Jacfriesland heeft met nieuwe Trumpf laser vier primeurs!

Een hoger vermogen en een grotere snijtafel. Dat waren de voornaamste eisen die Renze de Graaf en Rick van der Weerd van Jacfriesland stelden aan hun investering in een nieuwe vlakbedlaser. Beide wensen zijn vervuld door Trumpf, met een 24 kW fiberlaser met een tafel van 8×2,5 meter, de eerste machine in deze combinatie ter wereld. Maar het nieuwe snijsysteem biedt nog meer. De machine is ook uitgerust met Eco Cooler en EdgeLine Bevel, twee innovaties die Trumpf afgelopen najaar op de Euroblech introduceerde en waar JacFriesland nu veel baat bij heeft.

Renze de Graaf (links) en Rick van der Weerd bij de nieuwste aanwinst van Jacfriesland. De Trumpf vlakbedlaser heeft 24 kW vermogen en een snijtafel van 8×2,5 m en is uitgerust met Eco Cooler en EdgeLine Bevel.

“Het is dus een machine met maar liefst vier primeurs”, vertelt Renze de Graaf dan ook glimlachend. “En hij draait naar volle tevredenheid.”

Aandelenverschuivingen

De Graaf is managing director van Jacfriesland in Drachten. Dit is een puur productiebedrijf. Alle orders die hier worden verwerkt, komen binnen via het verkoopkantoor Jacquet Nederland in Purmerend, dat onderdeel is van de Jacquet Metal Service Group, de wereldwijde marktleider in het verbruik van RVS quarto platen. Recentelijk hebben hier wat aandelenverschuivingen plaatsgevonden. Jacfriesland is 100 procent eigendom van Jacquet Nederland. Zowel Renze de Graaf als Operational Manager Rick van der Weerd – die al sinds 2005 werkzaam is bij Jacfriesland – participeren hier nu in. Daarnaast is vanuit het verkoopkantoor in Purmerend nu ook Sam Lautenschutz participant. Hierdoor is de continuïteit voor de langere termijn gewaarborgd. Er is een duidelijke rolverdeling: Ron Kras (managing director Jacquet Nederland) en Sam Lautenschutz zorgen er met hun team in Purmerend voor dat de orders worden geboekt en Renze de Graaf en Rick van der Weerd zijn met hun team van bijna vijftig medewerkers verantwoordelijk voor de productie van al die orders.

Snijden en kanten

Voor de vestiging in Drachten is er door deze recente verschuivingen niets veranderd. Net als voorheen produceert Jacfriesland hoog gelegeerd maatwerk in RVS, nikkellegeringen en titanium. Hiervoor beschikt het bedrijf over laser-, plasma- en waterstraalsnijmachines en de nodige kantcapaciteit (een Trubend 8500 tandem kantbank met gecombineerd 1000 ton perskracht en een uitlading van 820 mm), waarmee het snel, efficiënt en in hoge kwaliteit platen van 0,5 tot 120 mm dik in elke gewenste vorm snijden en eventueel kanten.
Wat wel is veranderd, is de lasersnijcapaciteit. Naast drie CO2-lasers met snijbereiken van 6×2 meter is sinds kort ook de nieuwe fiberlaser met een bereik van 8×2,5 meter operationeel. Dit is volgens Van der Weerd een belangrijke toevoeging aan het machinepark. “Want de praktijk was dat we veel platen op de waterjet sneden, hoewel dat eigenlijk laserwerk was. Puur vanwege de grote formaten.”
Naast de grote tafelafmetingen betekent ook het hoge vermogen een flinke vooruitgang. Hierdoor kan de RVS-specialist dikker en sneller snijden. Bij een referentiebezoek aan een andere Trumpf-klant waren beide heren al erg onder de indruk van de prestaties van de nieuwe 24 kW laserbron van Trumpf. Toen bleek dat deze bron kon worden geleverd in combinatie met de gewenste grote tafel, was de deal dan ook snel gemaakt.

EdgeLine Bevel en Eco Cooler

Dat was kort voor de Euroblech, waar Trumpf met twee primeurs kwam, die voor Jacfriesland bijzonder interessant waren. Allereerst Edge Line Bevel, een oplossing waarmee de laser op de machine al afrondingen kan maken aan RVS snijdelen. Dit betekent een duidelijke efficiencyverbetering, want die bewerking hoeft dan later niet meer separaat te gebeuren.
De tweede primeur was Eco Cooler. Dit is een nieuw type koeler, die lasersnijmachines koelt met zuiver water. Als gevolg hiervan besparen gebruikers 80 procent van de energie die wordt gebruikt om koude op te wekken. Ook milieubelastende koelmiddelen zijn niet meer nodig. De Graaf en Van der Weerd besloten beide opties te nemen. “Eco Cooler is voor ons heel belangrijk. Onze oude laser was afgezekerd op 160 ampère. Zonder Eco Cooler zou de nieuwe machine 320 ampère nodig hebben gehad, maar nu hebben we hem kunnen aansluiten op 220 ampère. Omdat de snijsnelheden een stuk hoger liggen, is het energieverbruik per meter snijden dus omlaag gegaan, mede dankzij Eco Cooler.”

Gloednieuwe combinatie

Zo kreeg Jacfriesland dus een machine met vier primeurs: een 24 kW laserbron, een grote tafel, Eco Cooler en Edge Line Bevel. Een gloednieuwe combinatie – ook voor Trumpf – met onderdelen die voor het eerst samenkwamen in de productieruimte in Drachten. “Bij zoiets nieuws zijn er altijd kinderziektes, dat weet je gewoon en daar houd je rekening mee”, zegt De Graaf. “Hierdoor duurde de installatie wat langer dan normaal. De parameters van Eco Cooler in combinatie met de 24 kW bron moesten bijvoorbeeld worden hergeprogrammeerd en er waren nog wat andere zaken. Maar die hebben we graag voor lief genomen. We hebben een lange relatie met Trumpf, weten wat we aan elkaar hebben en er is vertrouwen. De machine draait nu naar volle tevredenheid.”

Verschuiving naar laser

Jacfriesland merkte direct het gemak van de nieuwe machine. Platen van 6×2,5 m, die steeds vaker worden gebruikt, kunnen nu in één keer op de laser worden gelegd. De nieuwe machine snijdt al 50 mm dik en Van der Weerd verwacht binnenkort ook naar 60 mm te kunnen. Hij en De Graaf zien een duidelijke verschuiving van plasma en water naar laser. “We proberen zoveel mogelijk op de laser te doen. Het snijden gaat sneller en je kunt krapper nesten, waardoor er minder afval is. Maar klanten die plasma of water gesneden onderdelen willen hebben, kunnen we evengoed bedienen. We hebben alles en redden ons altijd; het is aan de klant om aan te geven hoe hij het wil hebben.”

Software-integratie

Een voordeel van de laser is ook dat deze net als de tandem kantbank volledig is geïntegreerd in Oseon, Trumpfs softwarepakket voor productieplanning en -besturing dat zorgt voor slankere productieprocessen en productiviteitswinst. Jacfriesland is een early adaptor van de Trumpf softwarepakketten. Het bedrijf gebruikte ook al Tops 1000 en TruTops Fab, de voorlopers van Oseon. De Graaf zweert bij deze software. “We hebben overal en altijd inzicht in het proces en weten van elke order wat de status is. We gaan ook software-optimalisaties doorvoeren bij de plasmasnijder en de waterjet, om ook die snijprocessen verder in Oseon te integreren. Het doel is om qua software steeds beter te optimaliseren. Daar zijn we al een heel eind mee.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Verbinden

Slimme robot Trumpf berekent zijn lastraject en programmeert zichzelf

30-08 “Met onze oplossing programmeert de lasrobot zichzelf. Dit maakt het voor gebruikers veel gemakkelijker…

Automatisering

Trumpf lanceert nieuwe trackingsoftware voor productie

28-08 “Met Coriva kunnen gebruikers hun volledige productie in realtime volgen zonder te investeren in…

Plaatbewerking

Laserparts snel losmaken

10-07 Zodra kleine onderdelen zijn uitgesneden, blijven ze verbonden met het schrootskelet door middel van…

Automatisering

KI maakt productie efficiënter

04-07 “In de toekomst willen we AI gebruiken om het totale systeem van laser, optica,…

Plaatbewerking

Productiviteit met 40% omhoog

28-06 “Wij zien onszelf als pionier op het gebied van loonproductie van plaatwerkproducten en metaalconstructies…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Plaatbewerking

Beter snijden met quantumcomputer

18-04 In het QUASIM-project wil Tobias Stollenwerk van het onderzoekscentrum Jülich (in de buurt van…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema