Lasforum test las/opspantafels en zuurstofmeters

0
77

De leden en ook de incidentele bezoekers van het Lasforum blijken grote behoefte te hebben aan informatie. Het Lasforum wil hierin voorzien door tests uit te voeren. Zo zijn in het verleden bijvoorbeeld al eens diverse lashelmen getest.

Nu hebben enkele (5) testleden van het forum zich ook gewaagd aan las/opspantafels. Ook hebben vier leden een aantal zuurstofmeters getest. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze test drie typen tafels inclusief een door de leverancier beschikbaar gestelde opspanset zou behelzen.

Eén leverancier trok zich echter terug en daarom is de test van Het Lasforum beperkt tot twee tafels. Dat zijn het Siegmund 2000×1000 28 mm systeem professional extreme 8.8 met diagonaalraster en opspanset, beschikbaar gesteld door VLH Lastechniek, en de Lastafelshop tafel en opspanset, beschikbaar gesteld door Lastafelshop. Ieder testlid heeft beide tafels drie weken lang gebruikt in een professionele werkplaats. Deze twee tafels zijn totaal niet met elkaar te vergelijken qua prijs- en kwaliteitsniveau. En die vergelijking maken de testleden dan ook niet. Wel hebben ze de twee tafels beoordeeld op verschillende aspecten. Hoe gaat het waterpas stellen? Hoe zit het met de stijfheid van het blad? Wat kun je allemaal opspannen en welke attributen zijn daarvoor beschikbaar? Hoe makkelijk is het om met zo’n tafel en met de attributen om te gaan. Hoe kun je het product het beste/snelste opspannen? Passen de ‘stalen proppen’ en de proppen van de lijmtangen lekker in de gaten? Kun je echt goed strak klemmen? Hoe praktisch is de tafel?

Lasforum test las opspantafels en zuurstofmeters
De Siegmund tafel.

Waar zitten de irritaties?
Zo zetten alle testers diverse plus- en minpunten op een rijtje en geven ze ook een eindoordeel. Al met al biedt de test een interessante informatiebron voor lassers die overwegen een lastafel aan te schaffen, temeer daar de testers hun bevindingen illustreren met een groot aantal foto’s. Bovendien begint de test met een uitgebreide beschrijving van de tafels en toebehoren. Interessant zijn ook de commentaren van de leveranciers van de tafels op de bevindingen van de testers.

Lasforum test las opspantafels en zuurstofmeters
Alle geteste zuurstofmeters zijn 5 weken lang gebruikt per testlid in een professionele werkplaats.

Zuurstofmeters
De zuurstofmeter test bevatte zes type zuurstofmeters inclusief door de leverancier beschikbaar gestelde accessoires. Zuurstofmeetapparaten worden gebruikt om de resterende hoeveelheid zuurstof te bepalen, zoals voor het lassen onder beschermende gassen nodig is. Deze apparaten zijn een onmisbare hulp om de kwaliteit van de las te waarborgen. Ze zijn ook een onmisbaar hulpmiddel voor het opsporen van zuurstof lekken en bij het vaststellen van lasparameters. De test betrof de volgende sets: de Jankus Aero L (beschikbaar gesteld door Th. Wortelboer), de Orbitalum Orbmax (Laspartners Multiweld), de PurgEye 300 NANO (Pipeq Pipework Equipment), de Aquasol PRO-OX-100 (Th. Wortelboer), de Sumner Argo-Naught Weld Gas Analyzer (Laspartners Multiweld) en de PurgEye 100 IP65 (Pipeq Pipework Equipment). Al deze zuurstofmeters zijn 5 weken lang gebruikt per testlid in een professionele werkplaats. Ze hebben allemaal verslagen geschreven over hun bevindingen en ook deze zijn weer voorzien van een groot aantal foto’s. De tests worden vooraf gegaan door uitgebreide beschrijvingen van de kenmerken van de meters.