Industriële toepassing lijmtapes neemt toe

Lijmverbindingen worden steeds meer toegepast als verbindingstechniek waar mechanische verbindingen niet gewenst zijn. Zonder dat we ons ervan bewust zijn, zijn veel producten die we dagelijks gebruiken verlijmd: huishoudelijke apparaten, elektronica, auto’s, caravans, jachten, enz. Maar ook op industrieel niveau, zoals in de bussenbouw, vliegtuigbouw, zonnepanelenbouw, gevelbekledingen en interieurafwerking wordt gelijmd. Het toenemend gebruik van structurele tapes levert daaraan een steeds grotere bijdrage.

Structurele lijmtapes bevatten een drukgevoelige lijm waarvan de chemische samenstelling in tegenstelling tot vloeibare lijmen volledig is uitgehard. Dat biedt enkele unieke voordelen.

Naast het feit dat verlijmen een gewichtsbesparing oplevert is vooral het feit dat je zaken onzichtbaar kunt bevestigen, vaak een doorslaggevende reden om voor verlijming te kiezen. Maar dan is er nog een grote keuze uit lijmsoorten, van vloeibare lijmen tot dubbelzijde foamtapes van de rol. Waar liggen de verschillen?

Vloeibare lijmen

Vloeibare lijmen bevatten water (watergedragen of oplosmiddelvrije lijmen) of vluchtige organische stoffen (VOS-houdende of oplosmiddelhoudende lijmen). De watergedragen lijmen genieten vanuit milieuhygiënisch oogpunt de voorkeur. Organische oplosmiddelen zijn brandbaar en kunnen schadelijk zijn bij intensieve en langdurige inademing. Vloeibare lijmen hebben echter altijd tijd nodig om uit te harden, voor je verder kunt naar de volgende stap in het assemblageproces. De droogtijd is dus een beperkende factor uit oogpunt van efficiency.

Structurele tapes

Structurele lijmtapes bevatten een drukgevoelige lijm waarvan de chemische samenstelling in tegenstelling tot vloeibare lijmen volledig is uitgehard. Dat biedt enkele unieke voordelen. De gevormde verbindingen hebben een extreem hoge treksterkte, evenals een weerstand tegen vocht en chemische aantasting. De verbindingen presteren in veel gevallen beter dan mechanische. Door de snelle aanvangshechting helpen structurele lijmtapes het productieproces te versnellen en daarmee de productiekosten sterk te verlagen.

Voordelen lijmtapes

Lijmtapes hebben een aantal voordelen: snelle aanvangshechting; makkelijker, sneller, preciezer en veiliger aan te brengen dan vloeibare lijmen; compenseren oneffenheden en tolerantieverschillen; verlijmen zowel gladde materialen (glas en metaal) als minder gladde materialen onderling; duurzaam; tijdelijke ondersteuning niet meer nodig; gebruik van dure tools en pistolen niet meer nodig; milieuvriendelijker voor medewerkers; geen afval; geen bewerking.
Met deze product- en procesvoordelen bieden lijmtapes de beste oplossing voor industriële montagetoepassingen die schroef, klinknagel-, clinch-, puntlas- en vloeibare lijmverbindingen in veel toepassingen overbodig maken.

Toepassingen

Lijmtapes kennen diverse toepassingen: montage in de bouw (& interieur, afbouw & architectuur), elektronica, automotive, bus-, caravan- en jachtbouw, zonnepanelenbranche, reclame- & displayindustrie, gevelbeplating.

Reforac Upper Bond tapes

Reforac is een producent van hoogwaardige industriële lijmen, pur schuimen en kitten, die in Nederland een eigen programma lijmtapes op de markt brengt. Deze Upper Bond tapes, een acrylaat schuimtape, overtreffen volgens de producent de prestaties van bestaande tapes, lijmen en mechanische verbindingen. De Upper Bond tapes van Reforac compenseren alle oneffenheden en tolerantieverschillen. Zowel gladde materialen (glas en metaal) en minder gladde materialen onderling, als moeilijk te verbinden materialen (kunststof, coating, steen) kunnen daardoor met deze tapes met elkaar verbonden worden. Daarbij gaan deze lijmtapes door een blijvende hoge hechtingskracht ook langer mee dan conventionele PU- en PE-tapes.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X