Integratie van plaatlasertechnologie in BLM Software suite

Deze strategische stap stelt de Italiaanse fabrikant van onder meer lasersnij- en buigmachines in staat om de klanten nog geavanceerdere en efficiëntere programmering te bieden.

Dankzij de integratie van de programmering van de LS5 en LS7 plaatlasers in de BLM Software suite kunnen ook snijbewerkingen op de vlakke plaatlaser nu vanuit hetzelfde softwaresysteem worden geprogrammeerd.

Met de toevoeging van deze technologie kunnen gebruikers nu profiteren van verbeterde functionaliteit en een naadloze workflow, wat resulteert in een verhoging van de productiviteit.

Eigen ecosysteem

Met de BLM Software suite heeft BLM Group een eigen ecosysteem opgebouwd op het gebied van buisbewerking, waarin alle buis- en profiellasers, plaatlasers, 3D-lasersnijcellen en buigmachines naadloos samenwerken. Het hart van deze complexe architectuur wordt gevormd door Prometheus (de nieuwe naam voor ProTube Enterprice), het MES (Manufacturing Execution System), dat als brug fungeert tussen de verwerkingsorders uit ERP, de productiecapaciteiten van de productiecentra (machines) en de technische en technologische gegevens uit de CAD/CAM-systemen.

Nieuw hierin is de integratie van de programmering van de LS5 en LS7 plaatlasers van BLM Group. Hierdoor kunnen ook snijbewerkingen op de vlakke plaatlaser vanuit hetzelfde softwaresysteem worden geprogrammeerd. “We leren voortdurend van onze gebruikers. Door hun wensen en ervaringen in onze software te verwerken, kunnen we bij elke update de efficiëntie een stapje verder verhogen”, legt Paolo Benatti, hoofd softwareontwikkeling, uit.

Machine-software synergie: één ecosysteem

“De synergie tussen kantoor- en machinesoftware in ons MES-systeem Prometheus biedt talloze voordelen. Een daarvan is de mogelijkheid om real-time gegevens te visualiseren op een bedieningspaneel, zodat je snel een actueel overzicht hebt van de machineprestaties en de productievoortgang. Bovendien heeft de machineoperator dankzij de bidirectionele communicatie tussen offline software en productie alle informatie die nodig is om de productie te starten in overeenstemming met de prioriteiten die op de werkvoorbereiding zijn ingesteld, effectieve beslissingen te nemen en de machine op de meest effectieve manier te laten werken om eindproducten van hoge kwaliteit te verkrijgen. Het beheer van spoedorders is eenvoudig en effectief omdat een productieworkorder die ‘on the fly’ op de machine wordt aangemaakt automatisch wordt bijgehouden en gesynchroniseerd in de Prometheus-software op office niveau.

Analyse en kostenramingen

Tot slot kan Prometheus, wanneer een nieuwe order wordt aangemaakt, kosten- en tijdsramingen geven op basis van statistische gegevens, aangezien het over alle historische gegevens beschikt over hoe de machine in het verleden heeft gewerkt, zodat de productietijd en -kosten nauwkeurig kunnen worden geschat. De verzamelde gegevens worden verwerkt in het MES-systeem om bruikbare waarden en overzichten op te leveren voor het analyseren van efficiëntie en productiviteit. Met deze informatie kunnen eventuele inefficiënties of verbeterpunten worden geïdentificeerd en beredeneerd op basis van harde gegevens.

Met Prometheus zijn alle eerder genoemde voordelen niet alleen effectief voor de Adige buislasers, maar voor alle machines van BLM Group, zoals buigen van buizen en draad, 3D-cellen en lasersnijden van platen.”

Koppeling met ERP

Ook de koppeling van het ERP systeem van de klant met het MES is nu standaard in het productiesysteem van BLM Group. Dankzij het web services-communicatieprotocol kunnen alle functionaliteiten van Prometheus op ERP ‘geremote’ worden, zodat de klant zijn eigen software als uniek toegangspunt heeft en het productieproces kan automatiseren op de manier die het best bij zijn behoeften past.

Met het MES kunnen op kantoor technologisch nauwkeurige werkorders worden aangemaakt, kan de productie efficiënt worden gepland, kunnen productieorders naar verwante fabrieken worden gestuurd en kunnen alle bewerkingen en machinebedrijfsmodi worden bewaakt.

Slimme Industrie 4.0-toepassingen

Vanuit het ERP van de klant is het bijvoorbeeld mogelijk om productieorders aan te maken, deadlines toe te wijzigen, prioriteiten te plannen, de geschatte start- en productietijden te visualiseren, de bewerkingsprocessen toe te wijzen, de productieopdrachten naar de doelfabrieken te sturen, de lopende productie te volgen, de operationele statussen van de machines te controleren en de productie-efficiëntie en systeemprestaties te analyseren.

Het MES is de sleutel tot de evolutie van slimme Industrie 4.0-toepassingen, waarbij kunstmatige intelligentiestrategieën en onderlinge gegevensverbindingen met het bedrijfssysteem van de klant worden toegepast: alle elementen zijn aanwezig om de productie-uitdagingen van de nabije toekomst aan te gaan.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Extreem buigen zonder concessies

09-04 Door een hoge moeilijkheidsgraad van het buigen te combineren met de kwaliteit van het…

Plaatbewerking

BLM Group integreert inpersen van moeren in buislaser

27-11 Hiermee kunnen inpersmoeren met schroefdraad in buizen en kokers, aansluitend op het snijproces, direct…

Plaatbewerking

BLM Group presenteert Lasertube LT12

27-09 Dit is een installatie voor het lasersnijden van buizen en metalen profielen met diameters…

Plaatbewerking

Grote stap richting 100% prefab

01-03 “Bovendien kunnen we met deze machine alle gaten snijden, die voorheen op de bouwplaats…

Plaatbewerking

BLM Group wil ook met vlakke plaatlaser naar de top

21-12 Daar presenteerde BLM de LS7, een premium fiberlaser die zich qua snijsnelheid en precisie…

Plaatbewerking

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

TechnishowNieuws

BLM Group voor het eerst zelfstandig op TechniShow

19-04 BLM Group is al ruim dertig jaar actief op de Nederlandse en Belgische markt…

Plaatbewerking

Van Kerkhof breidt uit in ruimte én buislasercapaciteit

15-10 Het bedrijfspand van Van Kerkhof Metaalbewerking Oss wordt momenteel flink uitgebreid. Hiermee komt er…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV