Innovatiecentrum Perron038 opent Factory NEXT

Een 3D metaalprint opstelling, imposante robotarmen en een supercomputer die binnen een milliseconde enorm veel data kan verwerken en besluiten kan nemen. Dat is nieuwe faciliteit Factory NEXT van Perron038 in Zwolle, die op 18 april feestelijk wordt geopend.

Het doel van Factory NEXT is om technologie laagdrempelig beschikbaar te stellen voor bedrijven. Daarnaast worden er trainingen en workshops ontwikkeld om medewerkers van bedrijven wegwijs te maken met nieuwe technieken.

Met behulp van een Europese subsidie is een hypermoderne faciliteit ingericht waarin bedrijven en onderzoekers in de brede omtrek van Zwolle nieuwe technologie kunnen leren en testen en (digitale) prototypes kunnen ontwikkelen.

Kijkje in de toekomst

Technologie die de toekomst van fabrieken en het werken in technische omgevingen écht gaat veranderen: hoe ziet dat eruit? Dat wordt zichtbaar in de oude fabriekshal waar innovatiecentrum Perron038 sinds 2019 huist. In vijf verschillende labs wordt gedemonstreerd welke machines en technieken ingezet kunnen worden om fabrieken slimmer en schoner te maken. Dat gaat van een coldspray printer, een printkop op een robotarm die met supersonische snelheid deeltjes metaal wegschiet waardoor een metalen object ontstaat, tot hyperspectrale camera’s met verschillende lenzen die het hele lichtspectrum als onderzoeksgebied hebben en zien wat onze ogen niet zien.

Slimmere fabrieken en medewerkers opleiden

Maar wat moeten bedrijven met al die technologische snufjes? “Dat is precies de vraag die we samen met deze bedrijven willen beantwoorden. Wij willen bedrijven helpen met het vinden van antwoorden op praktische én theoretische vraagstukken”, vertelt Sjoerd Keijser, managing director van Perron038. “Je merkt bij veel technische bedrijven dat ze tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Er is een tekort aan voldoende geschoold technisch personeel, grondstoffen worden duurder en moeilijker verkrijgbaar en duurzaamheid speelt een grote rol. Het slimmer, schoner en efficiënter inrichten van fabrieken is essentieel om deze uitdagingen aan te gaan. Technologie speelt daarbij een grote rol, denk bijvoorbeeld aan robotisering waardoor hetzelfde aantal mensen veel meer werk kan uitvoeren.”

Trainingen en workshops

Het doel van Factory NEXT is dan ook om technologie laagdrempelig beschikbaar te stellen voor bedrijven. Daarnaast worden er trainingen en workshops ontwikkeld om medewerkers van bedrijven wegwijs te maken met nieuwe technieken. Ook maken onderzoekers van hogeschool Windesheim en studenten voor projecten gebruik van de testfaciliteit.

Opening voor alle geïnteresseerden

Op donderdag 18 april houdt Perron038 een open dag voor iedereen die een kijkje wil nemen in de nieuwe fabriek. Van jong tot oud: want technologie is er voor iedereen. De open dag aan de Hanzelaan 95b is – na aanmelding – gratis te bezoeken tussen 14:00 – 19:00 uur.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Innovatiehotspot Perron038 kan positie verstevigen

23-02 Wethouder economie René de Heer en Marius Woldberg, directeur van Perron038, ondertekenden onlangs de…

Personeel en Opleiding

Sociale innovatie zit bij AWL Techniek in het DNA

21-10 Mensen klaarmaken voor de toekomst en technologische veranderingen door middel van sociale innovatie, dat…

Personeel en Opleiding

Perron038 open voor talent

04-10 Onlangs heeft Perron038 haar deuren geopend bij het station van Zwolle. Het is een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV