Industriële productie groeit verder in 2016

De Nederlandse economie zal het komend jaar blijven groeien en dat is goed nieuws voor de conjunctuurgevoelige industriële sector. ABN AMRO verwacht dat de industriële productie de economische trend zal volgen en daarmee verder aantrekt.

Het bankconcern verwacht voor 2016 een productiegroei van 2,5 procent, aangezien de vraag naar industriële goederen en investeringsgoederen doorgaans toeneemt in een aantrekkende economie. Ook de investeringsverwachtingen voor 2016 zijn gunstig, alhoewel de groei van de investeringen wel zal afvlakken. Het aantal faillissementen in de industrie is het afgelopen jaar sterk afgenomen. De verwachting is dat dit in 2016 nog verder zal afnemen. Ook de arbeidsmarkt voor de industrie blijft gunstig: het komende jaar zal het aantal reguliere banen toenemen.

Export naar Duitsland en China bepalend voor groei
De industrie staat er goed voor, maar er zijn wel onzekerheden. Zo kan een sterke afkoeling van de Chinese economie grote gevolgen hebben voor het mondiaal economisch klimaat. Vanwege het open karakter van de Nederlandse economie en de hoge exportintensiteit van de industrie, loopt de industriële sector dan een verhoogd risico. De export van industriële goederen is een belangrijke drijfveer voor groei in de sector. In 2015 heeft de industrie deels geprofiteerd van de zwakkere euro, die de export naar met name de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China stimuleerde. Nu de vraag vanuit China afzwakt, neemt de druk op exportgroei toe.

Binnen de eurozone is Duitsland de belangrijkste handelspartner voor Nederland: circa 20 procent van de totale exportwaarde van industriële goederen gaat naar de oosterburen. Ook de Duitse economie is afhankelijk van de Aziatische en met name Chinese vraag. Ondank de onrust vanuit China verwacht ABN AMRO dat de economie in Duitsland met 2,0 procent zal groeien in 2016. De trends in de Duitse economie zijn van groot belang voor de Nederlandse industriële ondernemers. Zodra in Duitsland vertragingen zichtbaar worden, zal het niet lang duren voordat de industrie in Nederland ook met een afvlakking van de groei te maken zal krijgen.

Meer stabiliteit in grondstofprijzen in 2016
Gedreven door de dalende trend in grondstofprijzen is de afzetprijs voor industriële producten in 2015 verder gedaald. De grondstofprijzen stonden met name onder druk door de mondiale overcapaciteit (zoals in olie, staal en aluminium), de sterkere dollar en een afnemend vertrouwen in de toekomstige metaalvraag vanuit China. Ook in 2016 spelen deze thema’s een belangrijke rol, alhoewel ABN AMRO uitgaat van meer prijsstabiliteit in grondstofprijzen gedurende 2016. Dit zal zich direct doorvertalen in de prijzen voor industriële producten. Voor de exportgroei is de industrie tevens afhankelijk van valutaschommelingen. Een zwakkere euro zal de export naar gebieden buiten de eurozone aanjagen.

In de eerste helft van 2016 zal de euro ten opzichte van de dollar iets sterker terugvallen, met pariteit  (1 euro gelijk aan 1 dollar)  als gevolg. De schommeling in valuta betekent een verhoogd risico voor bijvoorbeeld de transportmiddelenindustrie, omdat in deze branche veel van de grondstoffen worden verrekend in dollars. Een zwakkere euro betekent een stijging van grondstofkosten. Voor de chemische industrie brengt een afzwakking van de euro ook enige verlichting. De export naar landen als Brazilië, de Verenigde Staten en China speelt hierbij een belangrijke rol. De aantrekkende woningmarkt is gunstig voor de meubelindustrie. Hierdoor groeide de productie in deze branche al met maar liefst 11,8 procent j-o-j tot en met oktober 2015. Ook het komend jaar zal de meubelindustrie groeien, maar niet zo sterk als het afgelopen jaar.
ABN AMRO verwacht dat groei in de bouwsector een positief effect zal hebben op de productiegroei in de basismetaal-, metaalproducten-, elektrotechnische- en elektrische apparaten- en rubber- en kunststofindustrie.

Downloads:
ABN Industrie Sector prognose
ABN Industriele Metalen Monitor

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Loonkosten bedrijfsleven stijgen met ongeveer 17 miljard euro

16-05 De loongroei – die dit jaar waarschijnlijk 5,3 procent bedraagt – wordt aangejaagd door…

Bedrijf en Economie

Cyberdreiging onder MKB’ers flink toegenomen

03-05 In 2023 geldt dit voor meer dan driekwart van de bedrijven, terwijl dit begin…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Bedrijf en Economie

Productie neemt weer toe

01-02 De Nevi PMI steeg in januari van 48.6 naar 49.6 en gaf daarmee de…

Bedrijf en Economie

Productie industrie in november fractie gekrompen

11-01 De helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in november minder dan in…

Bedrijf en Economie

Decarbonisatie vraagt forse investeringen en regie overheid

27-10 De emissies van BKG in de Nederlandse economie is in de periode 1990-2020 met…

MetaalNieuws Extra IM

De voor- en nadelen van bedrijfskrediet

16-09 Je kunt de voorraden van jouw bedrijf alleen op peil houden als er voldoende…

Bedrijf en Economie

Productie industrie in juli met 4% gegroeid

12-09 Iets minder dan de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in juli…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021