Industriële toepassing van lijmtapes neemt toe

Lijmtapes worden steeds meer toegepast als verbindingstechniek, vooral daar waar een onzichtbare verbinding gewenst is. Zonder dat we er bewust van zijn, zijn veel producten die we dagelijks gebruiken met lijmtapes verlijmd.

Voorbeelden van toepassingen van lijmtapes: voor het dak van een bus, bij aluminium kozijnen en gevelpanelen.

Van huishoudelijke apparaten en elektronica tot auto’s, caravans en jachten. Maar ook op industrieel niveau, zoals in de bussenbouw, vliegtuigbouw, zonnepanelenbouw, gevelbekledingen en interieurafwerking. Wat maakt de inzet van lijmtapes een aantrekkelijk alternatief voor vloeibare lijmen en mechanische verbindingen?

Structurele lijmtapes bevatten een drukgevoelige lijm op een acrylaat schuimtape, waarvan de chemische samenstelling in tegenstelling tot vloeibare lijmen volledig is uitgehard. Dat biedt enkele unieke voordelen. De gevormde verbindingen hebben een extreem hoge treksterkte, evenals een weerstand tegen vocht en chemische aantasting. De verbindingen presteren in veel gevallen beter dan mechanische. Door de snelle aanvangshechting helpen structurele lijmtapes het productieproces te versnellen en daarmee de productiekosten te verlagen.
Naast het feit dat verlijmen een gewichtsbesparing oplevert is vooral het feit dat je zaken onzichtbaar kunt bevestigen, vaak een doorslaggevende reden om voor verlijming te kiezen.

Vloeibare lijmen hebben daarentegen altijd tijd nodig om uit te harden, voor je verder kunt naar de volgende stap in het assemblageproces. De droogtijd is dus een beperkende factor uit oogpunt van efficiency.

Voordelen structurele tapes

Dit zijn de voordelen van het gebruik van structurele tapes: Snelle aanvangshechting; verkorting productieflow in de assemblage; makkelijker, sneller, preciezer en veiliger aan te brengen dan vloeibare lijmen; compenseren oneffenheden en tolerantieverschillen; verlijmt zowel gladde materialen (glas en metaal) en minder gladde materialen onderling; duurzaam; tijdelijke ondersteuning of klemming niet meer nodig; gebruik van dure tools en pistolen niet meer nodig; milieuvriendelijker voor medewerkers; geen afval; geen bewerking. Met deze product- en procesvoordelen bieden structurele lijmtapes een goed alternatief voor industriële montagetoepassingen voor schroef, klinknagel-, clinch-, puntlas- en vloeibare lijmverbindingen.

Toepassingen

Lijmtapes vinden hun toepassingen in: montage in de bouw (& interieur, afbouw & architectuur); elektronica; automotive; bus-, caravan- en jachtbouw; zonnepanelenbranche; reclame- & displayindustrie; gevelbeplating.

Acrylaat schuimtape

Reforac, producent van hoogwaardige industriële lijmen, pur schuimen en kitten, is een producent die in Nederland een eigen programma lijmtapes op de markt brengt. Hun Upper Bond tapes, een acrylaat schuimtape, overtreffen volgens de producent de prestaties van bestaande tapes, lijmen en mechanische verbindingen. Deze tapes compenseren alle oneffenheden en tolerantieverschillen. Zowel gladde materialen (glas en metaal) en minder gladde materialen onderling, als moeilijk te verbinden materialen (kunststof, coating, steen) kunnen daardoor met Reforac Upper Bond tapes met elkaar verbonden worden. Daarbij gaan deze lijmtapes door een blijvende hoge hechtingskracht ook veel langer mee dan conventionele PU- en PE-tapes, waarmee deze producten hoog scoren op het gebied van duurzaamheid.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Industriële toepassing lijmtapes neemt toe

25-04 Naast het feit dat verlijmen een gewichtsbesparing oplevert is vooral het feit dat je…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema