Kasto doet volop mee in Industrie 4.0

‘Zagen, opslaan, meer…’. Dat was het thema van de FutureDays2013 bij Kasto in het Zuid-Duitse Achern-Gamshurst. De vierdaagse huisshow (14-17 mei) had een Nederlands tintje, want Kasto toonde als voorbeeld van haar innovatieve opslagsystemen de Uniline 3.0. Dit systeem is in samenwerking met de Nederlandse Kasto-vertegenwoordiging Van Hoorn Machining geïnstalleerd bij De Cromvoirtse in Oisterwijk.

Kasto (opgericht in 1844) is van oorsprong een fabrikant van zaagmachines, maar het familiebedrijf produceert ook al vele jaren opslagsystemen. Mede door deze combinatie is het bedrijf uitstekend toegerust om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de moderne ontwikkelingen in de productietechniek, waar individuele machines steeds minder belangrijk worden en succes steeds meer wordt bepaald door de periferie daar omheen. Industrieel Duitsland is momenteel in de ban van Industrie 4.0, ofwel de vierde industriële revolutie. Het doel daarvan is de realisatie van de intelligente fabriek (Smart Factory), die uitblinkt door een groot aanpassingsvermogen, duurzaamheid, ergonomie en de integratie van klanten en businesspartners in zakelijke en waardescheppende processen. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van alle digitale mogelijkheden. Er zijn wetenschappers die beweren dat de vierde industriële revolutie al binnen 10 à 15 jaar een feit zal zijn.

R&D capaciteit
Kasto is volgens directeur Armin Stolzer (de vijfde generatie die bij het familiebedrijf aan het roer staat) ) uitstekend toegerust om op weg daar naar toe volop mee te doen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de efficiency van het productieproces om wereldwijd een concurrerend product te kunnen maken. Er is een begin gemaakt met lean productie en dat wordt de komende jaren steeds verder doorgevoerd.
Daarnaast investeert Kasto veel in R&D. Ieder jaar gaat daar 5% procent van de omzet naar toe. Van de bijna 600 medewerkers verrichten er 90 R&D-werkzaamheden. 40 procent van de R&D medewerkers is engineer en/of informaticaspecialist. Zij richten zich niet alleen op zaagtechniek. Industrie 4.0 betekent immers dat de toekomst van het zagen meer behelst dan zaagtechniek. Veel meer gaat het om automatisering, integratie in productiecellen, inline meten en het automatisch afhandelen van alle logistieke aspecten. Juist op al die terreinen ziet Kasto een belangrijke rol weggelegd voor haar R&D afdeling. Daar vinden momenteel tal van interessante ontwikkelingen plaats, die feitelijk al de opmaat vormen naar de intelligente fabrieken van Industrie 4.0. Bijvoorbeeld op het gebied van de bediening van machines en complete installaties. Kasto beschouwt de bedieningspanelen als het gezicht van de productiesystemen. Via de bediening communiceren de operators daar immers mee. Kasto ontwikkelt zo eenvoudig mogelijke bedieningen met een uniforme structuur, touch-screens en naar verwachting binnen enkele jaren ook met multi-touchscreens, zoals op onze smartphones en tabletcomputers.

Software en simulatie
Ook op het gebied van software gaan de ontwikkelingen snel. Kasto kan al wijzen op een groot aantal voorbeelden van succesvolle integratie van haar software met ERP-systemen, de besturingen van bewerkingsmachines van andere fabrikanten en optimalisatiesoftware als Ardis, HPO, TruTops, WiCAM en de eigen KASTOOptisaw. Dat zijn nu nog bewerkelijke operaties die veel programmeerwerk vergen, maar op den duur zal dat allemaal veel eenvoudiger gaan. Innovatieve softwaretoepassingen zorgen voor een rendabel magazijnmanagement en efficiënte opslagprocessen als antwoord op de steeds toenemende kostendruk.

Om dat te realiseren maakt Kasto ook gebruik van simulatie. Complete installaties kunnen op kantoor worden getest, waarbij het feitelijk geen verschil maakt of nu de werkelijke installatie wordt aangestuurd of slechts de simulatievariant. Zo kunnen processen worden verbeterd, verschillende varianten van het procesverloop met elkaar worden vergeleken en problemen worden herkend. Aldus worden wachttijden vermeden en kosten gereduceerd. Simulatie verschaft inzicht in de benutting van de capaciteit en kan ook gebruikt worden om nauwkeurig te bepalen wat een uitbreiding van het systeem kan opleveren. “Simulatie is essentieel”, zegt Armin Stolzer. “Wij benutten simulatie om de complexiteit van processen te beheersen.”

Samenwerking met klanten
In de visie van Kasto speelt de samenwerking (partnerschap) met klanten een voorname rol. Stolzer: “De eisen van de klanten zijn voor ons heel belangrijk. We nemen hun voorstellen en wensen graag mee in onze eigen ontwikkelingen.” Het project met het Uniline 3.0 opslagsysteem bij De Cromvoirtse is hiervan een prachtig voorbeeld. De Cromvoirtse is gespecialiseerd in het produceren van halffabrikaten. Dat kunnen op het gebied van stafstaal op maat gezaagde of op de buislaser geproduceerde producten zijn. Bij de plaatonderdelen gaat het leveringsprogramma van op maat gesneden uitslagen via volautomatische geproduceerde lasersnedes tot gebogen plaatdelen. In 2008 heeft De Cromvoirtse een online portal ingevoerd, waardoor klanten gebruik kunnen maken van een automatisch bestelproces. De bewerking daarna volgde nog manueel. Zo werd evenwel het idee geboren om naast het bestelproces ook de hele onderdelenproductie te automatiseren. Kasto bleek daarbij de ideale partner te zijn en heeft een volautomatisch dubbelzijdig opslagsysteem geleverd met 923 opslagplaatsen. Directeur Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse: “Kasto zei wat mogelijk is, maar heeft ook onmogelijke dingen uitgesloten. Andere aanbieders zagen alleen maar problemen en wilden hun standaard bouwpakketten verkopen.”

Vertrouwen
Ook het grote vermogen van Kasto om het systeem mee te ontwikkelen (vooral op IT-gebied met 15 medewerkers) gaf De Cromvoirtse vertrouwen. “Dat maakt het mogelijk om ons systeem ook in toekomst samen met Kasto te optimaliseren of aanpassingen en uitbreidingen door te voeren”, aldus Verschuuren.

De inzet van het Uniline 3.0 systeem zorgt bij de Cromvoirtse voor een hogere kwaliteit van de bewerkte onderdelen doordat de handling omzichtig is. Er ontstaan duidelijk minder krassen als bij het ontladen van lasersnijmachines met de hand. Ook bij het materiaaltransport binnen het systeem ontstaan minder beschadigingen dan bij transport met heftrucks. Door de volautomatische be- en ontlading van het systeem is de lichamelijke belasting van de medewerkers veel minder geworden. De benutting van de machinecapaciteit is fors gestegen en de doorloopsnelheid verbeterd. Een speciaal restplatenbeheer zorgt er bovendien voor dat het materiaal veel beter wordt benut. Feitelijk is dankzij Kasto bij De Cromvoirtse al aardig te zien wat Industrie 4.0 voor de productietechniek gaat betekenen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hedelius test Marathon RZ multi-pallet opslagsysteem

18-01 De vraag naar zeer productieve automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Hoewel de nadruk bij Hedelius…

Plaatbewerking

Amada installeert groot opslagsysteem in eigen Solution Center

17-06 De magazijnoplossingen van Amada zijn modulair opgebouwde, geautomatiseerde opslagsystemen. Dankzij de modulaire bouwwijze kunnen…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Plaatbewerking

LVD lanceert MOVit-lijn voor automatisering lasers

15-06 LVD lanceert MOVit, een uitgebreid gamma van automatiseringssystemen, met onder meer de nieuwe TAS…

Plaatbewerking

Kasto produceert opslagcassettes direct bij de klant

15-04 De Duitse specialist in opslagtechniek Kasto breidt zijn service bij de bouw van nieuwe…

Featured

Compact opslagsysteem aalbers|farina voor plaatmateriaal

05-12 aalbers|farina introduceert een compacte variant van haar opslagsysteem voor vlak plaatmateriaal. Deze compact-versie bevat…

Featured

Grootformaat opslagsysteem past Aldenzee RVS perfect

12-06 Het geautomatiseerde opslagsysteem voor plaatmateriaal van aalbers|farina is naast een 3.000×1.500 mm versie nu…

Plaatbewerking

Alle hardlopers in één compacte toren

05-12 Van den Hout Metaal en Machinebouw in Reusel heeft vier rekken voor de opslag…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?