LVD lanceert gerobotiseerde buigcel Ulti-Form

0

LVD introduceert Ulti-Form, een gerobotiseerd buigsysteem met een afkantpers die automatisch de gereedschappen wisselt. Na de gerobotiseerde Dyna-Cell, zet LVD met Ulti-Form een nieuwe stap in de automatische buigtechnologie. De afkantpers houdt de buigproductiviteit hoog, kan zowel korte als lange series efficiënt verwerken met beperkte gereedschapswisseltijden en dit ook onbemand.

Ulti-Form is uitgerust met een afkantpers van 135 ton waarvan het ontwerp geïnspireerd is op de ToolCell, LVD’s afkantpers met automatische gereedschapswissel, en is voorzien van een industriële robot. De afkantpers heeft een ingebouwd gereedschapsmagazijn en achteraanslagvingers met een grijpermechanisme waarmee ze de gereedschappen snel en efficiënt wisselen. De afkantpers en de robot werken in synergie om de omschakeltijden tot een minimum te beperken. Terwijl de robot het eerste werkstuk van de invoerstapel neemt en centreert, wisselt de afkantpers de gereedschappen. Ulti-Form plooit stukken van 50×100 mm tot 1200×800 mm, met een gewicht tot 25 kg.

Automatische programmering

Ulti-Form is gebruiksvriendelijk en gaat snel van ‘Art to Part’, van tekening naar afgewerkt stuk, dankzij de krachtige, automatische programmering. Het programmeren van zowel de afkantpers als de robot gebeurt offline en er is geen robot teaching vereist. De CADMAN-B software genereert automatisch het optimale buigprogramma. De robotsoftware importeert alle buiggegevens en berekent automatisch alle grijperposities, rekening houdend met de grijpkracht, botsingdetectie en reikwijdte van de robot.

Het systeem berekent ook het snelste, botsingvrije robottraject voor het volledige buigproces. De databank van het systeem bevat alle nodige installatie-informatie voor de afkantpers en de robot, zodat Ulti-Form snel klaar is voor productie.

Automatisch aanpasbare grijper

De automatisch aanpasbare robotgrijper van Ulti-Form is ontwikkeld door LVD (patent aangevraagd). Hij is geschikt voor een uiteenlopende stukgeometrieën en past zich automatisch aan de grootte van het werkstuk aan. De grijper hoeft niet te worden gewisseld en de productie wordt dan ook niet onderbroken.

Kwaliteitsborging

Dankzij het adaptieve buigsysteem Easy-Form Laser kan Ulti-Form de kwaliteit van de stukken garanderen. Deze buigtechnologie voegt extra processtabiliteit toe aan het gerobotiseerd kanten. Het Easy-Form Laser-systeem past zich aan variaties in materialen aan, zoals plaatdikte, koudversteviging en walsrichting, en compenseert automatisch de veranderingen voor constante resultaten.

Ulti-Form is een modern geautomatiseerd systeem, efficiënt georganiseerd op een oppervlakte van 8×10 meter. De cel omvat drie invoerpallets, een ruime uitvoerzone en dropzone voor kleine stukken, een palletautomaat en een lopende band die volle pallets buiten het hek plaatst. De cel is ontwikkeld met het oog op flexibiliteit en werkt zowel in manuele als in robotmodus. De manuele modus wordt gebruikt bij zeer complexe stukken of heel kleine reeksen, robotmodus eerder bij lange reeksen.