Innovatieve cirkelzaagmachine met robot zaagt 95% sneller

Op de vestiging Zwijndrecht van thyssenkrupp Materials Nederland is sinds eind januari een innovatieve cirkelzaagmachine met robot in gebruik. Aanleiding was de toenemende vraag van klanten om grotere series gezaagd materiaal sneller te kunnen leveren.

De nieuwe machine zaagt rondstaf aanzienlijk sneller dan de traditionele bandzaag, die bijvoorbeeld C45 van Ø 120 mm in 6 minuten zaagt. Op de cirkelzaag duurt dat, inclusief aanvoeren en afleggen, nog maar 20 seconden. Dat is een tijdwinst van 95%. Door de druk van de krachtige 23 kW motor wordt nauwkeuriger gezaagd, zodat materiaal met veel engere toleranties geleverd wordt. thyssenkrupp Materials Nederland is de enige groothandelaar in ons land met een dergelijke combinatie.

De cirkelzaagmachine met robot heeft een aantal opvallende eigenschappen. Naast het feit dat hij vele malen sneller is dan de traditionele bandzaag, zaagt hij ook nauwkeuriger (nagenoeg -0/+0). Het materiaal wordt in de machine van drie kanten ingeklemd en met behulp van de 23 kW elektromotor met veel kracht en precisie doorgezaagd. Deze manier van zagen geeft een zeer vlak zaagoppervlak, hetgeen het verdere verwerkingsproces bij de klant optimaal ondersteunt. Omdat de zaagsnede zeer vlak en constant is van kwaliteit en toleranties, is het gezaagde materiaal ook uitermate geschikt voor klanten met een volledig geautomatiseerd productieproces. De maximaal te zagen diameter is Ø 180 mm.

Korte levertijden 
“Door de snelheid van zagen worden orders voor het zagen van grote series veel sneller afgehandeld en levertijden drastisch verkort. Onze klanten kunnen hierdoor sneller inspelen op een acute of dringende vraag bij hun eindklanten voor grotere series. Naast de snelheid is ook de constante hoge kwaliteit van de zaagsnede een enorm voordeel”, aldus Michael Philipsen, productmanager Constructie en Blankstaal.

Mede door de sterk verkorte zaagtijden zet deze nieuwe zaagmachine de toon in de markt. De cirkelzaagmachine is van het merk Behringer Eisele, heeft Profibus software, is gekoppeld aan een Kawasaki robot en is geïnstalleerd door Promatt.

 

 

Volcontinu productie
De combinatie van de cirkelzaagmachine en de robot levert een enorme tijdsbesparing in vergelijk met de traditionele bandzaagmachines. Er komen bijna geen mensenhanden aan te pas, dus de machine kan volcontinu doordraaien. De gezaagde delen worden door de robot systematisch gestapeld in pallets en door een automatisch palletsysteem doorgevoerd, zodat de pallet voor verdere verzending gereedgemaakt kan worden. Door de systematische manier van stapelen van de gezaagde delen, kan de pallet ook weer volledig geautomatiseerd bij de klant worden verwerkt.

Aanschaf vergroot efficiency bedrijf
De keuze voor deze cirkelzaagmachine past bij de investeringen die thyssenkrupp Materials Nederland de afgelopen maanden heeft gedaan om efficiënter te kunnen werken. Zo heeft het bedrijf geïnvesteerd in een geautomatiseerde zaagmachine in Veghel om balken, profielen en buizen te zagen. Tevens is eind 2015 geïnvesteerd in een volledig geautomatiseerd cassettesysteem, waardoor er meer opslagruimte komt voor hoogwaardigere producten. In totaal wordt 90% van de producten die de locatie Zwijndrecht verlaat al op maat gezaagd. Met veertien zaagmachines, en zelfs met twee bandzaagmachines die tot Ø 1300 mm zagen, is thyssenkrupp Materials Nederland goed uitgerust om aan de wensen van de klanten te voldoen.

Met een compleet assortiment, het uitgebreide pakket bewerkingen en de grote voorraden in eigen land en de centrale magazijnen in Duitsland, bedient thyssenkrupp Materials Nederland de Nederlandse metaalverwerkende industrie. Het bedrijf heeft zeven verkooppunten in Nederland en beschikt over een totaal magazijnoppervlakte van circa 64.000 m². Moederbedrijf thyssenkrupp heeft meerdere productiefaciliteiten van staal, RVS en aluminium wereldwijd en is gevestigd in ongeveer 70 landen. Er werken circa 150.000 mensen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Meer mogelijkheden door nieuwe bewerkingslijn thyssenkrupp

19-02 De nieuwe bewerkingslijn bestaat uit vijf machines die naadloos op elkaar aansluiten: twee identieke…

Verspanen

Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

04-12 Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel…

Verspanen

Jubilerend Promatt pakt uit tijdens DemoDagen

06-11 Marco en Sabine Toebes hebben de afgelopen 20 jaar een ongekende groei met hun…

Materialen

Mercedes verzekert zich van CO2-gereduceerd staal

04-07 Beide partijen zijn dit overeengekomen in memorandum of understanding dat hun bestaande samenwerking uitbreidt…

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Materialen

Mega-investering staalproducent thyssenkrupp

08-03 Thyssenkrupp maakt haast met deze mega-investering, die een onderdeel is van de Strategie 20-30.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?