Livedemonstraties productief verspanen op TechnoSquare

Een centrale plek op METAVAK is het TechnoSquare. Hier werkt een aantal exposanten samen om middels livedemonstraties en kennisoverdracht te laten zien hoe metaalbewerkers in een high mix – low volume omgeving een hoge productie kunnen realiseren.

Een bedrijf dat dit reeds heeft gerealiseerd is Holmatro in Raamsdonksveer, producent van innovatieve hydraulische gereedschappen waarmee eindgebruikers grote lasten controleerbaar en veilig kunnen verplaatsen. Holmatro maakt hiervoor onder andere hefbomen. Dat zijn producten uit gereedschapsstaal die worden gebruikt in alle spreiders en scharen voor de reddingsgereedschappen. Deze producten zorgen ervoor dat hydraulische krachten worden omgezet in een mechanische beweging. Hiervoor maakt Holatro ongeveer dertien verschillende producten. Dankzij de automatisering kan Holmatro ongeveer honderd uur in de week productie draaien.

De METAVAK-exposanten die samenwerken op het TechnoSquare waren onlangs allemaal bij Holmatro te gast. Dat was niet toevallig. Want zij hebben allemaal bijgedragen aan deze automatisering en ze zullen op het TechnoSquare een systeem demonstreren dat erg lijkt op het systeem dat bij Holmatro in de praktijk functioneert.

DMG Mori
Het hart van dit geautomatiseerde productiesysteem is een DMU 50 bewerkingscentrum van DMG Mori, dat geschikt is voor 5-assig simultaan bewerken. “Op het TechoSquare zullen we verschillende producten bewerken en laten zien hoe makkelijk dit op zo’n machine is te automatiseren met een robot”, zegt directeur John Kooning van DMG Mori Netherlands.

BMO Automation
Voor die robot zorgt BMO Automation. Net als bij Holmatro wordt het DMU 50 bewerkingscentrum gekoppeld aan een BMO Platinum cel 50. “Deze hoge capaciteit robotcel is ontwikkeld om meerdere series van producten door elkaar te beladen”, zegt William van Breugel, sales engineer bij BMO Automation. “Dit is mogelijk dankzij onze unieke grijpercapaciteit en de mogelijkheid om meerdere automatische opspanningen in de CNC-machine te plaatsen. Dankzij de eenvoudig te bedienen software zijn insteltijden onder de minuut haalbaar.” Van Breugel vervolgt: “Wij beantwoorden op het TechnoSquare de vraag: hoe kan ik een 5-assige machine in een high mix – low volume omgeving automatiseren. Het TeqnoSquare is interessant voor iedereen die op zoek is naar een hoge capaciteit in de productie en die op een slimme manier wil werken. Niet alleen eigenaren van bedrijven maar ook mensen die net als wij een passie voor verspanen hebben.”

Haimer
Maar een optimaal proces houdt niet op bij een moderne werktuigmachine en een robotcel. Haimer laat zien hoe met een voorinstelapparaat nog meer winst kan worden behaald. “Wij koppelen een voorinstelapparaat aan de machine met automatisering. Hiermee gaan we digitaal inmeten. En deze data sturen we via de postprocessor door naar de machine, waarna direct gestart kan worden met de productie”, legt Marijn Alders van Haimer uit.

Hagoort
Hagoort levert op twee manieren een bijdrage aan het TechoSquare. Allereerst met het markeersysteem TechnoMark Multi4 Combo. “Deze machine is geschikt voor het markeren van zowel grote als kleine producten”, legt Paul Verheggen van Hagoort uit. “Kleine producten worden eronder gelegd, de grote worden met een pistool gemarkeerd. We hopen mannen en vrouwen van staal te mogen ontvangen die werken met machines en met staal. We laten zien hoe eenvoudig een professionele markering is aan te brengen op een metalen product. Weg met de slagletters, allemaal aan de markeersystemen.”
Ook zorgt Hagoort voor de koelsmeermiddelen, in dit geval de hoogwaardige snijkoelvloeistof Jokisch Kompakt V. Deze voorkomt veel voorkomende problemen zoals stankvorming. Pim van den Borne van Hagoort: “Het is in eerste instantie een statisch product, maar het komt in de DMG Mori machine helemaal tot leven. Het is een kwalitatief hoogwaardig product met meerwaarde voor het productieproces.”

Iscar
Iscar zorgt voor de gereedschappen. Het demonstreert de nieuwe hoge voedingslijn Logiq IQ. “We demonstreren een frees die speciaal geschikt is om hoog volume te frezen met kleine snededieptes en kleine diameters”, vertelt Paul Megens van Iscar. “Ook laten we een boorpunt zien, die geschikt is voor alle materialen en die zelfcentrerend is. Wij hopen hiermee CNC-draaiers, -frezers, programmeurs en natuurlijk ook de gereedschapinstellers te boeien.”

Harry Hersbach Tools
Naast deze exposanten doet ook Harry Hersbach Tools mee. Harry Hersbach is leverancier van verschillende gereedschappen van leveranciers als PHorn, Sumitiomo en Combidex en bereikt daarmee alle facetten die nodig zijn om goed te kunnen verspanen. Verschillende gereedschappen zullen worden gedemonstreerd. De materialen die op het TechnoSquare worden bewerkt, worden gefaciliteerd door ThyssenKrupp.

Aanvangstijden demo’s op TechnoSquare
Tijdens METAVAK worden er dagelijks op de volgende tijdstippen demonstraties gegeven op het TechnoSquare:
13.30 uur
14.30 uur
15.30 uur
16.30 uur
18.30 uur
De machines worden dan in werking gesteld en elke deelnemende exposant geeft een uitleg van ongeveer twee minuten over de mogelijkheden van de machines en complementaire producten. Indien bezoekers tussen de demonstraties door vragen hebben, kunnen ze eenvoudig een bezoek brengen aan de stand van één van de deelnemers. Deze bedrijven zijn als collectief te vinden op de beursvloer en staan met hun stand rondom het TechnoSquare. METAVAK-adviseur Daniëlle Wild is blij met het TechnoSquare: “We merken dat het op de beursvloer rinkelt en kinkelt van draaiende machines die de meeste exposanten demonstreren op hun stand. Op het TechnoSquare werken de deelnemende bedrijven samen om het volledige productieproces van a tot z te demonsteren. Wij zijn hier enorm blij mee, want daardoor kunnen bezoekers de samenwerking tussen producten en diensten van verschillende leveranciers zien.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Haimer automatiseert complete gereedschapskamer

30-11 Tijdens de EMO in Milaan heeft de producent van gereedschapshouders, krimp- en balanceertechnologie, voorinstelapparaten,…

Automatisering

Mazak Europe en BMO Automation slaan handen ineen

29-11 De complete cel wordt dan uit één hand werkend geleverd in de kleuren van…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Bedrijf en Economie

Hoffmann opent officieel nieuw pand in Twentse Borne

18-10 “De afgelopen tien jaar hebben we de omzet van 20 miljoen euro verdubbeld naar…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X