Kleinschalige inloopdagen groot succes voor Dormac

Eind november organiseerde Dormac in samenwerking met diverse partners een kleinschalig open huis. De zogenoemde inloopdagen waren alleen op afspraak te bezoeken. Hierdoor ontstond er volgens Dormac een laagdrempelig, informeel en waardevol event waar alle ruimte was om in te gaan op productie specifieke vraagstukken.

De Dormac inloopdagen zijn goed bezocht. Met name de informele en relaxte sfeer werd door bezoekers gewaardeerd. Veel aandacht ging er uit naar procesoptimalisatie, -beheersing en automatisering. (foto’s: Dormac)

“Bezoekers kwamen met tekeningen en echte vraagstukken naar onze demo mogelijkheden in De Goorn. In tegenstelling tot beurzen of traditionele open huizen waar de focus vooral ligt op relatiebeheer, hadden we dit jaar met de inloopdagen ruimschoots de tijd om dieper op de materie in te gaan en alle vragen ter plekke te beantwoorden. Het event was dan ook meer opgezet als een seminar dan een open huis”, vertelt directeur Joost Verschure, terwijl hij tevreden terugblikt. “Ook onze klanten waren te spreken over de opzet.

Procesoptimalisatie groeit

Naast de presentatie van enkele bewerkingsmachines uit de productlijn van Doosan, waaronder vijfassers, een horizontaal bewerkingscentrum en een kotterbank, stonden thema’s zoals procesoptimalisatie, -beheersing en automatisering centraal tijdens de inloopdagen. “Het besef dat produceren niet alleen draait om bewerkingsmachines is inmiddels bij de meeste metaalbewerkende bedrijven wel gekomen. Dat merken we direct aan de vele vragen die we krijgen met betrekking tot  productiviteit, procesbetrouwbaarheid, efficiëntie en continuïteit. Dormatec, onderdeel van de Dormac Group en gespecialiseerd in de optimalisatie van productieprocessen, heeft het ongekend druk om aan alle vraag te kunnen voldoen.”

Optimaliseer eerst met randapparatuur

Omdat de automatiseringsgraad groeit in de Nederlandse maakindustrie en de behoefte om onbemand te produceren groter is dan ooit, lopen maakbedrijven steeds vaker tegen procesbeperkingen aan. Denk aan de spaanafvoer, temperatuurschommelingen in de machine en een instabiele koelsmeermiddelkwaliteit. Dit zijn slechts enkele veelvoorkomende problemen die onbemand produceren in de weg staan.

Verschure: “Voordat een bedrijf gaat automatiseren moet het eerst investeren in alle randapparatuur die een betrouwbaar proces waarborgen, pas daarna kun je daadwerkelijk onbemand gaan produceren. Je ziet dat Nederlandse bedrijven die reeds kennis hebben opgedaan in het automatiseren, zich bij nieuwe investeringen in eerste instantie focussen op de inrichting van de productiekant van de machine wat een goed teken is. Tel daar bovenop dat de bedrijven die willen starten met automatiseren ook de noodzaak zien van de inrichting met de juiste randapparatuur voor een betrouwbaar proces.

Dit geeft een goede verklaring van de grote vraag naar diverse systemen zoals onder andere spanenpersen voor het reduceren van afvalstromen, luchtzuiveringsunits, hogedrukkoeling, systemen voor het scheiden van koelsmeermiddelen en emulsies en waar nodig vacuümverdampers om efficiënt emulsies te kunnen ‘kraken’. Dikwijls is dus de eerste aanleiding procesoptimalisatie en kostenbesparingen. Daarbij kan Dormatec helpen.”

Tijdens de inloopdagen presenteerde Dormac ook diverse bewerkingsmachines uit de productlijn van Doosan.

Tijdens de inloopdagen presenteerde Dormac ook diverse bewerkingsmachines uit de productlijn van Doosan.

Automatisering loopt mee

Tijdens de inloopdagen werd er tevens aandacht geschonken aan productie-automatisering. Zo werd de nieuwe Cobot uit de H-Serie van Doosan Robotics met een payload van 25kg gepresenteerd. Tevens konden bezoekers de Dormac EasyLoader aanschouwen, een oplossing die met behulp van een Doosan Robotics Cobot eenvoudig ingezet kan worden voor automatische machinebelading. “Klanten zijn constant op zoek naar manieren om het spilrendement te verhogen.

Onze automatiseringsoplossingen zijn perfecte systemen om laagdrempelig de productieoutput te verhogen. Ook de gedachte om andere zaken te automatiseren in de werkplaats neemt toe om de arbeidsomstandigheden te verbeteren van personeel, zodat werknemers geen zware repeterende taken hoeven te doen. Automatisering is al behoorlijk ingeburgerd en loopt veelal direct mee in het aankooptraject van klanten”, aldus Verschure.

Dormac sluit niet uit dat het in de toekomst vaker inloopdagen op afspraak gaat organiseren. Maar zodra de maatregelen en de situatie rondom Corona het toelaten, zal ook het traditionele open huis weer op de agenda komen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Promas legt focus op machines en automatisering

17-11 Wat direct de aandacht trok tijdens het open huis, waren de Acura 50 en…

Plaatbewerking

Tuwi heeft primeur met open huis in coronatijd

09-09 Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land, is er…

Plaatbewerking

Open huis Tuwi in nieuwe showroom Moerdijk

26-08 Tuwi neemt de nieuwe vestiging in Moerdijk officieel in gebruik met een open huis…

Toeleveren

Tandwielenspecialist Krimpen viert 75-jarig bestaan

27-02 Machinefabriek Krimpen, producent van machineonderdelen en aandrijfcomponenten (vooral tandwielen), bestaat 75 jaar. Het bedrijf…

Verspanen

Open huis Cazeneuve

31-01 Cazeneuve, de Franse producent van draaibanken, opent op 5 en 6 februari haar deuren…

Verspanen

Mazak toont nieuwe instap 5-asser op open huis

20-11 Mazak toont tijdens het open huis in Leuven de nieuwe 5-assige freesmachine CV5-500. Deze…

Verspanen

Dormac toont verbreding tijdens Open Huis

21-10 Dormac CNC Solutions heeft het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in haar organisatie om aan…

Verspanen

Promatt showt nieuwe ontwikkelingen in zaagtechniek

14-10 Promatt heeft tijdens haar open huis een nieuwe verstekautomaat met servo-gestuurde voeding en een…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X