Klanten verlangen steeds meer kennis van jubilaris Topfinish

Dit jaar viert Topfinish in Mijdrecht haar 30-jarig bestaan. De specialist in polijsten, ontbramen en reinigen heeft in die jaren veel trends voorbij zien komen. Waar vroeger het leveren van machines nog vooral tot de kerntaken behoorde, profileert Topfinish zich tegenwoordig steeds meer als kennispartner.

“Onze klanten verlangen van ons steeds meer kennis, omdat de lat op het gebied van oppervlaktekwaliteit en reinheid van onderdelen alsmaar hoger komt te liggen”, vertelt directeur Cor Verhoef.

Topfinish is 30 jaar geleden gestart als dienstverlener. In de beginjaren polijstte het bedrijf in opdracht van klanten roestvaststalen onderdelen. Al redelijk snel ontstond het idee om ook de machines te gaan verkopen waarmee bedrijven zelf hun producten zouden kunnen finishen. De jaren daarna verzamelde Topfinish zoveel mogelijk kennis op het gebied van ontbraam-, polijstmachines en procesmiddelen. Hieruit volgde de verkoop van de eerste zogenaamde vibreermachine. “De uitdaging bij dit soort machines is de voering, want die is essentieel. Wij gebruikten daar rubber voor, maar dat was niet de meest ideale oplossing.

Het beste materiaal voor een trommelvoering is heetgegoten Polyurethaan, waarmee de trommelwand wordt bekleed, maar dat proces konden we in eigen huis niet uitvoeren. Daarom zijn we toen op zoek gegaan naar een machinebouwer die dit proces had geperfectioneerd. Dit resulteerde in een snel groeiende en steeds meer gespecialiseerde verkoop van ontbraam- en polijstmachines voor industriële finishing, uitgebreid met diverse soorten machines voor reinigen en ontvetten. En niet te vergeten, waarmee het allemaal begon, nog steeds het in opdracht finishen van onderdelen voor klanten in de eigen polijsterij”, aldus Verhoef.

Lasergesneden sleutelhangers

Topfinish wilde haar 30-jarig jubileum vieren en onder de aandacht brengen door op TechniShow en METAVAK speciaal ontworpen lasergesneden sleutelhangers live te ontbramen met een centrifugaalfinisher.

Topfinish wilde haar 30-jarig jubileum vieren en onder de aandacht brengen door op TechniShow en METAVAK speciaal ontworpen lasergesneden sleutelhangers live te ontbramen met een centrifugaalfinisher.

Topfinish wilde dit jaar het 30-jarig jubileum vieren en onder de aandacht brengen. Het bedrijf was van plan om hier tijdens de TechniShow ruimschoots aandacht aan te schenken. Verhoef: “We doen al jaren mee met de TechniShow en staan altijd in hal 12 tussen de bewerkingsmachines. Een beurs is het juiste moment om belangrijke mijlpalen zoals deze onder de aandacht te brengen.” Topfinish had voor de beurs een live industrieel finishproces gepland. Zo was het de bedoeling om met een centrifugaalfinisher de speciaal voor het jubileum ontworpen lasergesneden sleutelhangers te ontbramen. “Tijdens een beurs moet je altijd een proces kunnen laten zien. Met dit idee konden we bezoekers laten zien hoe kleine gesneden onderdelen heel netjes en snel ontbraamt kunnen worden.

De sleutelhanger die ook dienst doet als winkelwagenmuntje, zouden bezoekers dan direct mee kunnen nemen als ‘verjaardagscadeautje’ van Topfinish. Omdat de TechniShow dit jaar vanwege Covid-19 niet door kon gaan, wilden we de actie tijdens METAVAK inhalen, maar helaas is ook deze beurs geannuleerd.”

Processen onder de loep

De afgelopen 30 jaar heeft Topfinish verschillende economische crisissen meegemaakt. Volgens Cor Verhoef kunnen ondernemingen een crisis het beste gebruiken om processen eens goed onder de loep te nemen. “Voor de coronacrisis was de industrie al een aantal jaren ontzettend gejaagd. Wanneer levertijden onder druk staan vergeten bedrijven nog wel eens te kijken naar nieuwe manieren om het productieproces beter in te richten. Sinds het voorjaar zien we dat onze klanten een moment tijd hebben om hun processen onder de loep te nemen en mogen we ze steeds meer adviseren over onze producten. Zo krijgen we veel vragen over milieuvriendelijke procesmiddelen die vaak ook nog goedkoper zijn.”

Topfinish heeft een uitgebreid assortiment aan procesmiddelen, zoals keramische of kunststof chips, compounds en granulaten. Een trend is dat de vraag groeit naar procesmiddelen die zoveel mogelijk biologisch afbreekbaar zijn. En de technologie die dit mogelijk maakt gaat steeds verder. “Op dit moment proberen we zoveel mogelijk kunststof chips te vervangen door milieuvriendelijke chips.

Milieubewust produceren is een positieve ontwikkeling als je ziet hoeveel chemicaliën er tegenwoordig nog worden gebruikt. En niet alleen voor het milieu, maar ook voor werknemers.” Zo heeft Topfinish recent bij een klant een ultrasoonreiniger geleverd met een luchtdroger. Voorheen werden werkstukken vaak met een luchtspuit schoon en droog geblazen bij de freesmachine. Hierdoor ontstaat veel geluid en (lucht)vervuiling. Met een ultrasoonreiniger en een droogtank of een reinigingsmachine met afblaasfunctie is dit probleem opgelost.

Kennis belangrijker dan ooit

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de oppervlaktekwaliteit en reinheid van onderdelen. Dit wordt onder andere aangejaagd door de medische industrie en bedrijven zoals ASML. Echter ziet Verhoef ook dat andere industrieën steeds hogere eisen stellen aan hun producten. “Die ontwikkeling gaat ontzettend snel en we merken dat het bij klanten vaak aan kennis ontbreekt om die toenemende eisen te kunnen behalen. Met onze ervaring en het uitgebreide programma machines en procesmiddelen kunnen we klanten hierin optimaal ondersteunen.

We hebben een demonstratieruimte met diverse machines waarmee we processen kunnen laten zien en proeven kunnen uitvoeren, om het meest geschikte proces voor een toepassing te bepalen. Daarbij kijken we naar het totaalplaatje, waarbij onder andere de machine, het werkstuk, de afstelling, rotatiesnelheid en de procesmiddelen optimaal op elkaar zijn afgestemd. En door klanten hierbij te betrekken kunnen ze direct zien wat het eindresultaat kan zijn.” Topfinish heeft zich daarmee echt ontwikkeld tot kennispartner.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Beursorganisaties zetten vol in op najaar

03-05 “Na 1,5 jaar is de markt echt weer toe aan ‘face to face’ contact…

Plaatbewerking

Q-Fin machines 4.0 ready

08-03 Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De…

Plaatbewerking

Grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig ontbraamd dankzij omkeerunit

25-02 Willems bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in…

Plaatbewerking

Fiberlaser vervangt twee plasmasnijders bij BAB Bamps

24-02 “Eén plasmasnijder hebben we teruggekocht, de andere gaat de afvalbak in”, zegt Jeffrey Datema…

Oppervlaktetechniek

Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

13-01 Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van…

Bedrijf en Economie

METAVAK en Welding Week gaan dit jaar niet door

14-09 Beursorganisator Easyfairs heeft in samenspraak met de standhouders besloten om METAVAK en Welding Week…

Automatisering

RoboJob organiseert eerste Automation Team Day

02-09 De Belgische CNC-automatiseerder RoboJob organiseert op 8 oktober de eerste ‘Automation Team Day’, samen…

Automatisering

Cobot-familie Doosan breidt uit met snelle jongens en krachtpatsers

24-08 De cobot-familie van Doosan Robotics is uitgebreid met twee nieuwe series. Naast de M-serie…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X