Los ik mijn tekort aan lassers nu op met een lascobot of een lasrobot?

Dat lasautomatisering niet alleen is weggelegd voor grote bedrijven bewijst de investeringsbehoefte van kleinere MKB-bedrijven in standaard lasrobotsystemen en lascobotcellen. Het aanbod van systemen helpt kleinere MKB-bedrijven in de metaal, mede aangezet door een toenemend tekort aan vaklassers, de stap naar lasautomatisering te zetten.

Lasrobots (links) bieden meer mogelijkheden op het gebied van lastechniek, output, uitbreiding naar de toekomst en levensduur. De TM-cobots die ook voor cobotlassen kunnen worden ingezet zijn standaard voorzien van geïntegreerde vision.

Valk Welding, specialist op het gebied van lasrobotisering, werkt ook aan de uitbreiding van instapsystemen voor lasautomatisering. Met de cobots van TechMan (TM), die via dochteronderneming VWCO worden geleverd, biedt de robotintegrator een oplossing om bestaande handlasapparatuur op de TM-cobots in te zetten. “Door het gewoon eenvoudig te houden en een directe communicatielijn met VWCO kunnen we al met een cobot gaan lassen vanaf 25.000 euro”, vertelt Elbert Vonk, Sales engineer bij VWCO.

Het is duidelijk dat de opkomst van de cobots de drempel naar automatisering in veel sectoren heeft verlaagd. “Het idee was dat bedrijven daar, mede geholpen door een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, zelf toepassingen voor gingen ontwikkelen. Dat zagen we inderdaad bij een aantal afnemers gebeuren. Die zetten de cobot op een verrijdbare tafel als een flexibel inzetbare ‘medewerker’ in op verschillende locaties in het bedrijf ter vervanging van handmatig werk. Daarnaast is het vooral de nieuwe generatie integrators die cobots inzet om handlingwerkzaamheden te automatiseren als een goedkoper alternatief op een robot.”

Lasautomatisering

Of cobots ook de oplossing zijn om kleinere MKB’s aan lasautomatisering te helpen, was een vraag waar de lasrobotintegrator uit Alblasserdam zich mee bezig hield. “Lassen met een cobot wordt volop als supereenvoudig en goedkoop voorgesteld, maar kent ook veel beperkingen ten opzichte van robotlassen. De meeste lascobots worden nu als complete cellen aangeboden, compleet met lastoorts, stroombron, interface en software. De prijs komt dan echter heel dicht in de buurt van een echte lasrobot.

Wij zien dat afnemers dan toch voor een lasrobot kiezen aangezien deze veel performanter is op het vlak van lastechniek, output, uitbreiding naar de toekomst en levensduur. En het zogenaamde eenvoudig programmeren kan ook met lasrobots, weliswaar anders”, legt Peter Haspels, Sales Manager Nederland bij Valk Welding, uit.

Van een cobot een lasrobot maken is volgens Haspels dan ook niet de juiste oplossing om de instap naar lasautomatisering te verlagen. “Het ontwikkeltraject van 30 jaar lasrobots overdoen voor cobots is achteruit gaan. Wij zien de inzet van de cobot in het lasproces eerder als een vervanger van de handlasser voor zeer eenvoudig werk. We hebben daarom een oplossing ontwikkeld om een handlasmachine, die de klant al heeft en kent, aan een cobot te hangen. Een perfecte oplossing voor bedrijven die al lasapparaten hebben, maar niet over voldoende handlassers beschikken en tegen een lage investering willen automatiseren.”

Lassen met cobot vanaf 25.000 euro

Dochteronderneming VWCO gaat de TM-cobots, die standaard zijn voorzien van geïntegreerd Vision, voor 25 duizend euro inclusief koppeling met de handlasmachine in de markt zetten. “De eerste keer komt de klant met zijn handlasmachine bij ons even langs en maken we het geheel werkend, inclusief een basisopleiding. Vooral de kleinere bedrijven kunnen hiermee tegen een lage investering en zelfwerkzaamheid de nodige ervaring op het gebied van lasautomatisering opdoen.

Ook die bedrijven zien dat lasautomatisering de toekomst is en met deze oplossing kunnen we de drempel verlagen”, benadrukt Elbert Vonk van VWCO nogmaals. Met een cobot haal je bovendien een tool in huis, die ook geschikt is voor andere toepassingen, zoals handling en machinebelading. “Dus als er even geen laswerk is zet je je cobot aan een draaimachine, kantbank, enz,…”

Of toch een echte lasrobot?

Wie zich oriënteert op het gebied van lasautomatisering heeft nu de keuze tussen een lascobot van VWCO voor een lage investering, een compleet systeem met een lascobot of een lasrobot. Peter Haspels: ”Al deze concepten hebben hun plaats op de markt, maar we moeten de verwachtingspatronen wel gescheiden houden. Wanneer we naar lasrobots kijken is Panasonic de enige fabrikant die haar robots specifiek heeft ontwikkeld voor het lasproces. Draadmotor, stroombron en besturing zijn hierin volledig geïntegreerd, zodat voorheen onmogelijke processen en features toch mogelijk worden en grenzen verlegd worden.

Daarmee lag in de afgelopen decennia de weg open om verschillende oplossingen te ontwikkelen voor specifieke lasprocessen, voor onder meer het lassen van dunne en dikwandige materialen, aluminium, RVS, enz. Afnemers door heel Europa hebben daarmee hun laskwaliteit, productkwaliteit en productie aanzienlijk kunnen verhogen. Dit kun je allemaal niet van een oplossing met een cobot verwachten.”

Korte terugverdientijd

“De investering in een high-end lasrobot verschilt nog maar weinig met die van een complete cobotlascel en heb je vaak al in één jaar kan terugverdiend”, aldus Peter Haspels. “Dan beschik je ook over de mogelijkheden die wij als lasrobotspecialisten op het gebied van automatisering van het programmeertraject en monitoring van de lasproductie ontwikkelen. Technologie die zich op een hoger niveau afspeelt dan het cobotlassen. Onze boodschap is dan ook goed te overwegen welke technologie je voor de komende jaren kiest wanneer je je laswerk wilt automatiseren. Ben je zeker dat het heel eenvoudig blijft dan is een lascobot zeker interessant, wil je net als je bedrijf ook je lasautomatisering laten groeien in de komende jaren dan is een lasrobot de juiste keuze.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Lasrobots en cobotapplicaties bij Valk Welding op Welding Week

26-09 Omdat bij deze frame opstelling de werkplekken naast elkaar zijn geplaatst, zijn deze voor…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

TechnishowNieuws

Innovaties voor lasautomatisering

22-08 Zoals het softwarepakket VRPS, dat is genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Ook systemen…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Automatisering

Cobots van Yaskawa – uw assistenten voor ondersteuning in productie bij schaarste aan personeel

30-03 Toch zijn er nog steeds uitdagingen voor kleine en middelgrote bedrijven om actief met…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Verbinden

Webinar lasrobot en kwalificeren van lassen

12-01 Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X