Linde de markt op met kunststof cilinder Genie

Een klein jaar geleden ontving Linde Gas Benelux een Techni-Show Innovator Award voor haar nieuwe gasverpakking Genie. Gassen onder 300 bar in een kunststof cilinder,  ofwel meer gas in een steeds kleinere fles. De beschikbaarheid van de Genie is nu een feit, zij het met een voorzichtige start met 10 liter-cilinders.

Op een heuse catwalk vond tijdens de Techni-Show de voor de Benelux eerste, verkennende launch plaats van blauwe, kunststof gascilinders. Tegelijk werd met een enquête de belangstelling in de markt gepeild.
Natuurlijk had Linde van tevoren duidelijke ideeën over mogelijke markten voor lichtgewicht en eenvoudig schoon te houden, 100% waterdichte gasflessen, eventueel uit te voeren met een wielenset en telescopische trekbeugel. Dus werd na de Techni-Show een customer trial opgezet, waarbij een selectie van klanten gedurende twee maanden de gelegenheid kregen om gratis praktijktests te doen met de Genie.  Dat leverde uiteenlopende reacties op. Van mensen die niet konden wachten tot de verpakking écht beschikbaar zou komen, tot klanten die het concept wel fraai en handzaam vonden, maar er, in hun specifieke bedrijfsproces, toch niet echt behoefte aan hebben. Zo leerde Linde van de vele praktische ervaringen van de echte gebruikers. Dat droeg bij aan de productportfolio waarmee het bedrijf nu start. En aan het opnieuw definiëren van de doelgroepen: installateurs (bijvoorbeeld voor afpersen en lektesten), automotive-industrie (onderhoud bij garagebedrijven), laboratoria (bijvoorbeeld voor gaschromatografie), cleanrooms en R&D, onderhoudswerkzaamheden (lassen en snijden) op lastige plaatsen (zoals tram- of spoorwegrails), verwarming, airconditioning en in de koeltechniek.

Geen ruimtevreter
In tegenstelling tot ‘gewone’, stalen cilinders is de Genie geen echte ruimtevreter, want de fles is erop ontworpen om gestapeld te kunnen worden. Er wordt voorzichtig gestart met 10 liter-cilinders, maar naargelang de vraag zijn ook grotere formaten leverbaar. Op zich is de markt volgens Linde zeker geïnteresseerd in de brede vormgeving van de cilinder, waardoor deze stabieler staat dan andere gasflessen. De gewichtsverdeling is daardoor namelijk sterk verbeterd, en daarmee wordt het ‘topzwaar’ zijn van gasflessen met dit nieuwe type cilinder voorkomen. Omvallen of omstoten behoort daarmee tot het verleden, en dus zijn ook de cilinderkettinkjes niet meer nodig.
Dankzij de optionele afneembare kunststof wielenset is de toch al goed draagbare fles simpel te verplaatsen. Opvallend is ook de eveneens optionele telescopische trekbeugel, waardoor deze gasverpakking handig te manoeuvreren is, net als een trolleykoffer. Door de ‘intelligente’ digitale inhoudsdisplay is voortdurend met één oogopslag informatie zichtbaar over de hoeveelheid gas die zich nog in de cilinder bevindt.
Linde zet in op maatschappelijk verantwoord ondernemen, met milieuverantwoorde noviteiten. Het nieuwe Genie-assortiment bestaat dan ook uit composiet cilinders van weerbestendig, recyclebaar kunststof. Dit nieuwe cilindertype kan honderden keren opnieuw gevuld worden, waarna het volledig te recyclen is.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Westfalen in Nederland en België bundelen krachten

16-10 Westfalen Gassen Nederland in Deventer en Westfalen BVBA-SPRL (België) hebben per 1 oktober de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV