Jouw metaalbedrijf uitbreiden? Hier liggen de kansen

Wil je jouw metaalbedrijf uitbreiden, dan zijn bepaalde aspecten -zeker in deze tijd van verduurzaming- belangrijk om mee te nemen in je bedrijfsuitbreiding. Want vooraf anticiperen op deze punten draagt bij aan het vergroten van succesvol ondernemen in de toekomst.

In de huidige tijd is het niet meer dan logisch dat je als metaalbedrijf aan uitbreiden denkt

In de huidige tijd is het niet meer dan logisch dat je als metaalbedrijf aan uitbreiden denkt; door de alsmaar toenemende vraag vanuit de markt draait je bedrijf waarschijnlijk al overuren.

Wat zijn de belangrijkste kansen?

Om die vraag vanuit de markt het hoofd te bieden en je kansen te laten toenemen ligt schaalvergroting natuurlijk voor de hand, maar ook het ontwikkelen en het bieden van nieuwe producten en diensten binnen de metaalsector is belangrijk, zo verspreid je immers je kansen voor de toekomst.

Hier liggen de kansen:

  • Gevarieerd productaanbod: Door een breder productaanbod aan te bieden en met de markt mee te bewegen, positioneer je jezelf als metaalbedrijf steeds sterker binnen de markt. Daarnaast, zoals gezegd, verspreid je de kansen.
  • Financiering: Om schaalvergroting en product uitbreiding te kunnen realiseren kan het zijn dat een zakelijke lening uitkomst moet bieden. Dat is helemaal niet erg en vaak juist noodzakelijk om te kunnen groeien. Natuurlijk kost geld lenen geld, maar anderzijds gaan de rentekosten af van je nettowinst en kun je door te investeren middels een lening uiteindelijk meestal een grotere omzet genereren; wat natuurlijk het hele idee achter de lening is.
  • Verticale integratie: Het toepassen van verticale integratie wil zeggen dat je meer productieprocessen onder eigen beheer uitvoert. Daar waar je nu afneemt van derde partijen, ga je het als bedrijf zelf opzetten. Denk hierbij aan het zelf vervaardigen van metalen platen bijvoorbeeld, of het monteren van metaal.
  • Verduurzaming: Ook (of juist) binnen de maakindustrie is verduurzaming een belangrijk agendapunt. Zorg dat je investeert in duurzame technieken voor het tot stand komen van jouw producten en diensten. Met het oog op verduurzaming is het belangrijk de toekomst in het oog te houden, zorg dat je altijd blijft voldoen aan de wettelijke eisen en doe er zelfs een schepje bovenop. Zo kun je jouw metaalverwerkingsbedrijf ook mooi positioneren als ‘groen en duurzaam’.
  • Werk circulair: Idealiter neemt je metaalverwerkingsbedrijf deel aan de circulaire economie. Dit wil natuurlijk zeggen dat het product telkens opnieuw bruikbaar is en er geen onbruikbaar eindafval ontstaat, maar waarbij het product telkens weer opnieuw bruikbaar is voor andere/ of dezelfde toepassingen.
  • Personeel: Vanzelfsprekend vormt goed opgeleid personeel de ruggengraat van je onderneming. Binnen de metaalsector ligt goed opgeleid personeel echter niet voor het oprapen. Door samenwerkingen aan te gaan met scholen, zoals vmbo en mbo opleidingen, is het mogelijk intern opgeleide leerlingen aan je bedrijf te binden. Juist door middel van scholing kun je goed zien welk vlees je in de kuip hebt en of het nuttig is voor jouw bedrijf om bepaalde jongeren proberen vast te houden.

De bovenstaande tips vormen de meest kansrijke facetten om je metaalbedrijf voor de toekomst beter te positioneren.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021