LK Metrology introduceert compacte CMM

0

Analis presenteert een nieuwe lijn kostengunstige Coördinaten Meet Machines (CMM’s) van het Engelse merk LK Metrology. Deze nieuwe Altera-C met keramische brug maakt gebruik van de laatste metrologiesoftware en multi-sensortechnologie.

De nieuwe range meetmachines is beschikbaar in drie verschillende maten – 7.7.5, 10.7.5 en 10.7.7 – met een meetbereik van respectievelijk 700x650x500, 1000x650x500 en 1000x650x650 mm. De Altera-C beschikt over de krachtige CAMIO8 DMIS-gebaseerde multi-sensorsoftware van LK Metrology, die programmeren en meten mogelijk maakt op basis van 3D CAD-data. De meetmachine met software kan zowel touch probes, scanning probes, en laser scanners aansturen.

Dankzij pneumatische steunen, die de Altera-C isoleren van laagfrequente trillingen, voelt de CMM zich thuis in zowel de meetkamer als in een productieomgeving. De controller kan op zichzelf staan of geïntegreerd worden in het machineframe met toetsenbord en scherm. De opname van Renishaw encoders met optische schalen met een resolutie van 0.05 μm leidt niet alleen tot uitstekende meetresultaten met hoge nauwkeurigheid, maar biedt ook bescherming tegen het binnendringen van verontreiniging.

Een zorgvuldige selectie van materialen in de machineconstructie omvat, zoals bij alle LK CMM’s, het gebruik van keramiek voor de brug en Z-as. Dit is meer dan drie keer stijver dan aluminium wat resulteert in hogere stabiliteit en nauwkeurigheid van de machine. De thermische uitzettingscoëfficiënt van keramiek, die vier keer lager is dan die van aluminium, maakt de constructie bestand tegen temperatuurschommelingen. Met het hernieuwde ontwerp is er goed gekeken om deze machines kwalitatief, seriematig en kostenefficiënt te kunnen produceren.