Lineaire as geeft las-cobot nog meer bereik

De nieuwe lineaire as Cobot Move van Lorch Schweißtechnik breidt de eerdere toepassingsmogelijkheden voor cobot-lassen aanzienlijk uit. Het werkbereik van de cobot wordt door de verrijdbare as vergroot tot ruim 4,5 meter, zodat op een werktafel veel grotere werkstukken of meerdere te lassen items kunnen worden opgesteld.

Voordeel van de Cobot Move: Door de Cobot langs de lineaire as te verschuiven kunnen zowel herhaalde elementen als ook lange componenten in het vergrote werkbereik worden gelast.

Lorch Schweißtechnik brengt met de nieuwe Cobot Move een oplossing op de markt waarmee grotere werkstukken of meerdere kleinere op een werktafel geklemde werkstukken eenvoudig met een cobot gelast kunnen worden. Dit verhoogt de productie-efficiëntie aanzienlijk. Centraal in de nieuwe oplossing is een lineaire as met een bereik van 2.000 mm, die werkt met een nauwkeurige kogelomloopspil. Hiermee is een verplaatsingssnelheid van 2 tot 160 mm per seconde mogelijk. De lineaire as kan op elke standaard laswerkbank met een minimumlengte van 2.400 mm worden gemonteerd. Ook reeds geïnstalleerde Cobot Welding Solutions kunnen probleemloos later met de lineaire as worden uitgerust. Het werkbereik van de cobot wordt zo tot meer dan 4,5 meter uitgebreid.

Veel voordelen

Voor een hogere effectiviteit dragen verschillende bijzonderheden bij. Zo kan de cobot ook met de Cobot Move op een CE-conforme manier worden gebruikt. Dit betekent dat het systeem kan worden gebruikt zonder aanvullende veiligheidstechnologie, zoals laserscanners of afschermingen. De installatie en integratie in de bestaande productieomgeving is daardoor snel en eenvoudig.

Gelijkmatige lasnaad

Een ander interessant voordeel van Cobot Move is dat het ook mogelijk is om te lassen terwijl de cobot op de lineaire as beweegt. De verbindingspositie van de cobot blijft steeds gelijk en zorgt zo voor een gelijkmatige en kwalitatieve lasnaad. Ook zeer lange componenten, die vroeger in een tijdrovend proces moesten worden verplaatst, kunnen nu dankzij het vergrote werkgebied efficiënt aan één stuk worden gelast.

Nestmodus

Het gebruik van de lineaire as biedt ook grote voordelen voor de zogenaamde ‘nestmodus’, waarbij serieonderdelen na elkaar op een werktafel worden bewerkt in een meervoudige bewerking. Na het aanleren van een onderdeel kunnen alle verdere onderdelen worden gelast door de cobot te bewegen. Ook hier blijft de verbindingspositie van de cobot voor elk onderdeel gelijk en wordt een optimale lasnaad gegarandeerd. De nestmodus betekent niet alleen minder programmeerwerk, ook de productiviteit wordt aanzienlijk verhoogd. Terwijl de cobot in een station last, kunnen tegelijkertijd in andere stations werkstukken voor het volgende lasprocedé worden voorbereid.

Dankzij een doordachte asconstructie blijft de flexibiliteit en vrije toegankelijkheid van het systeem behouden.

Dankzij een doordachte asconstructie blijft de flexibiliteit en vrije toegankelijkheid van het systeem behouden.

Flexibele programmeren

Om de Cobot Move te programmeren kunnen gebruikers de URCap Lorch Motion gebruiken die verschillende opties inzake aansturing aanbiedt. Net als de Cobotronic voor alle Lorch cobot-oplossingen is de software gebruiksvriendelijk. De Cobotronic zelf biedt de gebruiker talrijke bijkomende functies die naargelang de noodzaak flexibel kunnen worden bijgeschakeld. Bijvoorbeeld de QuickPoints-functie, waarmee waypoints en lasopdrachten eenvoudig met één druk op de knop kunnen worden geprogrammeerd, of de SmartCopy-functie, waarmee reeds geprogrammeerde lasprocedés kunnen worden gekopieerd en overgebracht naar identieke onderdelen op andere posities in de werkruimte van de cobot. De nieuwste innovatie is hier de automatische lasnaadcorrectie SeamTracking, waarmee de cobot de loop van de lasnaad volgt en de hoogste laskwaliteit garandeert, zelfs wanneer de werkstukken een klein beetje verschuiven of niet helemaal in de tolerantie liggen.

Groter werkgebied

Dr.-Ing. Caren Dripke, afdelingshoofd Ontwikkeling robotica bij Lorch Schweißtechnik vertelt: “Cobot Move is de perfecte aanvulling voor onze las-cobot. De extra lineaire as ontsluit een aanzienlijk groter werkgebied, waardoor het automatisch lassen van langere en grotere werkstukken mogelijk wordt en de output bij de productie van serieonderdelen aanzienlijk wordt verhoogd. Dankzij het uitgekiende asontwerp kan het systeem nog steeds gezamenlijk worden bediend. Dit betekent dat het systeem haar gebruikelijke flexibiliteit en volledige toegankelijkheid behoudt zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Europese primeur Lorch cobot

23-09 Tussen maandag 23 en donderdag 26 september vindt er in het Gelderse Huissen een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV