In coatingtechniek telt duurzaam en energiezuinig

De industriële coatingtechnologie-industrie richt zich steeds meer op duurzame en energiezuinige processen. Dit komt tot uiting in allerlei technologische ontwikkelingen die exposanten op de vakbeurs Paint-Expo (9-12 april in Karlsruhe) zullen demonstreren. Deze omvatten energiebesparende systeemconcepten, toepassingen die minder grondstoffen gebruiken en moderne software die bedrijven allemaal helpen minder energie te verbruiken bij hun verf- en coatingprocessen.

De SmartOven van Eisenmann levert een uitstekende energiebalans in het droogproces met behoud van een uitstekende verfkwaliteit. De oven kan worden verwarmd met elektriciteit, gas, thermische olie of waterstof.

Op de komende editie van Paint-Expo zullen applicatie- en installatiefabrikanten bijvoorbeeld innovatieve oplossingen en producten voor meer duurzaamheid en energie-efficiëntie presenteren. Terwijl exposanten op ’s werelds grootste vakbeurs voor industriële coatingtechnologie verschillende benaderingen zullen volgen, streven ze allemaal hetzelfde doel na: het optimaliseren van coatingprocessen om zo min mogelijk energie te gebruiken en daarmee het milieu te beschermen.

Afvoerluchtbehandeling

Afotek, een Duitse fabrikant van coatingsystemen, presenteert op PaintExpo zijn biologische afvoerluchtbehandelingssysteem Afotek Clean. “De systemen die momenteel de markt domineren zijn thermische naverbranders, die over het algemeen met gas moeten worden verwarmd. Ons gepatenteerde product biedt een alternatief doordat het weinig energie kost om verontreinigende stoffen in de lucht af te breken die verontreinigd zijn met stoffen zoals oplosmiddelen. Dit is mogelijk omdat ons systeem materialen uitsluitend afbreekt door middel van biologische oxidatie”, zegt Kai Sinning van Afotek.

Het belangrijkste onderdeel van het biologische afvoerluchtbehandelingssysteem bestaat uit twee cilindrische reactortorens gevuld met een uniek substraat. Dit substraat wordt vervolgens bevochtigd met een middel dat verrijkt is met voedingsstoffen. Het werkingsmechanisme is gebaseerd op aerobe micro-organismen die kooldioxide en water oxideren via een biochemisch proces dat gasvormige, organische verontreinigende stoffen omzet in producten die onschadelijk en geurloos zijn.

In tegenstelling tot conventionele oplossingen voor de behandeling van uitlaatlucht heeft dit puur biochemische proces weinig externe thermische energie nodig, waardoor het een kosteneffectieve methode is om met oplosmiddelen gevulde uitlaatluchtstromen te behandelen zonder eerst de verontreinigende stoffen te hoeven concentreren. In het geval van warme afvoerluchtstromen kunnen systemen voor de terugwinning van afvalwarmte stroomopwaarts van het luchtbehandelingssysteem worden geplaatst om gebruik te maken van de overtollige warmte en deze naar andere processen te kanaliseren.

Optimaliseren energieverbruik

Onder zijn klanten in Europa heeft het bedrijf Eisenmann een verschuiving waargenomen van greenfield- naar brownfield-projecten. Dit laatste verwijst naar inspanningen om materialen te besparen en de uitstoot te verminderen door te investeren in modernisering en energieoptimalisatie voor installaties die soms 25 tot 30 jaar oud zijn. Dit is een begrijpelijke verschuiving, gezien de stijgende prijzen in de energie-intensieve verf- en coatingindustrie en het verlangen naar kosteneffectief waardebehoud. Eisenmann pakt dit aan door oplossingen op maat te ontwikkelen waarmee klanten waardevolle hulpbronnen kunnen besparen door het gebruik van innovatieve producten op verschillende gebieden. Een voorbeeld hiervan is de voortdurende ontwikkeling van transporttechnologie door het bedrijf, een belangrijke stap in de richting van lak- en coatingprocessen die skidless en dus energiezuiniger zijn. Voortbouwend hierop ontwikkelde het bedrijf vervolgens VarioMover, een transportsysteem zonder bestuurder dat het volledige proces van de autolakwerkplaats bestrijkt.

Het belangrijkste onderdeel van het biologische afvoerluchtbehandelingssysteem Afotek Clean bestaat uit twee cilindrische reactortorens gevuld met een uniek substraat.

Het belangrijkste onderdeel van het biologische afvoerluchtbehandelingssysteem Afotek Clean bestaat uit twee cilindrische reactortorens gevuld met een uniek substraat.

De E-Cube van Eisenmann is een ideale technologie voor efficiënte, droge verfscheidingsprocessen en biedt een antwoord op de groeiende vraag naar alternatieven voor de natte verfscheidingsprocessen die in het verleden veel werden toegepast. De potentiële energiebesparingen zijn hier enorm, deels door de omschakeling van de ventilatiesystemen van spuitcabines van verse lucht/afzuiging naar recirculatielucht. De SmartOven van Eisenmann levert een uitstekende energiebalans in het droogproces met behoud van een uitstekende verfkwaliteit. De oven kan worden verwarmd met elektriciteit, gas, thermische olie of waterstof en biedt daardoor veel economische speelruimte dankzij de ruime keuze aan mogelijke energiebronnen.

Moderne software

De Zwitserse fabrikant van coatingsystemen e. Luterbach presenteert op PaintExpo verschillende ideeën voor het duurzamer maken van coatingtechnologieën en -systemen. Voor droog- en bakovens voorziet CEO en mede-eigenaar Fabian Luccarini een renaissance van oude verwarmingsmedia: “Er wordt veel gesproken over het gebruik van waterstof als verwarmingsbron, maar de fysieke parameters van bestaande ovens en systemen maken het onmogelijk om deze achteraf aan te passen. Olie daarentegen kan op hoog niveau worden getransporteerd van een centrale stadsverwarmingsbron naar de plaatsen waar deze wordt gebruikt. Momenteel worden dergelijke projecten verder ontwikkeld.”

Andere ontwikkelingen die meer duurzaamheid en voorspellend onderhoud beloven, zijn te vinden in het e. Luterbach software- en IT-portfolio. Zo heeft het bedrijf zijn IoT-portaal uitgebreid met vooraf gedefinieerde telefoongesprekken en spraakberichten om verantwoordelijken te waarschuwen voor eventuele onregelmatigheden. De on-site PLC maakt real-time netwerken eenvoudiger. Gegevens worden maximaal twee weken opgeslagen als een MQTT-protocol en blijven intact, zelfs bij internet- of elektriciteitsstoringen.

Het ontwikkelingswerk aan de PinCH-software is ook voortgezet. “We kunnen pinch-analyses gebruiken om de optimale knelpunten tussen verschillende energiestromen te vinden met als doel de totale omvang van de investeringen en de energiekosten te minimaliseren. De analyse wordt vervolgens gebruikt in de strategische planning om warmteterugwinningsmaatregelen te ontwikkelen die gericht zijn op het verbeteren van de energievoorziening. Met een pinch-analyse kan de potentiële reductie van het primaire energieverbruik oplopen tot 40 procent”, zegt Luccarini.

Thermisch olieregister van e. Luterbach.

Thermisch olieregister van e. Luterbach.

Efficiënte verfprocessen

Sehon Innovative Paint Systems biedt een product- en dienstenportfolio voor duurzame, milieuvriendelijke en efficiënte verfprocessen. Klanten die nieuwe systemen bouwen of bestaande moderniseren, contracteren Sehon regelmatig om de totale bedrijfsvoering op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid toekomstbestendig te maken. Als gevolg hiervan zullen verfshops slechts een fractie van de in het verleden verbruikte energie nodig hebben en zelfs op energiegebied zelfvoorzienend kunnen worden. Zoals CEO Tiemo Sehon opmerkt: “Milieubescherming, energiebesparing en duurzaamheid maken deel uit van onze product- en bedrijfsfilosofie.

Zelfs voordat we een contract ontvangen, geven we onze klanten nauwkeurige schriftelijke feiten, cijfers en gegevens waaruit de positieve impact blijkt van duurzaamheidsmaatregelen. Dit gaat veel verder dan alleen de theoretische doelstellingen. Het stelt onze klanten in staat om precies te budgetteren voor elke geplande duurzaamheidsinvestering en het bedrag aan overheidssubsidies dat zij ontvangen te maximaliseren. Als het gaat om verfsysteemtechnologieën, verfprocessen of hele faciliteiten, is het altijd de moeite waard om met ons te praten als men helemaal opnieuw bouwt, apparatuur aanpast of moderniseert.”

Minder materiaalgebruik

Wagner zal op PaintExpo zijn scala aan natlak- en poederlakoplossingen tentoonstellen. Voor natlaktoepassingen ligt de focus van het bedrijf op duurzaamheid en het verminderen van de hoeveelheid gebruikte oplosmiddelen, materialen en energie. Bovendien maken de eenvoudige bediening en geoptimaliseerde procescontrole van hun producten en systemen het coatingproces productiever. Effectieve toepassing en conservatief gebruik van materialen zijn de kenmerken van de vele verschillende handmatige en automatische airless-, AirCoat- en luchtspuitpistolen van het bedrijf. De nieuwe generatie hogesnelheidsrotatieverstuivers voor coatings op oplosmiddel- en waterbasis speelt een belangrijke rol bij het realiseren van sterk geautomatiseerde natte coatingsystemen en robotoplossingen, terwijl ze zich tegelijkertijd richten op het gebruik van minder hulpbronnen. Het bedrijf ondersteunt deze ontwikkeling met regelmatige updates van zijn besturingstechnologie.

Wagner heeft zijn pompen voor natlakken ook eenvoudiger gemaakt om te spoelen. De Cobra hogedruk dubbelmembraanpomp is bijvoorbeeld geoptimaliseerd om de hoeveelheid spoelmiddel drastisch te verminderen, waardoor ook de tijd die nodig is voor het wisselen van kleuren wordt verkort. De efficiënte processen die in de Wagner 2K-systemen worden toegepast, helpen de ecologische voetafdruk van het coatingproces te verkleinen.

Tags

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV