Industrie na zeven jaar weer op oude niveau

Met een groei van 2,5% in 2014, hoofdzakelijk gedreven door een herstellende Europese economie, bereikt de industrie weer het productieniveau van vóór de crisis (topjaar 2007). Vooral het vierde kwartaal van 2013 vormde een inhaalslag voor de industrie, de productie groeit daarna slechts beperkt, zo meldt ING Economisch Bureau.

De voedingsindustrie stabiliseert dit jaar na een sterke groei in 2013, terwijl de chemie en maakindustrie juist groeien na een zwak afgelopen jaar. Qua winstgevendheid is er wel een verschil, die ontwikkelt zich in de maakindustrie aanmerkelijk positiever dan in de chemie.

De industrie ontwikkelt zich doorgaans redelijk volatiel. Omdat de groei de laatste jaren bijna alleen vanuit export wordt gerealiseerd, zit er snel weer een krimpjaar tussen. De moeizame binnenlandse markt – en in sommige gevallen structurele factoren – zorgen er dan ook voor dat veel branches nog niet op het productieniveau van vóór de crisis zitten.

Ruimte voor investeringen
In de tweede helft van 2013 is de binnenlandse vraag (met name de investeringen) wel wat verbeterd, waardoor inmiddels ook de binnenlandse afzet van de industrie toeneemt. Verder binnenlands herstel is echter nodig om de industrie weer te laten groeien in het tempo van voor de crisis (>3% groei). Voorlopig lijkt dit echter nog ver weg, gezien de hoge werkloosheid en schuldreductie waar overheden en huishoudens nog altijd mee bezig zijn. Wel is er enig zicht op verbetering van de marge. Veel producten die de industrie inkoopt zijn de afgelopen maanden in prijs gedaald, waaronder olie, chemieproducten en metaal. Sectormanager Industrie Bert Woltheus: “De meeste industriële bedrijven hebben de afgelopen jaren hun productieprocessen aangepast en verbeteringen doorgevoerd. Een volumegroei in 2014 geeft zicht op positieve rendementen en ruimte voor investeringen.”

Kwartaalbericht Industrie ING

ABN AMRO spreekt in haar jongste Sectorprognose Industrie de verwachting uit dat de industriële productie in 2014 met 3 procent groeit. Na het voorzichtige herstel in het laatste kwartaal van 2013 maakte de industrie dit jaar met een gemiddelde productiegroei van 3,3 procent in het eerste kwartaal een goede start. Volgens ABN AMRO staan ook andere indicatoren voor de industrie op groen voor 2014 en 2015. Zo is sprake van positieve economische groeiverwachtingen, verdere expansie van de export en aantrekkende investeringen. Verder verwacht ABN AMRO dat de groei van de wereldhandel versnelt van 2,3 procent in 2013 naar 6 procent in 2014. Dit geeft een impuls aan het ondernemersvertrouwen en ABN AMRO gaat ervan uit dat de marktomstandigheden in de industrie ook in de komende periode verder zullen verbeteren.

Bedrijven willen meer investeren
De stemming in de industriële sector is positief en veel ondernemers zien hun orderportefeuille langzaam maar zeker groeien. Deze toename in bedrijvigheid en het aantrekkende vertrouwen zullen volgens ABN AMRO resulteren in een stijging van de investeringen. Sinds 2012 hebben veel bedrijven hun investeringen grotendeels op de lange baan geschoven. De industriële productie daalde en door de vraaguitval nam de bezettingsgraad verder af. Pas sinds het laatste kwartaal van 2013 en het begin van dit jaar nemen de investeringen weer toe. Zo constateert ABN AMRO dat veel ondernemers optimistisch zijn over de orderontwikkelingen voor het komende jaar. En ook het oordeel van ondernemers over de productiecapaciteit, de toenemende investeringsbereidheid en de stand van de inkoopmanagersindex laat zien dat komende periode de bezettingsgraad verder zal aansterken.

Export aanjager groei industriële productie
ABN AMRO verwacht dat de export verder aantrekt, met als resultaat dat exporterende industriële branches hun productie sterker zullen zien toenemen dan branches die zich richten op de binnenlandse markt. Daarmee is het beeld voor de branches divers. Zo blijft in de chemische industrie de druk op productie, omzet en marges hoog en dit dempt de groeiverwachtingen voor deze branche. De perspectieven voor de rubber- en kunststofindustrie zijn echter gunstig en de basismetaalindustrie heeft in het eerste kwartaal de sterkste productiegroei (+11,2 procent t.o.v. Q1 2013) van alle branches gerealiseerd. ABN AMRO gaat voor deze branche uit van een groei van 4,5 procent in 2014. De metaalproductenindustrie kampt nog met een relatief zwakke vraag uit de bouwsector, waar de vooruitzichten wel geleidelijk verbeteren. Van bedrijven die toeleveren aan export-intensieve branches, zoals de machine-industrie, verwacht ABN AMRO dat zij profiteren van de exportgroei in 2014 en 2015. Verwachtingen op het gebied van de export zijn vooral belangrijk voor de machine-industrie, een belangrijke toeleverancier aan Duitsland. De vooruitzichten voor deze branche zijn volgens ABN AMRO positief, doordat de Duitse economie er gunstig voor staat en exportmarkten aantrekken.

Sectorprognose Industrie ABN AMRO

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Toeleveren

Itter investeert in gezond binnenklimaat én stabiele temperatuurhuishouding

07-05 Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige…

Toeleveren

Aftellen tot Maakindustrie Expo 2024

02-05 ‘Ook zorgt de uitbreiding met het aanbod in kunststof voor een groei van Maakindustrie…

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

Toeleveren

JOOP kan concurrentie vanuit de hele wereld aan

04-03 Nog steeds bedient JOOP met alle plezier klanten die alleen productiecapaciteit nodig hebben voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV