Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

Naast laser- en ponsmachines worden ook kantpersen steeds vaker op de werkvoorbereiding geprogrammeerd. “Logisch”, zegt Ed van Leeuwen van Van Leeuwen CADCAM Systems in Utrecht. “Want die route is veel logischer, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden wanneer duidelijk is hoe het product gekant gaat worden.” Het programmeren van kantpers, laser- en ponsmachines is onlosmakelijk met elkaar verbonden en moet volgens Van Leeuwen niet apart van elkaar gebeuren. Hij legt uit waarom en hoe je de programmering met Mbend software van Metalix efficiënter kunt inrichten.

Indien op de werkvoorbereiding al wordt bekeken hoe een product gekant gaat worden, welke gereedschappen, V-opening et cetera, dan is ook ineens een correcte plaatuitslag voor de laser goed te bepalen.

“Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen tijdens het zetten te voorkomen. In de praktijk komt het echter vaak voor dat de plaatuitslagen al klaar zijn, terwijl het buigprogramma nog moet worden gemaakt. De werkvoorbereiding kan dan ook niet altijd rekening hebben gehouden met buigverlies. Dankzij de kennis van de mensen aan de kantbank komt het meestal wel goed. Al kost dat vaak veel tijd aan proefzettingen. In het ergste geval moeten nieuwe plaatuitslagen worden gemaakt, worden halffabricaten afgekeurd of accepteert de klant de maatafwijking. Punt is dat mensen met die specialistische kennis en ervaring op kantgebied steeds schaarser worden.”

Starten vanuit 3D is al standaard

Engineers gebruiken actuele 3D CAD systemen zoals Solidworks, Solidedge, Inventor, Spaceclaim et cetera om hun producten volledig driedimensionaal te kunnen ontwerpen. Plaatwerkbedrijven ontvangen dus steeds vaker 3D samenstellingen direct uit deze solidmodelers ofwel via het STEP formaat. Voor het plaatwerk productieproces vormt de 3D data uit deze systemen het startpunt.

Alles centraal op werkvoorbereiding

Indien op de werkvoorbereiding al wordt bekeken hoe een product gekant gaat worden, welke gereedschappen, V-opening et cetera, dan is ook ineens een correcte plaatuitslag voor de laser goed te bepalen. Ook in offertestadium is het beter om hier al alle data duidelijk te hebben. Bij opdracht kunnen de plaatuitslagen met andere producten worden mee genest en is het programma voor de kantbank al klaar. Hiermee wordt een logische en optimale workflow bereikt, wat tijdwinst oplevert en de kantbank wordt effectiever gebruikt.

Met Metalix Mbend kun je buigprogramma’s offline programmeren, uitgaande van 2D en 3D werkstuktekeningen.

Met Metalix Mbend kun je buigprogramma’s offline programmeren, uitgaande van 2D en 3D werkstuktekeningen.

Offline programmeren met Mbend

Met Metalix Mbend en AutoNest biedt Van Leeuwen CADCAM de juiste all-in oplossing. Eén geïntegreerd geheel in een digitale 3D omgeving waarbij de werkvoorbereiding het hele proces in de hand heeft. Metalix is machine-onafhankelijke software voor zowel het hele plaatwerkproces als buis-lasersnijden.

“Met Metalix Mbend kun je buigprogramma’s offline programmeren, uitgaande van 2D en 3D werkstuktekeningen.” Mbend importeert de 3D tekeningen en analyseert het product (materiaalsoort, dikte), selecteert het bovenmes en de juiste V-opening, hoe de stations moeten worden opgebouwd, bepaalt de buigvolgorde en welke uitslag nodig is. Dat gaat allemaal automatisch. Maar er zijn vaak talloze mogelijkheden om een product te realiseren en daarin willen de meeste plaatbewerkers kunnen sturen. Dat kan allemaal in de software worden aangegeven. Alle specs van de kantbank en gereedschappen (de meeste gereedschappen van Wila, Amada, Rolleri, UKB et cetera zijn voorhanden). De kantbank die de werkvoorbereider op zijn scherm in de visualisatie ziet, is volledig zijn kantbank.

Eén geïntegreerd systeem

“Metalix biedt een suite van oplossingen die in één geïntegreerd systeem het gehele plaatwerkproces beheert. In de praktijk betekent dat veel minder proefzettingen en tijdverlies bij de kantbank, minder afkeur en een aanzienlijke kostenbesparing waarmee de programmering van het hele plaatwerkproces naar een hoger niveau wordt getild,” besluit Ed van Leeuwen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Open Mind brengt hyperMILL-versie 2024 uit

05-06 Voorbeelden van de doorontwikkeling van de software zijn vereenvoudigde restmateriaalverwerking, interactie met machinebesturingen en…

Automatisering

‘Investeren in software tegenwoordig vanzelfsprekend’

09-04 Van Leeuwen is al zo’n 30 jaar zelfstandig in de plaatwerkindustrie actief. Hij was…

Automatisering

Metalix moderniseert deel plasmasnijcapaciteit

25-03 Eén schip kan tot wel 10.000 ton gesneden en gevormd staal bevatten. Een enorme…

TechnishowNieuws

25% meer rendement met CADCAM en simulatie

13-03 “Veel maakbedrijven realiseren zich nog niet volledig het potentieel van software zoals CADCAM en…

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Automatisering

Open Mind pakt uit met hyperMILL op EMO

17-07 De Duitse CAD/CAM-ontwikkelaar is zich bewust van het enorme belang van ’s werelds toonaangevende…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Automatisering

WiCAM stimuleert integratie volop

17-04 “Op de Nederlandse Metaal Dagen zullen we graag laten zien dat dit ook echt…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV