‘Kantbank gaat deel uitmaken van productielijn’

Hoe ziet de toekomst van de kantbank eruit? In de serie ‘Tuwi Talk’ laat Maik Wensink, accountmanager bij machineleverancier Tuwi, zijn licht hierover schijnen. Kantbanken worden volgens hem gebruiksvriendelijker, sneller en efficiënter. “De kantbank wordt momenteel vaak gebruikt als ‘stand-alone’ machine, die dus geen deel uitmaakt van een productielijn, en zonder cobot. Maar dat is aan het veranderen.”

Accountmanager Maik Wensink van Tuwi voorspelt dat de kantbank zelf niet veel gaat veranderen de komende jaren. “Alles rondom de kantbank daarentegen wordt wel anders.”

Wensink voorspelt dat de kantbank zelf niet veel gaat veranderen de komende jaren. Alles rondom de kantbank daarentegen wordt wel anders: “Met name de aansturing. Dat zie je nu al verschuiven richting de werkvoorbereiding. Bedrijven die nu een machine aanschaffen willen de mogelijkheid hebben om deze in de toekomst vanuit werkvoorbereiding te programmeren. Mocht het ervaren personeel bijvoorbeeld vertrekken of met pensioen gaan, dan kunnen ze nieuwe mensen, zonder kennis van de machine, inzetten rondom te kantbank. Het programmeren vanuit de werkvoorbereiding maakt dat mogelijk.”

Hoekmeetsysteem

Ook een hoekmeetsysteem draagt er toe bij dat werknemers zonder kantervaring met de machine kunnen werken. “Met het hoekmeetsysteem wordt tijdens het buigen de hoek door middel van een laser continu gemeten. Hierdoor worden afwijkingen automatisch gecorrigeerd. In de toekomst is dit systeem voor een kantbank onmisbaar, omdat het de noodzaak voor technisch personeel wegneemt. Niet alleen is de persoon die de hoek controleert niet meer noodzakelijk, ook is het niet langer nodig verstand te hebben van de kantbank om ermee te kunnen werken.”

Cobots en robots

De accountmanager van Tuwi verwacht ook grote veranderingen door cobots en robots. “Nu worden alleen bij grote series robots toegepast. Dat gaat steeds verder terug naar hele kleine series. Een cobot of robot kun je vrij makkelijk aan de machine zetten en daarmee wordt een groot deel van het proces geautomatiseerd.” Wensink verwacht dat de kantbank in de toekomst zelfs deel uitmaakt van een volledig geautomatiseerde cel, zoals al mogelijk is bij de Euromac FX Bend. Die cel zal niet op zichzelf staan, maar in een lijn. “In de toekomst gaat de kantbank deel uitmaken van een volledige productielijn waarin plaatmateriaal wordt bewerkt en gebogen tot het gewenste eindproduct.

Dankzij de verdere automatisering van de machine en het gebruik van cobots of robots rondom de kantbank kunnen processen als het aan- en afvoeren van plaatmateriaal geautomatiseerd worden. Je gaat zien dat het product vanaf de lasersnijmachine naar de kantbank gaat. Dan wordt het een soort cel in combinatie met de lasersnijmachine en gaat het product gezet worden door middel van een AVG en een robot. Deze vergaande automatisering is in de toekomst onmisbaar, omdat er minder personeel ingezet hoeft te worden en alles dankzij de software op afstand te besturen is. De productielijn wordt dan namelijk aangestuurd vanuit de werkvoorbereiding en een werknemer met kennis is niet langer nodig.”

Energie- en grondstofprijzen

Vanwege de stijgende energieprijzen wordt er vaker geïnvesteerd in servo-hydraulische kantbanken, waarmee energie kan worden bespaard tijdens het buigproces. De servo kantbank is volgens Maik Wensink een voorproefje op de kantbank van de toekomst, die in combinatie met het hoekmeetsysteem en software nu al toekomstbestendig is. Ook de grondstofprijzen stijgen. Daarom is het belangrijk zo min mogelijk fouten te maken tijdens het buigproces: first time right. “De kantbank van de toekomst is dusdanig geautomatiseerd en geoptimaliseerd dat er weinig resultaatafwijking voorkomt. Daarnaast vervangt een cobot of robot menselijke handelingen en worden menselijke fouten voorkomen. Met de automatische, optimale en efficiënte kantbank van de toekomst heeft een bedrijf dus minder afval, waarmee geld wordt bespaard dankzij een optimaal proces.”

Maik Wensink concludeert dat de kantbank aan het veranderen is ten behoeve van de problemen waar bedrijven tegenaan lopen. “Alle genoemde factoren zorgen ervoor dat de kantbank van de toekomst een machine is die bijdraagt aan het (voor een deel) oplossen van deze problemen. Dankzij deze machine kunnen bedrijven hun kantwerkzaamheden blijven uitvoeren, ondanks de veranderingen die spelen in de markt.”

Tuwi bespreekt in de serie ‘Tuwi Talk’ regelmatig actuele ontwikkelingen in de metaalbewerkingsbranche. Via deze link komt u bij de volledige bijdrage van Maik Wensink en de overige artikelen op de website van Tuwi.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

TechnishowNieuws

Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

07-03 Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory.…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

TechnishowNieuws

Clever Bending automatiseert elke kantbank

26-02 Hij is per 1 februari in dienst getreden bij Clever Bending en is een…

TechnishowNieuws

Efficiënte oplossingen voor tappen, boren, frezen en zagen

13-02 CMA is een Spaanse machinefabrikant die flink aan de weg timmert. Deze producent voert…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Automatisering

Morris Solutions stapt in kantbank-automatisering

07-11 Eigenaar Morris Giaccone van Morris Solutions in Joure merkt bij zijn klanten een enorme…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV