaatwerkbedrijven zijn bezig met lean en QRM produceren en zoeken oplossingen voor produceren zonder buffervoorraden tussen de bewerkingen. Wij komen graag in contact met bedrijven die hun logistieke stroom willen optimaliseren en maximale tijdwinst willen boeken. Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden en de opbrengsten zijn.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV