Limas biedt met robotlaadcel Cubebox alternatief voor cobot

Limas heeft het dealerschap verworven voor de Cubebox. Dit is een robotlaadcel met industriële Fanuc robots, die volgens de machineleverancier uit Neer qua prijs kan concurreren met cobotsystemen.

De Cubebox is er in drie varianten. De Cubebox Blues DR is een robotsysteem met maximaal 8 lades, met maximale handlinggewichten van 7 kilogram, 12 of 35 kilo.

De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de grootste CNC-machine leverancier in Turkije, onder andere dealer voor Spinner. De automatiseringstak bouwt al vele jaren turn-key automatiseringsprojecten.

De eigenaar van het Turkse familiebedrijf ziet in zowel Europa als Noord-Amerika steeds meer verspanende MKB-bedrijven hun machines automatiseren met cobots. “Dikwijls pakt dit op termijn verkeerd uit”, zegt directeur Hans Blomen van Limas, mede op basis van ervaringen van klanten. De zware belasting van de cobot, die qua reikwijdte vaak in het maximale werkgebied opereert, leidt tot hoge slijtage aan de aandrijvingen. Ook kost het teachen van de robot te veel tijd om kleine batches onbemand te produceren.

Interessante prijsstelling

De prijs van de Cubebox ligt aanzienlijk lager dan die van andere robotcellen. “Met Cubebox kunnen we daarom een betaalbare industriële CNC-automatisering bieden die concurreert met cobots. Voor de kosten die je uiteindelijk dikwijls kwijt bent als je een frees- of draaimachine met een cobot automatiseert, krijg je met de Cubebox een volwaardige industrierobot en software waarmee je in 4 stappen de robot programmeert”, zegt Hans Blomen.Met de Cubebox halen maakbedrijven een industriële Fanuc robot in huis, voor een interessante prijs, die gebouwd is om jarenlang probleemloos gewichten te handlen.”

Industrierobot voor handling tot 35 kilogram

Tezmaksan bouwt de Cubebox in drie varianten. De Cubebox Blues DR is een robotsysteem met maximaal 8 lades (van elk 1200 bij 600 mm), met maximale handlinggewichten van 7 kilogram (DR Mini), 12 of 35 kilo (DR en DR Max), een dubbele Schunk-grijper en de eigen Robocam software van Tezmaksan.

De standaard DR-cel kan twee machines beladen, de DR Max zelfs drie. De werkstukdiameter bedraagt bij de grootste versie maximaal 750 mm. De DR is bedoeld als plug-and-play robotcel voor standalone CNC-machines. De Cubebox Blues RT is een compacte robotlader met een ronddraaiende tafel waarop de materialen en de bewerkte producten liggen. De diameter van deze tafel is 1100 mm. De TR is geschikt voor een Fanuc robot met 12, 25 of 35 kg handling gewicht.

De derde productlijn is de Cubebox Soul voor rackhandling. In de S- en M-uitvoering kunnen racks van 800 bij 500 mm tot respectievelijk 1000 bij 600 mm geladen worden. In de L-uitvoering zijn 11 racks van Europallet formaat (1200 x 800 mm) stapelbaar.

Snel programmeren met Robocam

Alle Cubebox robotlaadsystemen worden geleverd met de zelf ontwikkelde Robocam software. Blomen noemt deze software één van de sterke kanten van het systeem. Het inlezen van een CAD-tekening is voldoende om het werkstuk voor de robot te programmeren. Zonder voorkennis van robotprogrammering programmeert de CNC-operator het werkstuk in vier stappen via de eenvoudige dialoogbesturing. Bij de Cubebox DR kan men voor elke lade een ander werkstuk programmeren. Zo kan men kleine series verschillende producten onbemand frezen of draaien. Voor de Cubebox robot zijn verschillende grijpersystemen van Schunk leverbaar, die ofwel in de cel of in een speciaal rek naast de robotcel geplaatst worden. Een automatische deuropener voor de machine kan mee aangeboden worden.

Duurzame oplossing voor automatisering

Limas heeft een exclusief dealerschap voor Nederland verworven bij Tezmaksan Robotics Technologies. De grootste troef van de Cubebox is volgens Blomen de prijs. Een complete robotcel op basis van de Fanuc industrierobot voor 12 kg ligt op een vergelijkbaar investeringsniveau als van een gemiddelde cobot, inclusief grijperset, inlay, plaatsing en koppeling met de CNC-machine. Hans Blomen: “Hiermee haal je een industrierobot in huis inclusief software om snel en gemakkelijk de robot te programmeren. De Cubebox concurreert vanwege de prijs en het totale pakket vooral met de cobots, die weliswaar aantrekkelijk geprijsd lijken maar die op termijn minder duurzaam blijken te zijn dan een echte industrierobot.” Limas heeft de eerste Cubebox inmiddels verkocht in Nederland.

Première tijdens METAVAK

De systemen staan nu in de showroom van Limas in Neer. Op de vakbeurs METAVAK (4,5 en 6 oktober) vindt de officiële première plaats. Een maand later, in week 45, viert Limas het 20-jarig bestaan met een open huis. Het thema hiervan is Industrie 4.0. “Die richting gaan we op. Over tien jaar verkopen we geen standalone machines meer, maar complete concept voor onbemande productie. Met de Cubebox robotlaadsystemen halen we daarvoor de juiste basis in huis”, besluit Hans Blomen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Besten Machines versterkt onderhoudsaanbod

13-07 “Noem het maar APK-keuringen”, zeggen Ron Besten en Rutger Blankenspoor, die blij verrast zijn…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

Bedrijf en Economie

Spinner bouwt aan nieuwe, duurzame fabriek in Sauerlach

13-10 De nieuwbouw wordt eind 2021 afgerond. Daarmee is de nieuwe fabriek de tweede uitbreiding…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X