Is robotspuiten de investering waard?

In het Experience Center van RobPainting kunnen bedrijven die hun eigen producten coaten, via een demo onderzoeken of robotspuiten iets voor hen is en of het de investering waard is.

In het Experience Center van RobPainting kunnen bedrijven via een demo onderzoeken of robotspuiten iets voor hen is.

Eind 2023 opende verfrobotspecialist RobPainting dit Experience Center voor verfrobots. “Onze Concept Engineer Jan Willem Jansen deed vorig jaar voor zijn hbo-studie een afstudeeronderzoek, waaruit bleek dat zo’n investering al rendabel is wanneer bedrijven een paintrobot 20 uur per week inzetten”, vertelt directeur Karel van Vlastuin.

Huiverig voor investering

Toch blijven de coatende ondernemers huiverig: een verfrobot is nogal een investering. Van Vlastuin begrijpt dat. “Maar tegelijkertijd kunnen we hen helpen om het spuitproces te optimaliseren. Dit verbeterde proces zal dan logischerwijs leiden tot een betere kwaliteit, verfbesparing, lagere kosten, stabielere productie en meer groei.”

Coaters kunnen het zelf ervaren

De potentiële kopers van verfrobots volgen deze gedachtegang wel, maar weten niet precies hoe ze de omschakeling moeten bewerkstelligen en hebben geen concreet beeld van de omvang van de investering. RobPainting biedt daar een eenvoudige oplossing voor, aldus de inmiddels afgestudeerde en in vaste dienst getreden Jan Willem Jansen: “Wij zeggen: “Gewoon simpel beginnen. Zet uw product op een aanhanger en kom naar ons Experience Center. Dan kunt u het zelf ervaren, door uw eigen product tijdens een demo te spuiten met onze verfrobot. Ook zult u dan zien dat het programmeren niet moeilijk is. En dat u met een beperkte investering van wal kunt.”

Een demo (op maat) in het Experience Center kost afhankelijk van de complexiteit van het product tussen de € 5.000 en € 15.000. Wie besluit om na de demo over te gaan tot de aankoop van een robotinstallatie, krijgt dit bedrag terug.

Trailerfabrikant D-TEC liet zijn grijperbakken spuiten in het Experience Center en ontwikkelt nu samen met RobPainting een verfrobot.

Trailerfabrikant D-TEC liet zijn grijperbakken spuiten in het Experience Center en ontwikkelt nu samen met RobPainting een verfrobot.

Minder verfafval

Recent liet trailerfabrikant D-TEC zijn grijperbakken spuiten in het Experience Center. ”RobPainting heeft ons laten zien dat het kan. De robot kon overal bij en had controle over het spuiten, dat overtuigde ons. Daarom ontwikkelen wij nu een verfrobot, samen met RobPainting, en we verwachten daarmee eind 2024 te gaan spuiten”, aldus Jan van Vlastuin namens D-TEC.

Bij de trailerproducent geloven ze in deze ontwikkeling: “Als we deze verfrobot succesvol neer kunnen zetten, dan kunnen we er écht onderscheid mee maken. Onder andere op milieutechnisch vlak, want bij grote seriematige producties spuit een robot veel efficiënter, constanter en preciezer dan spuiters dat kunnen, dus er zal veel minder verfafval zijn. Bovendien laat een goed aangebrachte coating onze trailers langer meegaan.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV