Keramische wisselplaten voor snel draaien in HRSA materialen

0

Sandvik Coromant introduceert twee nieuwe keramische wisselplaatsoorten, die geschikt zijn voor het uitvoeren van draaibewerkingen met hoge snelheid en hoge zekerheid, op componenten gemaakt van veeleisende HRSA (hittebestendige superlegering) materialen.

De keramische soorten CC6220 en CC6230 zijn ontwikkeld voor het bewerken van veeleisende materialen, waar whiskers keramiek en SiAlON’s tekortschieten. Hun capaciteit betreffende het omgaan met hogere snijsnelheden draagt volgens Sandvik Coromant bij aan de lagere kosten per component, terwijl inherente bewerkingszekerheid waarborgt dat er geen compromissen worden gesloten ten aanzien van de kwaliteit.

Bestand tegen extreme temperaturen
Er is een groeiende vraag naar onderdelen voor motoren in de lucht- en ruimtevaart, die bestand zijn tegen extreme temperaturen die extremer zijn dan die voor onderdelen gemaakt van Inconel en andere high-performance superlegeringen. Hoewel deze poedermetallurgische materialen bestand kunnen worden gemaakt tegen aanzienlijk hogere temperaturen, zijn ze moeilijker te bewerken dan gangbare HRSA’s. “CC6220 en CC6230 munten uit bij het draaien van veeleisende materialen in tussentijdse bewerkingen (intermediate stage machining),” zegt Rolf Olofsson van Sandvik Coromant. “Ze brengen de productiviteit op een hoger niveau vergeleken met whiskers keramiek en SiAlON’s, zowel qua snijsnelheden en voeding. Daarnaast is een herhaalbare kwaliteit gewaarborgd.”
Naast de productiviteitsverbeteringen van meer dan 50% ten opzichte van whiskers keramiek en SiAlON’s, bieden CC6220 en CC6230 een langere standtijd in uitdagende HRSA’s.

Draaien van turbineschijven
Men verwacht dat één van de meest gangbare toepassingen die hiervan zal gaan profiteren het draaien van turbineschijven is. In een praktijkvoorbeeld bij het bewerken van een lagedruk turbineschijf gemaakt van Rene materiaal (42-45 HRc) als onderdeel van een tussentijds bewerkingsproces, werd een CC6220 RPGX wisselplaat gebruikt voor het maken van uitsparingen en CC6230 RPGX wisselplaten voor de voordraaibewerkingen bij snijsnelheden tot wel 400 m/min (1380 sfm). Het proces realiseerde een verspaningsvolume van 80 cm3/min (5 inch3/min).

Behalve de lucht- en ruimtevaartsector, wordt verwacht dat ook andere sectoren zullen profiteren van CC6220 en CC6230, waaronder elektriciteitsopwekking (turbinecomponenten van Inconel en Hastelloy), en olie- en gas (bijvoorbeeld onderdelen bekleed met stelliet 6).

Sandvik keramiek 6220